"Kärleken till hästen är alltid det främsta. Det är det som är drivkraften"

Nu tänkte jag skriva lite om clinicen vi var på med Jens Fredricson. Det handlade om hur man går från att vara bra till att bli bäst. ''From good to great''.
 
Han började först prata om den mentala biten. Man ska inte bara våga drömma utan man ska också våga berätta det för någon. Men samtidigt så är det inte ''okej'' i Sverige. Skulle någon uttrycka sig om att han/hon skulle bli nästa Roffe så tänker man bara ''kan någon ta ner den här människan på jorden??''. För i Sverige är det inte okej att vara duktig, det är inte okej att säga att man gjort något bra. Så man måste våga berätta sina drömmar och mål man har, det är första steget.
 
Han fortsatte att berätta om när han gick från att vara bra till att bli mycket mycket bättre. Han gick och pratade med en mental coach (kommer inte ihåg vad han hette..) och ville att han skulle skriva ner hur en dag ser ut för honom och även berätta vad det är i det han gör som är en satsning. Det var nästan inget, kanske 10%. Sen skulle han ringa upp sina förebilder och fråga dom samma sak. Bla Ludger Beerbaum. Deras satsning låg på 90%. Då förstod han att han inte hade satsat tillräckligt. Men samtidigt tänkte han bara på alla problemen som fanns. Ex. att man ''måste'' flytta utomlands för att komma någon vart. Och där tog han upp en viktig grej. Man kommer ingen vart med att se problem utan man måste se möjligheterna. Man kanske inte har alla möjligheter i världen, man kanske inte har samma möjligheter som en annan person har men då får man hitta andra möjligheter. Man måste skita i problemen och bara tänka positivt. Alltså sitter det mesta i huvuvdet, mycket sitter i huvudet!! Den mentala biten. Han berättade om en tjej han hade hjälpt tidigare i veckan, suttit upp på hästen och visat. När hon sen själv satt upp på hästen och skulle då berätta om hon kände någon skillnad sa hon bara något drygt. Där har vi ett exempel på att man inte kommer någon vart med den attityden. Dels för man då inte kan ta åt sig av kritiken (vilket är jätte viktigt) och vilken tränare vill lägga ner jobb på en sån person?
 
Efter de så fick alla på läktaren tänka ut mål och även berätta för den som satt bredvid. Något mål man har eller hur mycket en ex. förälder är beredd på att hjälpa till att satsa. Ex. så vill jag rida 1,30 nästa år och min pappa är självklart med och stöttar och hjälper! Så på så sätt har vi pratat om målen man har och inte bara drömt om dom, som han tidigare tog upp.
 
Det var två grupper, två i varje grupp och han satt upp och red alla hästarna. Det var en hoppclinic men de hoppade inte många språng, men det var endel av syftet. Första hästen bara sprang och var väldigt pigg så den satt han upp på och pga att han red bort den från handen, la vikten på bakbenen och att hästen började lyssna på hans vikthjälper så slutade den springa. Han galopperade på långa tyglar runt i hela ridhuset utan att den stack, han kunde både öka och minska. När han sen hoppade så slutade hästen springa, även när tjejen satt upp igen. Och det var det som var själva syftet. Även fast vi har ett problem i hoppningen så är det i grundridningen det sitter. Grundridningen är så viktig!!
 
De fyra viktigaste sakerna i ridningen är: bjudning, rakriktning och att hästen bär sig på sina bakben. När de satt någorlunda så löste sig det mesta.
 
En annan sak som Jens tog upp flera gånger och även visade genom att berömma hästen hela tiden är att kärleken till hästen är det viktigaste. Respekten för hästen försvinner så fort vi skyller något på hästen. Det är vårt ansvar att hästen ska göra som vi vill, för det är vi som rider och utvecklar den. Skyll aldrig på hästen!!! Han satte verkligen hästens välbefinnande i centrum hela tiden, vad han än gjorde.
 
Jag tycker clinicen var helt fantastiskt bra. Han visar att alla kan, även fast vi har olika möjligheter till att nå våra mål. Men det krävs enormt mycket slit även fast du har haft häst hela ditt liv eller inte ens har en häst. Hur mycket du är beredd att satsa och slita sitter bara i huvudet, ingen annanstans. Man måste se möjligheter och inte se problemen, för det hjälper dig ingen vart.... Åååh, det går inte riktigt beskriva clinicen om man inte sett den själv. Men hoppas ni fick lite tips och inspiration ni som inte var på den. Jag kanske skriver ett inlägg om vad han gav för tips i ridningen och kanske lägger upp en kort film. Men i det stora hela handlade det mest om det jag har skrivit nu.
 
Jens, ja, han är verkligen en förebild!!!
 
(Jag måste bara inflika med en sak som jag INTE höll med han om. Först sa han att vi säger att hästen är dum men det är vi som tagit den från de vilda och satt den i ett stall, och vi säger att hästen är dum... den följer ju bara sina instinkter. Sen säger han att han inte tycker om principen att ''hästen tycker om att gå ute i hagen''. Han hatar att folk tar ut dom även om det regnar, blåser eller ut i en lerig hage. Där tycker jag det handlar om okunskap från hans håll. Hästar mår inte bra av att stå inne i en box under ett helt dygn pga deras instinkter. Att inte få röra sig eller ha någon social kontakt under ett helt dygn mår den inte bra av. Punkt. Nej, det var det enda men allt annat han sa var såklart jätte bra!!)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0