dagens ridpass, poddsnack, tävling imorgon...

Var som sagt i ridhuset innan och trimmade Aqua lite dressyrarbete. I början var hon lite framtung, men efter lite rakriktningsarbete och halvhalter så kom hon ihop sig väldigt bra och arbetade med sina bakben. Fick även en rund och fin galopp :) Sen försökte hon byta lite från höger till vänster för att komma undan men efter att ha arbetat henne över ett litet kryss på volten så släppte det. Shit vilken skillnad det var på henne språng idag jämför med igår. Hade en helt annan spänst i sprången samt ett mycket rundare språng. Tänk var dressyren påverkar mycket. Där ligger verkligen allt arbete, sitter det löser sig hoppningen :)
 
Lyssnade på Lisen Bratts poddcast medan jag putsade allt efter ridningen. Första avsnittet, väldigt intressant. Det jag funderade mest över var det dom sa om beröm. En väldigt bra jämförelse med hur hästarna pratar med varandra i hagen - där ger dom varandra aldrig beröm så varför ger vi hästarna beröm? Jag skulle mer säga att vi ger beröm då vi lär in ett beteende. Positiv förstärkning (man lägger till något för att förstärka ett beteende). Det skulle kunna vara att man berömmer när hästen lyssnar på en halvhalt eller stegrar på kommando eller gör rätt vi lastning. Då förknippar hästen det med något positivt och vill göra det igen. Så jag tror på beröm när man lär hästen något. Det funkar ju på alla sorters djur så det är en väldigt bra metod att lära ett djur något. Läste detta på psykologin och etologin på gymnasiet, tur man minns något iaf ;)
 
Imorgon åker vi till Björbäck, Aqua går 1,10 och 1,20 :) Första tävlingen på gräs för i år. Bara det inte regnar så tycker jag det är roligast att tävla på gräs :) Tackar björbäck för att dom lägger alla avd. b först så vi inte behöver åka så tidigt. Det börjar redan 8 imorgon och vi behöver nog inte vara där förrän runt 12 :) Efter mitt misstag i 1,15 förra tävlingen där jag hade alldeles för dålig galopp så tänker jag absolut inte rida med för dålig galopp i första (eller andra) klassen. Sen ska jag försöka att öka galoppen ännu lite till i omhoppningen samt snäva till svängarna lite, nu känns det som vi behöver öva på att bli lite snabbare ;)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0