tips - få hästen att sluta buffla

På gymnsiet läste jag kursen etologi och i slutet av kursen gick vi igenom lite inlärning - operant betingning. Det innebär att ett beteende kan förstärkas eller släckas ut helt. Denna metod är effektivare än vad man kan tro.
 
Jag har testat just detta och kollat hur effektiv den faktiskt är. Exempelvis när jag har lärt appis trick har jag använt mig av positiv förstärkning. Det betyder att man lägger till en form av belöning, rösten/en klapp/godis när hästen utför de beteende man önskat (ex. stegra). Men nu tänkte jag istället skriva om negativ bestraffning och utsläckning. Negativ bestraffning kan säkert utfattas som något elakt ex. att jag skulle slå till hästen när den gör fel men det är inte vad negativ bestraffning handlar om.
 
Negativ bestraffning och utsläckning handlar om att man tar bort ett oönskat beteende. Nu har jag testat de här med när hästar bufflar på en. Istället för att skrika på hästen och slå den i huvudet (vilket jag aldrig skulle göra och jag är helt emot den bestraffningen) så flyttar jag bara undan mig så hästen helt enkelt inte når att buffla på mig. Då har man tagit bort ett beteende. Får hästen inte chans att buffla på dig kommer de beteende försvinna helt efter ett tag. Det tar såklart olika lång tid på olika hästar och beroende på hur ''starkt'' det är. Men på cazzilla har det varit väldigt effektivt. Hon var väldigt bufflig efter ridpassen eftersom svetten kliar så. Men då har jag bara varit så långt ifrån att hon inte kunnat buffla och nu har hon slutat. Ett tips är att ha grimma över tränset i början när man leder för att dels kunna backa hästen om den kommer förnära (har man träns rycker man hästen i munnen om man ska backa vilket man inte ska göra, munnen är väldigt känslig) och du kan ha ett större avstånd från hästen. När hästen sen slutat buffla behöver man inte ha grimma.
 
Jag lovar er, detta är en mycket mer effektiv metod än att slå till hästen i huvudet. Den slutar inte för de. Ta bort något för att få bort ett beteende istället för att lägga till... :)
 
 
Jag har använt mig av positiv förstärkning på appis och hon har blivit väldigt lättlärd. Hon älskar att trickträna och få beröm, det syns verkligen :)

Kommentarer
Postat av: emma

detta borde ja testa då feila är lite bufflig, men hon är mer att hon puttar undan mig för att få kolla på andra saker. kanske mer är att hon saknar respekt för mig

2013-12-02 @ 18:38:28
URL: http://islycka.blogg.se
Postat av: L a m i a s . s e

Gillar denna typ av inlägg :)

2013-12-02 @ 23:57:28
URL: http://lamias.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0