varför går det så bra just nu? del 1

Grunder.


Detta året har varit ett bra tävlingsår hittills för mig och Aqua. Men jag har också tänkt om och tränat på ett annat sätt. Tänkte därför dela med mig av allt som jag ändrat och fokuserat på. Om man jämför resultaten från förra sommaren/hösten jämfört med resultaten i år så är det stor skillnad. Nu ska man inte stirra sig blind på resultat men det säger ändå en liten del.
 
Förra sommaren/hösten.
 
 
Nästan alla starter i år.
 
Aqua och jag har varit väldigt jäma i år. Vi har iprincip bara haft nollor eller fyrafelsrundor. Det säger ändå lite om att vi faktiskt är stadiga i de klasser vi hoppar just nu.
 
Så varför går det så bra nu? Efter att jag varit på Jens Fredricsons clinic började jag jobba Aqua på ett annat sätt i markarbetet. Jag minns att jag skrev i för ett par månader sen att jag hoppas det syns på resultaten i år då hon rids lite annorlunda nu - vilket jag nu kan intyga att det gjort/gör. :)
 
Jens tog upp hur viktigt markarbetet är, att nästan alla problem löser sig i hoppningen med rätt markarbete. Hästen ska bara bjuda ett jämt stöd i tyglarna, vara rak, kunna gas och broms utan att få hela hästen i handen och vara på sina bakben. Jag har jobbat på dessa saker tidigare men ändå gjort massa andra övningar (krångligare övningar), nu jobbar jag bara stenhårt på grunderna ovan. Aqua har gjort en enorm utveckling under året som jag tidigare skrivit. Det går inte jämföra med hur hon gick förra året. Nu har jag ett bra stöd, hon börjar komma under med sina bakben, hon är rak och hon har blivit mycket mer reglerbar. Detta har gjort att hon har utvecklat sin språngkurva väldigt mycket. Aqua river inte alls ofta längre, innan kunde hon riva rätt ofta men inte nu längre. Det beror helt klart på markarbetet, samt att hon är starkare och hoppar bättre. Hon har möjligheten nu till att hoppa igenom sig och få in sina framben som hon oftast rev med tidigare.
 
 
På dessa två bilder ser man vilken bra språngkurva hon fått. :)
 
Det roliga här är att jag inte har tränat Aqua på att hoppa bättre genom olika teknikövningar, utan jag har bara ridit dressyr och försökt förbättra hur hon arbetar där. Det är ju ett bevis på hur stor skillnad dressyren kan göra.
 
Sen har jag också fortsatt i samma spår när det kommer till hoppningen. Grunder. Lätta, simpla övningar som man hela tiden försöker göra bättre. Detta tack vare allt jag läst i arnolds blogg. Han har verkligen fått mig att fundera på hur jag tränar. Tycker detta han skrev i hans blogg beskriver det jag menar väldigt bra.
 
''Förstår man inte att det ligger åratal av träning på just detta för att få det att se så enkelt ut som dessa stjärnor får det att göra, inga stora sporrar, skarpa bett, vilda ryckiga händer eller korta quickfix har tagit dom dit. De har nötit och nötit grundläggande simpla saker dygnet runt hela sina liv och det är just detta som gör dem framgångsrika. Med detta sagt så menar jag inte att det bara är dessa världsryttare som är kapabla att göra detta, vi har jättemånga duktiga ryttare i landet och det finns många som tränar sina hästar och sig själva på ett jättefint sätt. Dock så menar jag att vi överlag behöver bli bättre på det grundläggande, man måste inte ha vunnit VM för att kuna rida i balans på ett bra sätt över en bom på marken ;)''
 
Jag har tidigare hoppat krångliga övningar som jag knappt ''överlevt'' (för att överdriva) men frågan är om jag kunde galoppera över en bom på ett bra sätt? Krångliga övningar gör nog mer ''skada'' än nytta. Man glömmer lätt bort att grunderna är det som är viktigast....
 
Detta var en del i allt jag ändrat på. Del 2 kommer någon annan dag. :)

Kommentarer
Postat av: josefin

Kul! Mycket så vi jobbar också, med övergångar och tempoväxlingar. Lossningar visst, men inte alls så mycket flyttande av fram- och bakdel som många gör. Det kan vara bra med det litegrann men fokus på en rak häst i balans i både lugnt och ökat tempo :)

/Josefin, bloggar om min resa som professionell ryttare i Tyskland

2014-07-09 @ 10:01:00
URL: http://niffe.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0