föreläsning med kraft

Har inget roligt att uppdatera om, så tänkte skriva lite om foder. Vi hade en föreläsning med kraft för några veckor sen i skolan så kan skriva lite kort vad han sa :)

Hästarna äter ca 16-18 h per dygn, de känner aldrig någon mättnadskänsla utan bara ett behov av att tugga. Dom har en väldigt liten magsäck så dom behöver äta ofta men lite. I grovtarmen sker 60-70% av energiupptagningen. Där bryts fibrer ner och blir till energi. Det är viktigt att man inte byter foder för snabbt eftersom nedbrytarna måste hinna anpassa sig - dö ut och bli nya för att anpassa sig till det nya fodret. Hinner dom inte det blir nedbrytningen sämre och hästen får problem med magen.

Hästen behöver äta 6 gånger så mycket protein som energi, undantag för växande unghästar och fölston (dom behöver upp till 8 gånger så mycket protin som energi). Det är vanligt att hästar får för lite protein, ett tecken på att den får tillräckligt är att den är väldigt rund och fin över rumpan. Får den istället för mycket protein blir de till energi som blir till fett=fet häst.

E vitamin kan vara bra att ge för musklerna vid hård träning. Mineraler är också bra att ge. Det är viktigt att vattnet som hästen dricker är bra, vill du själv inte dricka det kommer inte hästen vilja det, dessutom är ett bra vatten bra för nedbrytarna i grovtarmen. Det är jätte viktigt att den dricker ordentligt för att den ska kunna prestera så bra som möjligt. Dricker hästen dåligt kan man ge den lite salt, löst eller saltsten.

Det bästa grovfodret man kan ge är sent skördat. Det innehåller inte lika mycket näring och hästen kan tillgodose sitt tuggbehov utan att bli fet. Ett annat sätt att tillgodose hästens tuggbehov är att ge den halm de övriga timmarna som den inte äter ensilage/hö.

Om man ska banta en häst ska man öka träningen. Vill man ha en piggare häst ska man ge mer energi men om hästen inte svarar på de (blir piggare) så är det onödigt att fortsätta ge eftersom det bara blir fetare av det.

Ska man räkna ut en rätt foderstat behöver man veta:
Ålder och användning
Individuell upptagningsförmåga
Fodrets närninginnehåll (analys)

Grunden i allt är ett bra grovfoder. För att kunna veta om man ska kompletera med kraftfoder måste man ta en analys på grovfodret. Det är nästan ingen skillnad på utfodringen på en tävlingshäst och en skogsmullehäst. Det enda som en hårt tränande häst (elithästar) kan behöva är E-vitamin. Annars ingen skillnad då hästen ser ut de samma på insidan även om det är en skogsmullehäst eller en tävlingshäst.

Att hästen behöver äta så mycket varje dag är inget påhittat. Det räcker med att kolla på hästarna när de går på bete, dom äter ju nästan hela tiden. Det handlar inte om att den är hungrig utan att den helt enkelt har ett behov av att tugga.


Kommentarer
Postat av: Annica

Trevlig och nyttig läsning!! Tack för det =)

2012-06-13 @ 14:20:16
Postat av: Marie

Bra skrivet! använndbar läsning :)icehasten.blogg.se - läs om mig och mina Islandshästar!

2012-06-13 @ 20:12:34
URL: http://icehasten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0