Jens clinic del 2

Tänkte skriva en liten fortsättning om Jens Fredricssons clinic, i detta inlägget: (här) skrev jag lite om hans tänk och även hur man går från att vara bra till att bli bäst (som Jens gjorde för ett par år sen själv). Nu tänkte jag skriva lite mer om vad han tog upp inom ridningen, hur man ska jobba sin häst.
 
Det var två grupper och två red i varje grupp, så totalt fyra hästar och Jens satte upp på alla fyra. Han hade samma system för alla hästar, förutom att en seg häst väckte han upp mer och den pigga jobbade han lite mer på att den skulle vänta. Det vanligaste problemet är att man drar in huvudet på hästen när man tror sig få hästen att jobba bakifrån och fram men istället lägger sig hästen i handen, håller balansen och får ett ''femte ben''. Hela hästen stuppar framåt istället för att jobba bakifrån och sätta under sig. Jag har ganska svårt att se om hästen jobbar bra med bakbenen men efter en så tydlig skillnad på en av hästarna så lärde jag mig lite mer om hur man ska kolla.
 
Så det första han gjorde på varje häst var att rida bort den från handen. Helt enkelt få den att jobba med bakbenen utan att dra in huvudet. Han gjorde exempelvis, 2-3 galoppsprång rejäl samling och sen fram igen. Sen började han få hästen att svänga för vikthjälperna, öka och minska. Så allt han gjorde i början var på långa tyglar. Där efter, när hästen lyssnade på vikthjälperna, svängde och ökade/minskade för dom och jobbade med bakbenen, då, kortade han upp tyglarna och erbjöd ett stöd. Jag kom faktiskt att tänka på Klaus Ferdinand Hempfling då, har läst hans bok dansa med hästar (som jag även skrivit ett kort inlägg om här för länge sen). Hela hans bok bestod av hur bettet förstör hästen balans och för att kunna jobba med bakbenen. I slutet, bara någon sida stod det om att man kunde korta upp tygeln och erbjuda ett stöd när hästen var i balans och på bakbenen.
 
Alla hästar kunde han rida på långa tyglar, men ändå svänga, öka och bromsa och hästen lyssnade. Det var en ganska pigg och springig häst men efter han jobbat den så sprang den inte längre, just för att han hade ridit bort den från handen och hästen fick hitta sin egen balans. Ägaren var rätt förvånad :p Han gjorde även samma sak med en häst på en clinic för ett par år sen, som jag var på, där var det ännu mer tydligt. En övning han gjorde i samband med att rida bort hästen från handen var att rubba hästens balans. Den låg ju som sagt i handen och höll balansen, men genom att rubba balansen och utan att stödja upp hästen kunde den själv hitta sin balans. Rätt smart faktiskt och den funkade ju!
 
Utöver de han gjorde ovan så pratade han hela tiden om grundridningen, hur viktig den är. Hästen ska ska bjuda framåt, den ska vara rak, ta lika mycket stöd i båda tyglarna och bära sig på sina bakben. Den ska kunna korta och länga sig genom att man bara kramar lite i tygeln samt lättar. Om hästen är bra grundriden så löser sig det mesta även i hoppningen. Det var lite de han ville visa med clinicen. Även fast det var en hoppclinic så hoppade de bara ett par språng i slutet, allt jobb lades på dressyren och grundridningen.
 
Jag har faktiskt under höstens gång börjat tänka lite annorlunda kring ridningen. I hoppningen så gjorde jag ganska krångliga övningar emellanåt men nu så jobbar jag bara med basics övningar. I dressyrarbetet jobbar jag bara med att hästen ska vara rak, bjuda framåt, stöd på bettet och kunna lyssna fram och tillbaka. Inte krångligare än så. Ska bli spännande och se vad det ger för resultat nästa år på tävlingarna :)

Kommentarer
Postat av: Annica W

Skulle vart kul o se nån film lr ett klipp på Jens när han rider de övningarna :)

Svar: Det glömde jag faktiskt ta med!! Ska se vad jag har för filmer :)
isabella fransson

2013-12-18 @ 22:22:23
Postat av: Annica W

Ja gärna det :)

2013-12-21 @ 08:45:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0