fokuset borde ligga på bra ridning för hästen utan bestraffning...allt faller bara tillbaka på oss själva

Läste precis Tyras inlägg om förbjudning av spö. Jag vill faktiskt hylla henne för att hon vågar skriva ut allt detta när hon har en så pass stor blogg. Men jag tycker personligen att fokuset läggs fel. Ta bort spö? Det är väl lika illa att sporra sin häst eller för att inte tala om, rycka och slita den i munnen. Man kan inte rikta in sig på en så liten del när det egentligen handlar om att domaren måste vara strängare. Borde vi inte lägga fokus på att hästen inte får bestraffas på något sätt? Varför skulle det vara värre att bestraffa hästen med ett spö än en sporre? Varför skulle det göra ondare att få en rapp än att bli dragen i munnen? Jag tycker spö är ett bra hjälpmedel när det används på rätt sätt, dvs inte som bestraffning. Om hästen är lite okänslig för skänkeln kan man lägga till spöt för att få den lite mer alert. Att använda spö eller sporrar som bestraffning när hästen stannat är det värsta jag vet. Det finns alltid en anledning till varför hästen stannar.
 
Jag hoppas att domare på tävling blir stenhårda med bestraffning av hästen, för de som behandlar hästen illa borde inte få vistas på en tävling. Sen borde man införa mer stilbedömning, där man strävar efter att rida med mjuka händer och fina hjälper. I en stilbedömning måste du lära dig rida utan ryck i munnen och sporrande hit och dit. Då kanske fler börjar fundera över vilka hjälper och hur stora dom faktiskt använder. Varför ska vi utsätta hästarna för extremt dålig ridning i vissa fall bara för att vinna? Fokuset borde ligga mer på hur man rider än att vinna på en riktigt hemsk ridning.
 
Men sen handlar det inte bara om vad som händer på tävling. Tyvärr kan man ju inte påverka det som händer i det dagliga arbetet.... Men jag tycker att allt detta faller tillbaka på oss själva. Alla vi har ett ansvar att inte behandla hästen illa. Jag fattar inte hur folk kan ha hjärta till att bestraffa hästen eller att dra den så in i helvetes mycket i munnen. Visst vi kan skylla på att domaren inte är sträng nog men det handlar inte bara om det som händer på tävling. Det spelar ingen roll om någon får en tillsägelse på tävling, för det ändrar inte beteendet hemma. Därför faller det tillbaka på oss själva, vi måste visa respekt mot hästen och behandla den väl. Det borde väl ändå vara en självklarthet, iallafall för mig.
 
''Där kunskapen slutar tar våldet vid.''
 
Dessa fantastiska djur <3 förstår inte hur folk kan bestraffa dom.........

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0