lätt sits

Läste en intressant artikel i ridsport. Jag har alltid haft en väldigt lätt sits och stått mycket i stigbyglarna mellan hindren. Både Lisen och Ted tyckte jag skulle stå upp i stigbyglarna mycket på Aqua då jag lätt kväver hennes galopp när jag sitter ner. Hon har ju inte den bästa galoppen utan saknar framåtbjudning, har svårt att galopperar med bakbenen och är väldigt entaktig. Under våren har jag tränat för en ny tränare och hade denna diskussionen med henne. Hon ville att jag skulle sitta ner mycket mer än vad jag är van vid och det gjorde oxå att jag blev mer sittandes i sadeln. Även fast jag själv ville ha den lätta sitsen. Under sommaren sen fick jag ändra tillbaka detta då jag tränade för Ted. Han såg direkt att jag satt ner för mycket och efter det har jag börjat bli mer lätt i sitsen.
 
Efter att ha läst denna artikeln, även kollat många filmer på youtube, alla ritter i Falsterbo på bla Marcus Ehning, Roffe, så är jag övertygad om att den lätta sitsen är det rätta. Ibland kan jag tycka att det är svårare att hitta distansen i en lättare sits (därför sätter jag mig alltid ner innan svängen) men det handlar nog bara om att jag inte är lika stadig där samt behöver öva mer på avståndsbedömningen. Jag tränar väldigt mycket på min sits när jag sitter ner utan stigbyglar. Men nu har jag även blivit noggrannare att träna på den när jag står upp. Har redan märkt att jag blivit stadigare men har fortfarande svårt att inverka på hästen i den lättare sitsen. Så måste bli ännu stadigare och hitta balansen för att kunna göra det. Hästen ska kunna gå kvar i den runda galoppen du har när du sitter ner, även när du ställer dig upp. Det är målet. En övning jag fick med mig av Ted från träningen i somras.
 
Jag tror för Aquas del (och för Tess och Cazzilla, men främst Aqua) att det blir bäst för henne att jag står upp så mycket som möjligt, både på galoppsträckorna och i svängarna där hon lätt tappar energin i galoppen. Men det är något jag måste träna på innan jag kan utföra det på tävling, annars blir det inte alls bra tror jag hehe.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0