Projektarbete 2012/2013

Har ju faktiskt aldrig skrivit ett avslut på mitt projektarbete här, för jag vet att många som läser är intresserade av trickträning och vill att jag ska skriva mer! Jag måste ärligt säga att jag la verkligen inte ner så mycket tid på mitt projektarbete vilket jag ångrar lite nu i efterhand. För jag och appis hade kunnat lära in fler trick än vad vi slutade med. Men det viktigaste målet var att vi skulle få en bättre relation till varandra och den har verkligen stärkts!!! Resultatet blev ändå ett MVG, yeey och det var en väldigt rolig kurs ändå och rolig att redovisa!
 
Tyvärr har jag inte kvar min powerpoint för då kunde jag tagit lite från den och kommer faktiskt inte ihåg allt fullt ut... Men så här gick jag tillväga och så blev resultatet.
 
Appis är väldigt rädd om sig och gillar inte alls att jag exempelvis använder spön mot hennes kropp. Därför började jag med att hon skulle acceptera spöt på hennes kropp samt andra föremål som en presenning. För om hon inte accepterar spöt kan jag ju inte använda den som en pekpinne sen. Sen jobbade jag mycket med att hon skulle slappna av och sänka huvudet när vi tog en paus i träningen. Just för att hon gärna spänner sig och blir ofokuserad. Efter det så började jag alltså lära in tricken.
 
Metoden jag använde mig av var att dela in tricken i olika delar och verkligen berömma vid rätt tillfälle (när hon gör rätt) för att hon ska förstå att hon gör rätt. I psykologin så läste vi lite om inlärda beteende och jag använde mig av samma tankesätt. Ett inlärd beteende kan vara att när vi prasslar med fickan och ger hästen godis så kommer den nästa gång förstå att när du prasslar med fickan så kommer den få godis=inlärt beteende. På samma sätt så utvecklade jag detta till lite mer komplicerade saker. Exempelvis när jag skulle lära skrapa med hoven. Petade med spöet på benet och skrapade med min egna fot, direkt när hon lyfte på hoven så berömde jag. (ett beröm behöver inte vara i form av godis, utan räcker med röst eller en klapp). Nästa steg var att få henne skrapa med den, direkt när hon skrapade en gång i marken så berömde jag. Sen fortsatte jag på den vägen. Exakt på samma sätt gick jag tillväga med dom andra tricken. Det handlar om att berömma just vid rätt tillfälle så att hästen förstår att den gör rätt.
 
Målen jag hade var att lära in några trick och att vi skulle få en bättre relation till varandra och att hitta en metod som funkar. Resultatet blev:
 
Tricken jag lärde in:
- Lägga en presenning på henne (inget riktigt trick men en förberedelse).
- Skrapa med hoven
- Gå upp på en pall
- Skrapa med hoven på pallen
- Bergsgeten
- Stegra
- Och början till buga som jag inte lyckades lära in.
 
Appis och jag har kommit varandra mycket närmre under den tiden och nu märks det verkligen att hon tycker det är jätte kul att trickträna. Innan var hon väldigt ofokuserad/oengagerad men nu är det stor skillnad. Hon älskar också att få beröm, det behöver inte vara iform av godis utan att bara få sänka huvudet, slappna av och bli klappad på halsen uppskattade hon minst lika mycket!! Jag har också hittat en bra metod för hur jag kan lära in trick på just appis (den jag skrev ovan).
 
Jag tog också med mig endel saker från Monty Roberts kliniken som jag var på (den var också endel i mitt projektarbete). Ett bra beröm är att gå ifrån träningsplatsen en kort stund för att sen återgå och träna igen. Det hästen ser och tar in på ena sidan tar den inte in på andra sidan. Så när jag tränade med presenningen började jag på ena sidan och när hon kunde det fick jag nästan börja om när jag gick till andra sidan. Det var två exempel.
 
Anledningen till att jag inte lyckades/hann lära in buga var för att det var svårt att få henne att förstå att hon skulle lägga vikten på sitt framknä. Och jag hittade aldrig någon lösning då det var det sista tricket jag började på. Men kanske i framtiden så kan jag lära henne de :)
 
Lite bilder och en kort film :) Hoppas ni tyckte det var kul att läsa om mitt projektarbete under årets gång (även fast jag uppdaterade lite dåligt ;))
 
 

Kommentarer
Postat av: Hanna

Ja det var jätteintressant läsning! :D Bra jobbat med ett mvg!

Svar: Vad kul att du tyckte det :) Tack!!
isabella fransson

2013-09-11 @ 07:34:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0