salt och transportproblem

Vi har haft lite problem med Aqua när vi kört henne själv. Hon står gärna och bankar typ hela vägen när vi kör henne, men aldrig när appis är med. När vi sen är framme har hon varit jätte svettig. Även när hon står i transporten står hon gärna och bankar och håller på. Då lägger hon onödig energi på att stå och banka samt att hon svettas så mycket.
 
Jag läste att om hästar svettas väldigt mycket förlorar de stora mängder salt och det måste man tillföra snabbt. Annars drar det ner prestationförmågan väldigt mycket. Saltet har en viktig roll för törstregleringen, hästarna kan ha vätskebrist utan att känna törst. Så på senaste tävlingen hade jag laddat upp riktigt ;) Hade med mig betforvatten som vanligt, dock brukar hon aldrig dricka av det. Sen hade jag blött kraft/betfor/havre och en massa salt. Så direkt när jag lastade av henne fick hon äta av de så hon skulle få i sig salt. Under den dagen drack hon även väldigt mycket vatten som hon tidigare aldrig gjort. Vet inte om det berodde på saltet eller inte. Hon kändes även väldigt pigg under hela dagen trots värmen. När vi var i Svarttorp var det väldigt kvavt, hon hade stått och bankat + svettast mycket och hon kändes väääääldigt loj och seg. Så jag ska fortsätta med detta, sen ger jag även salt i maten varje dag nu när dom svettas väldigt mycket under sommaren.
 
Tillbaka till bankproblemet och att hon svettas. Vi löste det faktiskt sist vi var iväg och tävlade. Vi satte bara i öronproppar och då stod hon som ett ljus på transporten. När vi sen lastade ut henne var hon inte ens svettig fast det var jätte varmt. Så det var skönt att vi kunde lösa det med, onödigt med en häst som ska ta ut sin energi på att stå och banka hela vägen :p Så ett tips till er som har hästar som står och bankar eller svettas när ni åker, sätt i öronproppar. :)
 
Svettig och blöt häst, mest blöt efter en havritts ;)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0