min egna utveckling genom bloggen - del 1

Nu tänkte jag sammanfatta hela bloggen i hur jag själv utvecklats som ryttare och i hur jag har tänkt. Kommer inte skriva så mycket om appis och tess utveckling utan mig själv helt enkelt :)

Jag startade bloggen sommaren 2009, då hade jag haft appis 1år och innan det bara ridit på ridskola i ca 7år. Sommaren 2009 var den sommaren jag började träna för Eamon och jag tror även det var en tid som jag fick mycket hjälp med appis och började förstå henne mer, samt utvecklas till den ridstilen/ridtänket jag har än idag. Tidigare hade jag bara hoppat appis någon gång i veckan men när jag började träna för Eamon, som lägger stor vikt på avslappningen och rytmen så började jag småhoppa appis ungefär 3 gånger i veckan. Har man en häst som gör en så pass stor grej av hoppningen, behöver ''hoppas'' ofta för att kunna slappna av. Samt att jag då bara hade 1 häst och behöver flera gånger i veckan träna upp min egen förmåga att hitta en bra galopp och rytm. Jag var också väldigt skeptisk till martingal här eftersom jag tyckte hon hoppade mycket bättre utan.Det var även här jag började fokusera mer på att rida med så lite hand som möjligt och så mycket som möjligt med sitsen. Samt att börja jobba hästen mer bakifrån än att från början fokusera på huvudet. Allt tack vare Eamon.

Jag tror dock inte det var fel att lägga så stor fokus på huvudet som jag gjorde innan de eftersom appis behöver slappa av i en låg form men det hade behövts mycket mer att jag jobbade henne mer bakifrån. En av mina största svagheter som ryttare då var mina händer, eller min vänster hand. Red nästan bara med kontakt i höger tygeln, vilket gör att hon blev mer fast i höger och oliksidig - olika tränad i båda sidor. Kollade neråt på huvudet hela tiden oxå eftersom fokuset låg på huvudet. As fult! Men min blick förbättrades ganska snabbt!


Här ser man mina enormt fina händer jag hade då ;)

Jag var intresserad av markträning redan då men kunde knappt något, detta var ungefär vad jag kunde. Kopierade från ett inlägg ''Övade på att om jag stannar ska hon stanna om jag springer ska hon springa osv.. Och hon gör exakt som jag :)''. Intresset har alltid funnits där men jag har aldrig riktigt vetat hur jag ska gå tillväga. Kommer ihåg att jag försöka lära henne skrapa med hoven men hon rörde inte ens på benet även fall jag petade ganska hårt med spöet :p

Till något helt annat, det var här jag förstod hur viktigt det är med en rätt liggande sadel. Vi kollade upp sadeln precis innan sommaren och hon hade gått med alldeles för bred bom vilket gjort att hon inte kunnat sätta några muskler vid manken, samt fått väldigt mycket spänningar i ryggen och inte alls kunnat använda sin teknik rätt. Så efter de har jag alltid varit nogrann med hur sadeln ligger.


Hittade två bilder som jag jämfört hennes rygg hur den ändrades beroende på vilken sadel jag hade. Syns kanske inte jätte väl men hon var enormt insjunken vid manken + att hon inte kunde sätta några ryggmuskler.

Under denna tiden var jag väldigt nogrann med veckoplaneringar, vilket jag önskar att jag var än idag. Måste verkligen bli bättre på det! Sen förstod jag också att appis inte trivdes på jfk (stod där då).. För när vi var nere i sommarstugan så var hon så lugn och fin att rida men sen när vi sen kom tillbaka till jfk var det som en helt annan häst. Jag förstod att hon inte trivdes men jag förstod inte VARFÖR, eller jag tänkte inte riktigt så långt då. Det det var här jag bestämde mig för att flytta till toveryd (där jag står nu) men det fanns ingen stallplats då så fick vänta ett tag.


Hon fick iaf flytta till en utebox under hösten på jfk, vilket såklart var bättre än att stå inne i stallet. Visste inte varför då utan hade bara hört att hästarna trivs bättre i en utebox. Jag tänkte aldrig ett steg längre som jag gör idag.

Som ni ser så hade jag också täcke på henne, iofs var hon helklippt och det hade jag ju haft idag också om hon var helklippt. Men hade mycket tjockare täcken och tänkte inte ens tanken på att ha henne utan täcke. Kommer ihåg att vintern innan det klipptes hon inte ens och då hade jag ändå täcke lite till och från..

Hösten fortsatte jag utvecklas, började träna för fidde varannan vecka vilket var väldigt nyttigt att träna så regelbundet. Fick väldigt bra självförtroende i hoppningen och appis o jag blev riktigt samspelta. När vi kom hem till jönköping så blev som sagt appis en helt annan häst, helt galen, stressad och spänd. Än då var jag väldigt skeptisk till martingal på appis och hade det enbart på träningarna för honom men tävlade alltid utan. Jag förstod nog inte riktigt hans tanke med martingal - vilket jag gör idag. Och är faktiskt glad idag att han tvingade på mig att ta på martingalet ändå! :pEftersom jag fortfarande inte rättat till mina händer så kunde appis aldrig riktigt komma igenom i högersidan vilket gjorde att hon fick en muskelspänning i vänster armhåla. Hon kändes väldigt seg under den tiden och började tappa bjudning. Men då var det liksom inget med det, hade det varit idag hade vi kollat upp det direkt. Efter ett tag när hon börjat hoppa riktigt snett över hindren så valde vi att först kolla med kiropraktorn och han hittade muskelspänningen direkt :)

Kiropraktor var något som pappa ville att appis skulle bli behandlad av en gång, så vi testade det innan sommaren. Efter det har jag alltid velat att kiropraktorn ska kolla appis någon gång då och då. Hur ofta har varierat lite under åren, nu tycker jag det räcker med någon/några gånger per år på appis. Tess är en annan sak med eftersom hon är så avslappnad i sig själv redan men appis som har ett helt annat psyke vill jag att man kollar någon gång då och då. Kommer inte riktigt ihåg vad jag hade för tankar om kiropraktik då men när jag märkte skillnaden på appis blev jag väldigt positiv till det och är än idag.


Kiropraktik är en stor del till att jag kommit så långt med appis idag! :)

Under hösten började jag fokusera väldigt mycket på att byta mellan olika bett, mest för att jag läst att det var bra. Inte vad som passade appis bäst. Läste att man skulle variera mellan rakt, delat och hackamore och appis blev mycket finare i munnen när hon gick bettlöst några gånger då och då. Men det raka bettet jag red på var ingen höjdare men ändå fortsatte jag bara för att. :p Det blev att jag gjorde saker bara för att istället för att läsa till mig kunskap och sen skapa en egen uppfattning av det, de kunde jag inte riktigt då.

Jag kommer ihåg att iom att appis var väldigt smal så var kraftfoder en ganska stor del som jag riktade in mig på. Väldigt mycket tillskott och annat, vilket har ändrat sig mycket under tiden tills idag.

Det var väl min utveckling ridmässigt och tankemässigt från att jag startade bloggen sommaren 2009 till året ut. Vill ni att jag ska fortsätta skriva om 2010/2011 oxå? :)

Kommentarer
Postat av: Hanna

Ja! Skriv en fortsättning också!

2012-01-10 @ 19:47:15
Postat av: Milla

Hej!

Undrar vilken kiropraktor du använder till dina hästar? :)

2012-01-10 @ 22:43:07
Postat av: Annica

mera!!!

2012-01-11 @ 00:44:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0