tanke om halvhalt/samling

Har dressyrtränat Aqua idag och fick en kort film på de. Hon kändes studtals fin men vi pressade henne lite med öppna i galoppen och det tyckte hon såklart var jobbigt. Tänkte dock skriva om något annat, nämligen halvhalter/samling. Enda sen jag var på Jens Fredricssons clinic i höstas/vintras så har jag tränat på halvhalter i galoppen. Jens visade ganska extremt där han verkligen drev in bakbenen samtidigt som han satte ihop hästen. Detta var säkert för att visa tydligt för publiken. Likadant tränade han Peder i ryttareliten där man tydligt såg hur hästen satte under sig i en halvhalt/samling. Det ska inte vara så länge utan bara några steg, annars ''kväver'' man hästen.
 
Det är enkelt att ta en halvhalt, men att göra den korrekt där hästen sätter under sig och man inte får hela hästen i handen är svårare. Att kunna känna att, där sätter den faktiskt under sig är inte heller lätt. Jag har faktiskt lärt mig känna det nu (efter 6 år av egen häst) och lärt mig att göra en halvhalt. Där krävs det att man samlar hästen för sätet. Detta är en av de största delarna i ridningen, tror jag. Att kunna rida i ett tempo och sen snabbt sätta tillbaka den några steg där hästen vinklar in bakbenen lite till för att sen rida framåt igen. Då har du hästen lite mer på bakbenen och du har den lite lydigare. Det är lite svårt att förklara, men en liten tanke bara. Att äntligen kunna göra en halvhalt eller samling där Aqua vinklar in sina bakben är ett stort steg framåt. Hon har så långa bakben men framförallt så är hon så entaktig i sin galopp. I framtiden vill jag såklart kunna göra det ännu tydligare, där hon arbetar ännu mer in med dom. Men det viktigaste är aldrig hur mycket hästen gör det utan att det faktiskt gör det.
 
Här är en kort film där vi gör en liten halvhalt (ungefär vid 11 s). Man ser att hon sätter sig mer på bakbenen några steg för att sen fortsätta galoppera lite rundare och lite bättre. Hela mina ridpass består av små tempoväxlingar likt detta. Där hästen måste lyssna tillbaka och som jag skrivit flera gånger nu - sätta sig på baken.
 (la till nån låt från youtube så min tränare slipper ha rösten på youtube.. hehe)
 
En häst som springer på mycket säger man oftast att den är olydig men egentligen kanske den bara springer ifrån sina bakben, för att den inte orkar sätta under sig. Cazzilla är ett exempel på de, hon vill helst springa iväg och göra sig lång istället för att sätta under sig. Så där blir det många halvhalter... :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0