varför jag tycker hästar ska få vara hästar

Återpublicerar ett inlägg jag skrev för länge sen som jag då fick massa bra respons på. Ändrade lite på mina åsikter om skaderisken men annars är det samma. Kan ju säga att jag läst etologi på gymnasiet (med MVG) där jag lärde mig allt om beteende, frustration och stress så det är inget jag har hittat på eller tagit från någon osäker källa ;)

 
Några som reagerat över om att jag har mina ''tävlings'' hästar på lösdrift. Så nu tänkte jag skriva ner mina åsikter här, blev ett ganska långt inlägg men hoppas ni orkar läsa! :) Detta är ett ämne som oftar skapar ganska mycket diskussion, vilket alltid är kul att höra andras åsikter. Jag vet att vissa hästar inte kan gå på lösdrift av vissa anledningar, och ibland så finns det inte ens möjlighet till att ha sin häst på lösdrift.

Först och främst...! Nåt jag inte förstår är varför man delar in hästarna i olika ''grupper'', skogsmullehäst och tävlingshäst? När räknas en häst som skogsmulle och när räknas en häst som tävlingshäst? Är det när den går på lösdrift och när den står i box? Eller är det vad man har hästen till? Jag förstår bara inte VARFÖR man delar in hästar i grupper, en häst föds med samma beteende även fast det är en GP häst eller en häst som inte ska tävlas alls. Så varför skulle inte en tävlingshäst kunna gå på lösdrift?

Det vanligaste idag att ha hästen i box och JAG tror anledningen till de är okunskap. När jag köpte appis så var det självklart att ha henne i box, jag visste knappt vad en lösdrift var. Jag gjorde som alla andra och trodde såklart att det var så det var. Det var bara så, man har hästen i box. Jag var inte den som reflekterade över sånt då, men jag visste att appis inte trivdes. Hon var väldigt mager (man såg tom ibland revbenen..), väldigt stressad och aldrig bekväm i sig själv.


Inte ofta man ser appis i en box (längre) :p

Varför jag tycker den ska få gå ute och leva som en häst ska göra är ju såklart för att hästen ska kunna utföra sina beteende. För den mår bra om den får utföra sina beteende dagligen. Men varför? Varför mår den dåligt om den inte kan utföra sitt beteende? Man reflekterar inte längre än så, utan det bara är så att den mår bra om den kan utföra sina beteende och mår dåligt om den inte kan de. Men hur dåligt? Mår alla dåligt eller är det från individ till individ?

Anledningen till att en häst mår dåligt av att inte kunna utföra sina beteende är att den blir frustrerad. Frustration leder till stress, och det är det som gör att hästen inte mår bra. Den kan inte hantera situationen helt enkelt. Ett exempel är att den inte kan röra sig fritt dygnet runt, hästen blir då frustrerad över det vilket leder till stress. Och det är alltså långvarig stress som pågår under hela hästens liv om den lever så, utan kompisar, utan tillräckligt stor yta, utan mat dygnet runt osv.. Jag vet att det låter hemskt men det är så det är, och det är vetenskapligt bevisat.

Det är därför vissa hästar får beteendestörningar, om vi tar krubbitning som exempel. Krubbitning kommer främst av att hästen inte får äta tillräckligt (blir frustrerad vilket leder till stress) och börjar då krubbita. Anledningen till att den fortsätter är att den sänder ut endorfiner i kroppen vilket gör att den mår bättre. Den liksom drogar sig själv. Och har den en gång börjat så är det svårt att sluta. Vissa hästar kan ju sluta medan andra håller på livet ut. Såna här beteendestörningar skadar ju hästen också, som att krubbitan så försämras ju tänderna eftersom dom tar stöd mot något.Stress kan leda till att ett djur blir apatiskt (har aldrig hört att en häst blivit de), vilket betyder att dom helt gett upp till att försöka anpassa sig till situationen och är helt okontaktbara. Jag vet ingen häst som blivit de och jag vet inte hur mycket som krävs för att den ska bli de. Men om den utsätts för, för mycket stress så blir de till slut apatiskt. Hemskt. Och då kanske man får en liten bild av hur dåligt man mår av stress.

Man kommer aldrig kunna ha hästar utan stress, eftersom tex ibland så blir hästen skadad och får ont och så är det och hästen blir stressad av det. Men vi kan ju inte göra något åt det just då. Men saker som vi kan göra något åt minskar stressen. Som att ha den med hagkompisar, så mycket utevistelser som möjligt, fri tillgång till tugg osv.. Man kan faktiskt mäta stressen hos en häst nu, tex mäta hjärtrytmen eftersom den går upp när man blir stressad.

Varför jag tror hästen presterar bättre om den går på lösdrift!

Jag själv presterar bättre i allt jag gör när jag mår bra och jag tror det är samma för hästen. Hästen presterar bättre när den mår bra än om den skulle må dåligt. När en häst lever i en så stressfri miljö som möjligt så mår den bra, det säger ju sig självt. Därför tror jag att hästar presterar bättre när de går på lösdrift.Skaderisk?

Ja det är ju de i många fall det hänger på, man vågar inte ha hästar ihop i stora hagar för att de kan sparka varandra eller springa omkull. Men släpper man ihop rätt hästar med varandra så minskar man skaderisken. Aqua, appis och tess funkar super med varandra och jag tror aldrig dom skulle sparka varandra eftersom dom är så tajta och vet vart dom har varandra. Man kan även minska skaderisken genom att ha bra hagar där skaderisken minskar. Jag tycker risken är större att hästen vrickar sig pga att hagen är väldigt ojämn än att den skulle få en spark. Så en bra hage med rätt hagkompisar minskar skaderisken väldigt mycket.

Sen så kan man ju diskutera över om man vågar ta risken och släppa ut en häst värd flera miljoner kronor i en hage med hagkompisar? Men vill man istället utsätta hästen för stress under en lång tid? Det är ju lätt att säga nu, att såklart jag skulle låtit min häst värd flera miljoner få gå ute med hagkompisar dygnet runt, men står man i den situationen så tänker man nog inte så. Men genom att låta hästen gå ute från till den föds med samma kompisar tills den blir gammal så tror inte jag det är lika stor risk. Då hästarna känner varandra så pass bra. Men som sagt, lätt att säga nu och det går nog inte att sätta sig in i situationen riktigt.


Totilas som blev såld för ca 100 miljoner kronor skulle man nog inte släppa ut i en stor hage med hagkompisar, eller?

Hoppas ni orkade läsa allt, här har ni iaf mina åsikter om varför jag tycker att en häst ska få vara häst, även fast det är en tävlingshäst eller inte. Mycket av det jag skrev är ju ren fakta som är vetenskapligt bevisat. Men det vore kul om ni skrev era åsikter om detta också!!! :D Så kom igen nu!


Kul att ridsport tog upp detta med lösdrift en gång, visar ju att det går framåt med lösdrift :) Extra kul att appis fick vara med på framsidan :p

Kommentarer
Postat av: Annica W

Tycker som du, min kompis har sin häst i ett active stable..man ser att de hästarna mår bra :)

2013-07-10 @ 23:02:40
Postat av: Julia

Bra skrivet :)

2013-07-12 @ 09:56:15
URL: http://juliastegfeldt.horseworld.se
Postat av: Miranda Strand

Mycket intressant och jag håller med till fullo! :D Härligt att det finns människor som har ett sunt häst-tänk ;) Dock jag har mina hästar på box då dom verkar trivas bäst med det. Mina kan inte riktigt koppla av ute(framförallt på sen höst och tidig vår - vet inte varför. Kanske beror det på älg och andra vilddjur?). Vi hade haft både utebox, innebox och lösdrift men innebox är det som har funkat bäst för våra hästar. Det kan ju också tilläggas att vi har egen gård så hästarna går ute väldigt mycket hela året och går ute dygnet runt maj-spetember/oktober. Vi tar in hästarna på kvällen när de visar att de vill in. Ibland är det kl 16 och ibland är det efter 21. Jag litar på att hästarna säger till när dom vill komma in :) Vi har inte heller möjlighet till lösdrift året runt vilket är ganska tråkigt egentligen...
Men som sagt, tycker det är jättebra att du har dina hästar på lösdrift OCH att du dom i flock(väldigt viktigt enligt mig om det finns möjlighet till det) och jag tycker att fler människor borde testa lösdrift - vem vet, hästen kanske blir helt annorlunda och blir mycket gladare! :D Men samtidigt så kanske vissa inte alls tycker om det(en av våra HATAR att vara ute för länge. Han blir helt knäpp och kan verkligen inte koppla av....) men det skadar ju knappast att testa! :D

Mycket bra skrivet i övrigt, mer sånt här! :D

2013-07-14 @ 14:27:01
URL: http://mirandastrand.horseworld.se
Postat av: theres linde

Håller med till fullo om lösdrift, har min häst på lösdrift också och skulle aldrig någonsin få för mig att ha honom på box!

Du argumenterar lite emot dig när du skriver om 100 miljoners kronors hästen som man inte vågar släppa ut i hage pga "skaderisk" men som du själv skriver så är det ju enorm stressrisk att ha hästen på box och aldrig gå med andra hästar.. för dels så blir den hästen understimulerad, mer svårhanterad, rädd för saker och ting och flyger lättare i luften, du trillar lättare av, hästen skadar sig lättare när den väl får busa av sig etc etc. Dessutom ökar risken för svullna ben, kortare livslängd, risk för kolik och förstoppning etc då hästar är gjorda för att röra på sig och äta större delen av dygnet. Rörelse ger friskt skelett etc! En häst som är uppväxt på lösdrift och alltid gått med andra hästar har ett mer välutvecklat "hästspråk" och hamnar mer sällan i onödiga konflikter = mindre skaderisk :D

2013-07-14 @ 21:23:49
Postat av: Mikaela

I grund och botten handlar det om att männskor glömmer att häst är häst och inte människa. Många försöker få djuret att passa in i en mänsklig värld. Människan äter frukost, lunch och middag. JA men då gör såklart en häst också det. Människan har skor. SÅKLART måste hästar ha det. Människan fryser när det är kallt. JA men då fryser hästen också. Vi skapar problem som inte skulle finnas om häst fick vara häst.
99% av alla hästägare vill det bästa för sitt djur MEN okunskap, lathet och egoism har gjort att 99% av alla hästar lider fysiskt och psykiskt!

2013-07-22 @ 11:07:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0