bli en bättre ryttare del 3

Något mer jag måste bli bättre på som ryttare är att prestera på tävlingar. Jag har väldigt svårt att göra allt rätt på tävlingar... Blir ibland för nervös, stressad, får prestationsångest, glömmer bort saker eller rider bara annorlunda. Jag har svårt att prestera under press och är rädd för att misslyckas. Något jag måste jobba på. Det går väldigt upp och ner. Vissa tävlingar känner jag mig inte alls nervös och vissa är jag jätte nervös och vill bara inte misslyckas.
 
En tävling i våras fick jag sån prestationsångest så jag halvkraschade i första hindret och rev det och efteråt kände jag mig riktigt dålig. En annan runda nu i slutet av sommaren så rev jag ett hinder tidigt på banan där jag blev passiv och efter de nedslaget så kändes det som jag än en gång misslyckats, men då kunde jag trycka undan de känslorna snabbt och fortsätta rundan runt. Under DMet hade jag jätte svårt för att prestera, jag var ganska nervös, visste att jag inte fick riva något hinder för att komma i toppen och under finalen så blev allt bara fel. Jag ville för mycket och kunde helt enkelt inte prestera under den pressen. Under en tävling i somras fick jag inte rätt på Cazzillas galopp och blev stressad i svängen iom detta vilket ledde till ''hetsridning'' och ett nedslag.
 
Någon som känner igen sig i detta? 
 
Jag lyssnade på ridpodden om mental träning där Alexander Zetterman gästade och skrev ner några saker där ifrån.
 
- När man går och lägger sig dagen innan tävling ska man bestämma sig för vilken känsla man ska vakna upp med på tävlingsdagen. Kanske vill du ha den känslan du hade när du gjorde en riktigt bra runda? Fokusera på det istället för att ligga och oroa dig hela kvällen/natten för hur det ska gå.
- Om man känner sig nervös ska man istället tänka att det är bränsle för kroppen. När man blir så nervös att man undrar varför man gör detta så ska man tänka att det är nu jag kommer prestera som bäst.
- Se i bilder hur du hoppar runt banan. Detta är något jag måste bättra mig på. När jag går banan så tänker jag alltid, här kommer jag säkert börja bromsa in i hindret, eller här kommer vi riva osv.. Istället ska jag tänka att vi hoppar runt banan perfekt och felfritt. Något jag börjat med även när jag rider till vardags.
- Le mycket, det påverkar en positivt.
- Andas och ta djupa andetag.
 
De var de saker jag tyckte var bra och tog med mig. Jag testade detta i helgen när jag tävlade i Halmstad och det funkade väldigt bra. Av någon anledning var jag inte så nervös och jag red faktiskt bra och fick en bra känsla. Det kändes riktigt bra precis innan jag skulle in på banan i 1,20 klassen för framhoppningen gick väldigt bra.
 
För att bli bättre att prestera på tävlingar ska förutom göra sakerna ovan bli noggrannare med att gå igenom banan flera, flera gånger. Hur banan går, skriva ner antal galoppsprång på distanserna, vilka vägar jag ska ta, vart jag ska börja galoppera innan ettan, vart jag ska rida framåt, vart jag ska sitta upp, vilka hinder jag ska visa hästen osv.. Jag måste bli noggrannare med att ha en plan och kunna den utantill. Precis innan jag går in på banan ska jag gå igenom min plan och sen rida efter den.
 
Har även skrivit ner några saker som jag måste tänka på med varje häst på tävling. Ex. Aqua, sätta upp en bra galopp, kicka igång henne efter varje hinder, rida framåt på distanserna. Eller med Cazzilla, visa henne några hinder när jag kommit in på banan, känna att hon är riktigt framme för skänkeln på framridningen, sitta upp lite på distanserna. Det är lätt att glömma bort när man går från olika hästar vad som behövs göras. Ibland glömmer jag bort att rida framåt på distanserna på Aqua, eller att sätta upp galoppen. Därför skrev jag ner dessa saker i mobilen så jag bara inte kan glömma bort det inne på banan.
 
Vad gör ni om ni blir nervösa inför en tävling? Om ni känner er dåliga efter en start? Har ni oxå svårt att prestera på tävling? Tell me!! Vill få massa tips för att bli bättre själv. :D
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0