besiktning på tävling hmm....

Nåt som jag har tänkt på länge och tycker är så onödigt är att besikta på tävling som det ser ut nu.
 
Jag förstår egentligen inte vad besiktning på tävling är till för? Att veterinären ska slå ett öga på hästen sen kolla när den travar på rakt spår fram och tillbaka (vissa gånger kollar dom knappt) är egentligen bara onödigt och kostar pengar. För det första så syns inte alla hältor på rakt spår och för att framkalla dom flesta hältor som mest måste det vara asfalt/hårt underlag. När jag besiktade aqua i björbäck sprang jag på gräs, på gräs?? Blev nästan lite förvånad över att jag skulle springa där, hur många hältor syns på rakt spår på mjukt underlag om det inte skulle vara en ex. sårskada som inte beror på underlaget?
 
Jag tycker man borde longera hästen på hårt underlag några varv i båda varven. Då kommer garanterat fler hästar inte godkännas. Visst det kanske tar några minuter längre tid och vissa hästar kanske krånglar osv... Men är inte tanken med en besiktining att hästar som är skadade inte ska få starta? Det är ju bara rent ut sagt onödigt att besikta hästar på tävling där de bara kollar hästar på rakt spår mjuk/hårt underlag spelar ingen roll och de känner inte ens på hästens ben.
 
Sen förstår jag inte heller meningen med att man inte börjar besiktiga förrän på regional nivå och där är det ganska olika också. Vissa besiktar inte förrän 1,20 vissa från 1,10? Är det inte lika viktigt att en häst ska vara frisk om det går 90cm som 1,10 på regional nivå?
 
Jag vet inte riktigt hur en besiktning går till på större tävlingar som nat/elit/internationella. Men att besikta så här onoggrant känns inte så nödvändigt enligt mig. Jag tror det är väldigt få hästar som inte går igenom men ett större antal som egentligen inte borde gå igenom.
 
Vad tycker ni? Tycker ni det är värt att lägga ut runt 100kr extra på varje tävling där hästen kanske har en hälta som den inte ens visar på rakt spår?
 
(Jag menar inte att besiktningen ska vara någon hältutredning och jag menar inte alls att vi ägare inte ska ha ansvaret på oss själva. MEN det finns många människor som dels rider hästar även fast de är halta, det finns människor som inte ser en hälta själv och det kan ju också vara så att hästen gjort något under natten/på väg till tävlingen som man inte upptäckt).
 
Aqua dansar alltid igenom besiktningen på tävling, men hon springer också väääääldigt rent och spänstigt på böjt spår på asfalt hemma. Hon är verkligen den fräschaste hästen jag stött på!!

Kommentarer
Postat av: L a m i a s . s e

Har funderat över samma sak.. Tycker det känns troligare att det finns halta/skadade hästar i dom lägre klasserna då det ofta är mindre rutinerade ryttare som kanske inte känner en hälta lika tydligt.. Skumt att dom satt 120cm som gräns!

2013-10-30 @ 00:03:19
URL: http://lamias.se
Postat av: Jessica

Tycker också att det är lite skumt att just 120 är "gränsen", då vore det ju enklare att helt enkelt sätta besiktning på exakt alla klasser från regional och uppåt kanske?
Alla besiktningar jag varit på har varit på lite hårdare underlag, ibland asfalt. Vet. brukar faktiskt gå runt och kolla på hästen samt kollar mungipor efter sår. På ett sätt är det bra med tanke på att det faktiskt finns väldigt okunnigt hästfolk, men det känns lite onödigt att behöva lägga minst 100 spänn extra varje gång man ska tävla..

2013-10-31 @ 16:09:13
URL: http://jessicamattsson.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0