en fråga och ett svar som spårade in på ''annat''

Håller du inte på nått med trickträning och sånt längre? Tycker du va så duktig, tråkigt att det inte står nått om det längre. :( Men kul att det går bra med hästarna! :)
 
Svar: Tack så mycket :) Tränade mest trickträning med Appis och eftersom vi inte har henne i Jönköping blir det lite svårt. Men när jag åker ner runt påsk under någon vecka ska jag köra lite trickträning med Appis, hon har nog inte glömt bort någonting ;) Kanske ska försöka mig på att äntligen lära in bugning då... Det är något jag alltid velat lära henne men aldrig riktigt hittat något bra sätt för henne att förstå.
 
Däremot tränar jag hästarna varje dag mycket från marken. Speciellt Cazzilla som lätt spänner sig och tappar fokus på mig och kollar på annat. Nu det senaste har hon verkligen börjat lyssna och slappna av. Allt från när jag ska hoppa upp till att stå lös i gången. Även lastningen gjorde hon bättre efter bara 2 gånger och när jag lastade henne häromdagen så skötte hon sig jätte bra. (Funderar faktiskt på att göra en lastningsfilm och visa hur jag gör då det är ett väldigt vanligt problem men har ingen svårlastad häst... ev om appis krånglar lite när hon inte åkt på ett tag eller om cazzilla fortsätter kastar sig ut när jag ska lasta av, skulle kunna få ihop något på de iaf). Jag tror att om man har ett system hemma för att får hästen att fokusera på dig och slappna av så kommer det funka även på tävling, det kommer bli en annan trygghet hos hästen. Jag tror mycket på att hästen ska vara avslappnad från marken innan man hoppar upp för då har man bättre förutsättningar för att få hästen avslappnad även från ryggen.
 
För mig är det viktigt att hästarna är väluppfostrade för att underlätta allt arbete, att stå och lasta i 2 timmar innan en tävling är inget jag gör igen (appis får känna sig träffad...). Då lägger jag hellre tid på att lösa problemet än att gå runt och vara orolig och stressad innan en tävling för att lastningen inte kommer funka. Jag tror också att hästarna mår bättre och känner sig mycket mer avslappnade och trygga när de har en ledare, de blir en mindre ''inre stress'' hos dom. Allt handlar om fokus och respekt, då kommer avslappningen och tryggheten automatiskt. :)
 
Kan också nämna att skaderisken ökar ju mycket mer om man inte har sin häst på plats från marken. Tänker på när Aqua sparkade mig för någon månad sen. Skulle leda ner henne till ridhuset och hon var rätt stressad över att Cazzilla stod och ropade på henne. Jag tänkte dock att ''Aqua är så snäll hon gör aldrig något'', men vips så la hon en bock och träffade mig på benet. Hade jag istället jobbat henne från marken när hon höll på så och fått henne fokusera på mig och slappna av hade detta aldrig hänt. Kan säga nu i efterhand att jag inte lämnar något åt slumpen längre, hästen ska ha full fokus på mig hela tiden och vara avslappnad....
 
 
Har alltid grimma antingen över eller under tränset när jag leder hästarna ner till ridhuset eller på tävling. Anledningen är för att kunna jobba dom om det skulle behövas och att backa en häst med träns genom att rycka den i munnen är inte så schysst och gör nog väldigt ont. Så därför har jag alltid grimma (oftast med kedja) för att kunna backa dom utan att det blir ryck i munnen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0