nervositet på tävling

Något som jag har haft problem med enda sen jag började tävla är nervositeten. Det går lite i perioder hur mycket jag blir nervös beroende på hur ofta jag tävlar, men det är alltid en ''jobbig'' nervositet. Ibland vill jag bara få allt överstökat för jag blir så nervös och då blir det inte ens kul att tävla. Men inför detta året bestämde jag mig för att bli av med nervositeten, blev till och med nervös inför en pay and jump..
 
Nu de senaste tävlingarna har jag inte alls varit nervös, utan helt avslappnad och kunnat fokusera. Då blir det även mycket roligare att tävla och man presterar bättre. Nervositet sitter ju bara i huvudet, så har jobbat jätte mycket med att tänka rätt när jag rider fram och kommer in på banan. Blir aldrig nervös flera dagar innan utan det är bara när jag rider fram och inne på banan.
 
Först och främst försöker jag komma på varför jag blir nervös. Största anledningen är nog att jag är rädd att en bom ska trilla eller att jag gör ett jätte stort misstag, lite prestationsångest. Jag tror att när man börjar tänka för mycket på resultat än att prestera bra blir man mer nervös. Så började istället tänka att det är okej att en bom åker ner, vi är där för att träna och bli bättre. Nollorna kommer.
 
En annan fråga jag ställer mig är: vad är det värsta som kan hända? Jo att en bom åker ner, vad gör det? Det är ju inte farligare än så... Inget att bli nervös för då. En tjedje sak är att ta djupa andetag under framridningen och inne på banan mellan hindren. Då slappnar man av automatiskt och nervositeten försvinner. Hjälper mer än vad man tror! En ganska självklar sak är ju att vara väl förberdd för den klassen man ska starta, att aldrig gå in i något för stort som man är tveksam till att klara av. Då blir man onödigt nervös över att det känns högt eller att man känner att man inte klarar av de.
 
Igår när jag skulle hoppa 1,20 var jag inte alls nervös, kändes som vilken träningshoppning som helst. Jag var helt avslappnad vilket gjorde att jag kunde prestera mycket bättre än om jag hade varit spänd och nervös. Jag ser inte denna nervositet som något positivt utan man måste vara iskall när man håller på med hästar, annars gör man misstag. Sen finns det ju nervositet som man istället blir taggad av men den nervositeten har jag aldrig känt av på hästryggen iaf haha..
 
Blir ni nervösa på tävling? Hur gör ni för att bli av med den?
Nu är jag bara taggad inför nästa tävling när vi går in i en 1,20 igen, då ska det gå ännu bättre!! :)
 

Kommentarer
Postat av: isabell

hej, vilken fin blogg! kolla gärna in på min och min väns blogg, den är underuppbyggnad men det kommer upp inlägg som om det vore som en vanlig. vi har nyss börjat blogga på den så vi skulle bli jätte glada med kommentarer och respons:)

2014-05-12 @ 00:01:48
URL: http://nattstad.se/rebeccaoisabell

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0