besiktningar förlorar syftet

För ett tag sen skrev jag ett inlägg om veterinärbesikning på tävling: http://isabellaf.se/2013/october/besiktning-pa-tavling-hmm.html#comment, hur onödigt det är att besikta hästen där man bara springer på rakt spår (inte alltid på hårt underlag heller) då många hältor inte syns förrän på böjt spår. Halta hästar släpps igenom då hältorna inte kommer fram..
 
I senaste ridsport stod det om besiktningar på de större tävlingarna (internationella), men här handlade det mer om att hästar släpps igenom även fast de kan visa en orenhet? I dressyren var de väldigt noggranna men inte alls i hoppningen och fälttävlan. Då fattar jag egentligen inte syftet med att besikta en häst om det ändå inte tas på allvar. Om det inte ens är noggranna på internationell nivå, hur ska vi då kunna hålla de på regional/nationell/elitnivå? Att en häst ska vara helt ren och ohalt är väl en självklarhet när man tävlar på så pass hög nivå som dom gör. Ska man inte sätta hästens välbefinnande i centrum? Många toppryttare sätter verkligen hästen i centrum (ex. roffe som inte startade OS pga av ett litet balltramp) men vissa inte. Linda Algotsson visade upp en halt häst på andra besiktningen, den var tydligen inte lite halt och då tycker man att hon själv skulle tagit beslutet att inte starta då? Av en sån händelse tycker jag att man får en annan bild av toppryttarna. De är ändå förebilder för oss (vare sig de vill eller inte, vi ser upp till dom) och ska man inte visa upp vad som är okej och inte okej då? Att sätta hästen i centrum är väl ändå det viktigaste när de ställer upp så mycket för oss och faktiskt låter oss göra detta.
 
Tillbaka till besiktningar.. Jag hoppas att det blir en förändring med besiktningar i framtiden, man besiktar trots allt hästen för att se så den är frisk nog att tävla inte för att visa upp hur hästen ser ut och sen ändå släpps igenom. På min nivå tycker jag det är bättre att dom tar bort besiktningar för det ger ändå inget. Att springa med hästen rakt fram med en veterinär som knappt kollar känns lite oseriöst och bara är till för att veterinären ska dra in pengar. Vi betalar ändå runt 100 spänn extra på varje tävling för att få starta. Då tycker jag att man borde göra besiktningar lite mer avancerade med longering på böjt spår för att hitta fler hästar som egentligen är halta men som hade gått igenom om den bara hade sprungit på rakt spår. Syftet med en besiktning är ju just att se att hästen är ohalt och de syftet når man inte på en vanlig besiktning idag - tycker inte jag iallafall.
 
Som dom skriver här: det gör ont att se på...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0