utveckling 2013

Detta året har det hänt mycket och jag har lärt mig så mycket. Går inte ens att jämföra med hur jag var i Januari med nu. Jag gick från att vara ganska osäker på hinder till att ha ett självförtroende som räcker och blir över. Nu får jag höra från varje tränare jag hoppar för att jag rider på bra framåt och ser säker ut. Något som ingen skulle säga för ett år sen. Detta är ju tack vare Aqua. Jag har fått mer rutin på regionala banor (även fast jag hade önskat att vi kunde tävlat lite mer i höst) som jag kan fortsätta samla på mig nästa år. Mitt mål var egentligen att bli stadig i 1,20 detta året så jag nästa kunde gå upp till 1,30 ganska tidigt på året. Men det är djur vi håller på med och det går inte alltid att hålla planen. Istället får jag satsa på nästa år.
 
Under sommaren har Aqua och jag verkligen gjort bra resultat på tävlingarna och vi har fått bra rundor. Vissa bättre och vissa sämre. Jag har utvecklats väldigt mycket i just hoppningen och Aqua har kommit en bit längre i dressyren. Nu i höst har det blivit lite tävlingsuppehåll men det är också då jag har börjat reflektera mycket. Vad kunde jag gjort bättre under året och vad behöver jag fokusera på till nästa år? Efter att ha läst Arnolds blogg, vart på Pether Marknes och Jens Fredricssons clinic så har jag börjat tänka om helt. Nu fokuserar jag bara på grundläggande saker. I dressyren jobbar jag bara med gas, broms, rakrikning och bjudning. I hoppningen hoppar jag inga svåra övningar utan enkla, med rätt avstånd. Jag har börjat kunna ta in mer saker från min omgivning som jag inte riktigt tidigare ha kunnat. Jag har inte riktigt fattat vad man ska fokusera på. Exempelvis så sa Victoria Almgren på en träning att en lättreglerad häst är en lätthoppad häst. Tipset jag fick från henne var att kunna öka och minska bättre på Aqua. Jag tog med mig de såklart, övade lite halvhjärtat på de just då. Men nu, när jag har fått höra de igen (på bla Jens clinic) så är det de enda jag jobbar på, varje dag hela tiden. Jag tror att jag nu har förstått vad ridning handlar om, det gjorde jag inte innan. Därför kan jag ta in mer än tidigare. Jag tror faktiskt detta är den största utvecklingen jag gjort detta året, större än nollan i 1,20 debuten. För de kommer jag ha användning för i framtiden.
 
En annan sak är att jag hoppat lite hästar i stallet som är helt okända för mig. Har då bara fått sitta upp och hoppa, men ändå på den korta stunden har jag kunnat säga vad det är hästen behöver jobba på. Tack vare att jag tidigare haft Appis som är extremt pigg och Aqua som är extremt seg, men också att jag nu har några få grundläggande saker jag utgår ifrån. Får hoppas att de vill ha fortsatt hjälp av mig så jag får chansen att utvecklas mer, för även fall jag hjälper till så får jag otroligt mycket tillbaka, då jag själv lär mig och utvecklas lite på varje häst.
 
Jag är jätte taggad inför nästa år. Jag kommer (eller gör redan) träna på ett annat sätt än tidigare och med Aqua ska jag göra stora ändringar. Nästa år vill jag utvecklas ännu mer och göra bra resultat på banorna. Börjar nästa år med en clinc för Roffe i flyinge, hoppas jag får mycket med mig därifrån som jag har använding för inför 2014.
 
 
Känslan när man sätter ord på sina tankar utan att behöva tänka, fingrarna skriver utav sig självt. Precis som i detta inlägg.

Kommentarer
Postat av: Ryttarlivet.com

Tänkte bara säga hej! Är total nybörjare i ridning och allt som har med hästar att göra så jag förstår ungefär en tredjedel av det du skriver men ändå superku att följa digl. Du skriver intressanta inlägg! Fortsätt med det :) God jul!

2013-12-22 @ 22:56:41
URL: http://www.ryttarlivet.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0