fråga om seminstationen

Skriv ett inlägg om hur ett besök på insiminationskliniken brukar gå till. vad är det som ska ''kollas'' hos tess? och hur är det med hennes hälta?
 
Svar: Man väntar tills stoet är i brunst då åker man dit och första besöket kollas stoet av en veterinär så allt ser bra ut. Sen kollar även veterinären med ultraljud hur långt stoet har kommit i brunsten och då säger han vilken dag man ska komma tillbaka och inseminera. När man har insemierat kollas stoet en dag/2 dagar efter så hon har släppt ägget annars kan man även insemiera en gång till! :) Sen kollas stoet 14 dagar efter och se fall hon är dräktig, annars insemieras man igen ganska direkt efter det eftersom deras brunst kommer ungefär var annan var tredje vecka! Det finns alltså en veterinär på seminstationen vissa dagar som kollar hur långt stoet kommit i brunst/kollar så allt är okej/tar backprov osv... Sen är det hon som äger seminstationen som insemierar då det inte behövs någon veterinär till det :) Man kan lämna stoet på seminstationen under veckan hon är i brunst, det gjorde vi med tess när vi var i jönköping. Men nu när vi är i falkenberg så åker vi såklart in med henne istället!
 
Fick även en fråga för ett tag sen om vad ett backprov är. Man tar ett prov och kollar så stoet inte har någon infektion exempelvis streptokockter, så man kan medicinera mot det eftersom en infektion kan göra att stoet inte blir dräktigt.
 
Tess på seminstationen! :)
 
Och svar på hur det går med hennes hälta så är hon ohalt fortfarande :) Men vi ska ju fortfarande ta föl på henne och sätta igång henne ordentligt nästa år när hon fått fölet!

Kommentarer
Postat av: Miranda Strand

Lite annorlunda mot hur vi gör :) Vi har inte hästarna på någon station eftersom att vi har nära till veterinärstationen som också är en seminstation.
Först åkte vi dit när vi trodde att hon var i brunst(det är sjukt svårt att se på henne för hon är så manlig av sig, haha) och då var hon inte i brunst. Så vi fick ge henne en spruta så hon skulle komma i brunst om 4-5 dagar.
5 dagar senare kom vi tillbaka och då var hon i brunst. Då beställde han sperma och vi seminerade dagen efter. Samtidigt som vi seminerade gav han henne en spruta så att hon skulle släppa äggen så att dom kunde bli befruktade. Dagen efter det kom vi tillbaka för att se om äggen hade släppt vilket dom hade. Sen skulle vi tillbaka efter 16 dagar och kolla om hon var dräktig.
Tyvärr var hon inte det och vi ska seminera igen nästa vecka då hon förmodligen kommit in i brunst igen. Sjukt trist när det inte blir någonting...
Så det är lite annorlunda jämfört med hur ni gör :)
Vi var igår vid 23.30(!!!) tiden och seminerade vårt andra sto. Stackars vår veterinär som behöver jobba så sent på en fredagskväll ;) Men är hästen i högbrunst så måste man ju smida medan järnet är varmt som han själv sa ;)
Håller tummarna för att det tar sig för Tess nu så får du hålla tummarna för att det tar sig för oss också!! :)

2013-07-06 @ 10:25:31
URL: http://mirandastrand.horseworld.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0