fråga :)

hej har tusen frågor om det här med lösdrift:) Vilka täcken är bäst egentligen, hur gör du om du kommer hem sent från en träning, låter du hästen stå ute under natten då eller går den in tänker vintertid alltså? Har nu köpt en häst som är van sen födsel att gå på lösdrift och det är det han är van vid, men är ändå lite kluven i det här med att träna i ridhus när det är massa - grader ute och sen åka hem med en svettig häst och ställa ut han, men det kanske bara är jag som överdriver och han lider inte det minsta?
 
Svar: Enkel lösning på probelmet. Jag har mina hästar klippta och då blir dom oftast inte svettiga, blir dom det torkar de snabbt eftersom dom har så kort päls. Då hinner dom torka innan jag släpper ut! :) Skulle jag inte klippa mina hästar hade jag låtit dom torka först, det tar ett tag att skritta av, åka hem från träningen, lasta av fixa och sen släppa ut. Då hade dom nog hunnit torka. Annars får man helt enkelt vänta, skulle inte släppa ut en svettig häst när det är minusgrader då svetten kyler ner kroppen och då börjar man istället frysa och musklerna blir kalla och stela - inte bra. Så mitt tips är att klippa och sen på med täcken och mycket mat. Fri tillgång när det är kallare. Annars får man vänta tills hästen torkat.
 
Jag har amigotäcken på mina hästar. 200g hela vintern, blir det jätte kallt, kallare än -10 så får dom tjockare. Men eftersom jag ökar maten när det blir kallare så håller dom oftast värmen och dom behöver inte tonvis med täcken. Mat är energi som omvandlas till värme som avgers - täcket håller bara kvar värmen och isolerar. Så 200 grams ''isolerar'' gott och väl. Många tänker nog inte ens på att det är grovfodret som ovandlas till värme, täcket i sig skapar ingen värme utan det håller bara kvar värmen mot kroppen. Istället lägger de på tonvis med täcken men ökar inte grovfodret, vad blir kombinationen? Hästen fryser ändå. Det kan vara därför så många hästar är ''frusna'' av sig... Överdriv med mat, fri tillgång när det är svinkallt!!!
 
Dessa täcken har jag, dom är jätte bra!! Bra passform och kvalité, ger inga skav alls.
 

Kommentarer
Postat av: Maria

Håller med, dom där täckena är superbra!!

2013-12-17 @ 18:20:27
URL: http://horsemarket.se
Postat av: Pernilla

Tackar och bockar för bra info och God Jul till dig och dina hästisar! :)Pernilla

2013-12-20 @ 19:00:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0