Pether Markne clinic!!

Här kommer ett inlägg om vad Pether bland annat sa. Jag skrev faktiskt ner, annars glömmer man bort allt han sa i slutet ändå.. :) Det var först en unghästgrupp som skulle markarbeta. Sen en dressyrgrupp med äldre hästar, den kommer jag dock inte skriva om.
 
När dom red fram fick dom jobba mycket med övergångar och tempoväxlingar och där sa han en hel del saker som är bra att tänka på. Han fokuserade väldigt mycket på handen på ryttarna, att den skulle vara bärande. Det är den som avgör vilken kroppskontroll man har. När hästarna började streta emot i övergången sa han att man INTE skulle börja dra utan driva på istället och gör om. Gör inga dåliga övergångar, utan gör om istället. Om hästen stretar emot eller höjer huvudet är det viktigt att man är följsam med handen istället för att trycka ner handen för att försöka ''trycka'' ner huvudet på hästen.
Det är väldigt viktigt att hästen behåller kontakten i övergången.
 
När de jobbade med tempoväxlingar sa han att det viktiga är att hästen reagerar, inte hur mycket den ex. samlar sig. Hästen ska lyssna för så små hjälper som möjligt, så fokuset ska ligga i att få hästen reagera. Det är viktigt att man även här behåller kontakten, i tempoväxlingarna. När man samlar hästen är det viktigt att man inte bär hästen med handen utan hästen ska lyssna för sätet och inte lägga sig i handen. Här är det samma igen, lägger sig hästen i handen men lyssnar är det bättre att göra det en kortare stund och inte lika mycket. Utan att hästen faktiskt lyssnade lite, lite tillbaka utan att lägga sig i handen.
 
Det han sa också var att toppryttarna jobbar på ungefär samma sätt som han gjorde med dessa unghästar. Det är så viktigt att hästen kan lyssna för minsta hjälp både fram och tillbaka... När de sen började ''hoppa'' lite, de galopperade över två sockerbitar sa han också några viktiga saker.
 
Om hästen drar iväg efter hindret är det viktigt att man inte börjar dra i tygeln. Utan ta och lätta, ingen dragkamp!! Man skapar bara nya problem genom att dra, om man har hästen lydig för tempoväxlingarna i framridningen kommer den förmodligen att lyssna när du ber den att ''bromsa''. En annan viktig sak är när man byter galopp. Många hästar byter galopp av sig själva, men det ska dom inte göra. De ska vänta på ryttarens hjälper. Han berättade att när Marcus Ehning byter galopp snett igenom byter han alltid galopp på hästarna precis innan väggen. Detta för att hästen ska lyssna och inte byta på mitten eller när den vill det själv.
 
Lite mer tips han gav i hoppningen var att man ska jobba med enkla och simpla övningar och försöka göra de bättre. Det är väl något som pratas om väldigt mycket nu! Allt behöver inte vara så krångligt utan det är viktigt att man jobbar med grunderna. Han sa också att man ska försöka ge lite mer plats innan hindret när man kommer på ett räcke just för att få en bättre språngkurva. När man kommer på en oxer vill man komma lite mer intill, dock med ett hel sista galoppsprång. Inget kort. Sen sa han också att man ska jobba med rytmen!! Prioritera de, och inte att försöka hitta bra distanser genom att förstöra rytmen. Har man en bra rymt och galopp så kan hästen ta av lite större eller lite närmre om man nu skulle ligga lite fel. Så kan man inte se avstånd så bra ska man heller inte fokusera på att hitta distanser som förstör rytmen. Rytmen är viktigast!!
 
En sista sak han sa var att man hela tiden ska tänka när man rider: ''vad gör jag nu?'' ''Varför?'' Man ska inte bara rida runt utan hela tiden jobba med olika saker, ex. tempoväxlingar eller övergångar. Hästen måste svara hela tiden. Jag frågade ju också om han hade något tips till en seg, loj häst som ofta blir lite långsam i takten. Och då gav han tips om att jobba upp en väldigt bra kondis. Galoppera mycket och jobba med att hästen ska lyssna framåt. Tar den inte skänkeln så använd spöet. Men viktigt att berömma när hästen gör rätt!! Det är väl egentligen de jag jobbar med men det blir alltid en lite ''wake up call'' om man hör det från ännu en tränare. En annan sak han sa under clinicen var att på pigga hästar ska man ha skänkeln omsluten hela tiden men på en seg häst så ska man inte alls ha skänkeln omsluten. Bara när man ber den om något. Lite omvänt men detta är för att få hästen mer lydig. Bra sagt och något att tänka på!!
 
Nu blev detta inlägget jätte långt men hoppas ni orkade läsa allt och fick lite tips. Fick som sagt mycket tips och det handlar mest bara om grunderna. Gas, broms, höger och vänster. Simpla enkla övningar i hoppningen som bara ska göras bättre. Det hade varit roligare med en grupp rutinerade hästar där man skulle fått lite mer tips i hoppningen. Men får hoppas att jag får det imorgon på Jens clinic :D Nu börjar snart i huvudet på Gunde Svan där Malin Baryard är med, missa inte :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0