varför jag tycker en häst ska få var häst

Några som reagerat över om att jag har mina ''tävlings''hästar på lösdrift. Så nu tänkte jag skriva ner mina åsikter här, blev ett ganska långt inlägg men hoppas ni orkar läsa! :) Detta är ett ämne som oftar skapar ganska mycket diskussion, vilket alltid är kul att höra andras åsikter. Jag vet att vissa hästar inte kan gå på lösdrift av vissa anledningar, och ibland så finns det inte ens möjlighet till att ha sin häst på lösdrift.

Först och främst...! Nåt jag inte förstår är varför man delar in hästarna i olika ''grupper'', skogsmullehäst och tävlingshäst? När räknas en häst som skogsmulle och när räknas en häst som tävlingshäst? Är det när den går på lösdrift och när den står i box? Eller är det vad man har hästen till? Jag förstår bara inte VARFÖR man delar in hästar i grupper, en häst föds med samma beteende även fast det är en GP häst eller en häst som inte ska tävlas alls. Så varför skulle inte en tävlingshäst kunna gå på lösdrift?

Det vanligaste idag att ha hästen i box och JAG tror anledningen till de är okunskap. När jag köpte appis så var det självklart att ha henne i box, jag visste knappt vad en lösdrift var. Jag gjorde som alla andra och trodde såklart att det var så det var. Det var bara så, man har hästen i box. Jag var inte den som reflekterade över sånt då, men jag visste att appis inte trivdes. Hon var väldigt mager (man såg tom ibland revbenen..), väldigt stressad och aldrig bekväm i sig själv.


Inte ofta man ser appis i en box (längre) :p

Varför jag tycker den ska få gå ute och leva som en häst ska göra är ju såklart för att hästen ska kunna utföra sina beteende. För den mår bra om den får utföra sina beteende dagligen. Men varför? Varför mår den dåligt om den inte kan utföra sitt beteende? Man reflekterar inte längre än så, utan det bara är så att den mår bra om den kan utföra sina beteende och mår dåligt om den inte kan de. Men hur dåligt? Mår alla dåligt eller är det från individ till individ?

Anledningen till att en häst mår dåligt av att inte kunna utföra sina beteende är att den blir frustrerad. Frustration leder till stress, och det är det som gör att hästen inte mår bra. Den kan inte hantera situationen helt enkelt. Ett exempel är att den inte kan röra sig fritt dygnet runt, hästen blir då frustrerad över det vilket leder till stress. Och det är alltså långvarig stress som pågår under hela hästens liv om den lever så, utan kompisar, utan tillräckligt stor yta, utan mat dygnet runt osv.. Jag vet att det låter hemskt men det är så det är, och det är vetenskapligt bevisat.

Det är därför vissa hästar får beteendestörningar, om vi tar krubbitning som exempel. Krubbitning kommer främst av att hästen inte får äta tillräckligt (blir frustrerad vilket leder till stress) och börjar då krubbita. Anledningen till att den fortsätter är att den sänder ut endorfiner i kroppen vilket gör att den mår bättre. Den liksom drogar sig själv. Och har den en gång börjat så är det svårt att sluta. Vissa hästar kan ju sluta medan andra håller på livet ut. Såna här beteendestörningar skadar ju hästen också, som att krubbitan så försämras ju tänderna eftersom dom tar stöd mot något.Stress kan leda till att ett djur blir apatiskt (har aldrig hört att en häst blivit de), vilket betyder att dom helt gett upp till att försöka anpassa sig till situationen och är helt okontaktbara. Jag vet ingen häst som blivit de och jag vet inte hur mycket som krävs för att den ska bli de. Men om den utsätts för, för mycket stress så blir de till slut apatiskt. Hemskt. Och då kanske man får en liten bild av hur dåligt man mår av stress.

Man kommer aldrig kunna ha hästar utan stress, eftersom tex ibland så blir hästen skadad och får ont och så är det och hästen blir stressad av det. Men vi kan ju inte göra något åt det just då. Men saker som vi kan göra något åt minskar stressen. Som att ha den med hagkompisar, så mycket utevistelser som möjligt, fri tillgång till tugg osv.. Man kan faktiskt mäta stressen hos en häst nu, tex mäta hjärtrytmen eftersom den går upp när man blir stressad.

Varför jag tror hästen presterar bättre om den går på lösdrift!

Jag själv presterar bättre i allt jag gör när jag mår bra och jag tror det är samma för hästen. Hästen presterar bättre när den mår bra än om den skulle må dåligt. När en häst lever i en så stressfri miljö som möjligt så mår den bra, det säger ju sig självt. Jag förstår bara inte kommentaren jag fick om att mina hästar presterar dåligt för att dom får leva naturligt, det skulle i såna fall betyda att du menar att hästar presterar bättre om dom mår dåligt? Eller? Fick aldrig något svar...Skaderisk?

Ja det är ju de i många fall det hänger på, man vågar inte ha hästar ihop i stora hagar för att de kan sparka varandra eller springa omkull. Men om en häst får en spark så är det en akut skada som bara varar under ett tag, hästen blir då stressad under en kort tid. Men en häst som inte kan utföra sina beteenden under hela sitt liv utsätts för långvarig stress under hela livet. Det är de som är skillnaden.. Vad är värst för hästen, jo det sist nämnda!

Sen så kan man ju diskutera över om man vågar ta risken och släppa ut en häst värd flera miljoner kronor i en hage med hagkompisar? Men vill man istället utsätta hästen för stress under en lång tid? Det är ju lätt att säga nu, att såklart jag skulle låtit min häst värd flera miljoner få gå ute med hagkompisar dygnet runt, men står man i den situationen så tänker man nog inte så. Men genom att låta hästen gå ute från till den föds med samma kompisar tills den blir gammal så tror inte jag det är lika stor risk. Då hästarna känner varandra så pass bra. Men som sagt, lätt att säga nu och det går nog inte att sätta sig in i situationen riktigt.


Totilas som blev såld för ca 100 miljoner kronor skulle man nog inte släppa ut i en stor hage med hagkompisar, eller?

Du som skrev att mina hästar är vanvårdade, har du ändrat dig nu efter detta inlägget? Egentligen är det ganska hemskt att få en sån kommentar, att jag vanvårdar mina hästar, men jag har så mycket kunskap nu att jag vet att dom mår bra. Jag tycker bara det är synd att om denna person skulle kommentera detta till någon annan som tar åt sig. För jag skulle bli riktigt ledsen om någon skrev detta och jag tog åt mig..

Hoppas ni orkade läsa allt, här har ni iaf mina åsikter om varför jag tycker att en häst ska få vara häst, även fast det är en tävlingshäst eller inte. Mycket av det jag skrev är ju ren fakta som är vetenskapligt bevisat. Men det vore kul om ni skrev era åsikter om detta också!!! :D Så kom igen nu!


Kul att ridsport tog upp detta med lösdrift en gång, visar ju att det går framåt med lösdrift :) Extra kul att appis fick vara med på framsidan :p

Kommentarer
Postat av: vendela

Så himla bra skrivet! jag har alltid kännt att när jag väl får en häst så vill jag verkligen ha den på lösdrift. Svårt att hitta där jag bor i stockholm men så himla värt att åka lite längre kommunalt för att hästarna ska få ha det så :)

2011-10-21 @ 08:12:32
URL: http://dellas.myshowroom.se
Postat av: Anneli Johansson - 2 BLOGGTÄVLINGAR HOS MIG!!

Lösdrift är ju det absolut bästa för hästen, de hadlar nog om okunskap. Jag har ingen möjlighet att ha lösdrift hos mig, lite synd.

2011-10-21 @ 08:28:30
URL: http://stallekekullen.blogg.se/
Postat av: Annica

Jag tycker du har helt rätt,

Bra skrivet!

2011-10-21 @ 10:55:39
Postat av: Anna

Du skriver så bra!! :D

2011-10-21 @ 11:18:41
Postat av: bella

jätte bra skrivet. min häst står i lösdrift och jag har testat med att ha honom i box men det trivs han verkligen inte i! Han börjar väva och står och trampar på stället. Han mår så himla mycket bättre av att kunna röra på sig fritt, när han vill :)

2011-10-21 @ 12:37:54
URL: http://donec.blogg.se/
Postat av: emilia

Bra skrivet!

Hade också haft mina hästar på lösdrift om jag hade haft möjlighet till de.

2011-10-21 @ 13:39:01
URL: http://winter.blogaholic.se
Postat av: sophia

Bra skrivet!! :D du är bäst! :)

2011-10-21 @ 14:39:14
Postat av: Caroline

Hej:)

Mycket bra skrivet!

Jag håller helt klart med dig och jag tycker att alla hästar borde få ha stå på lösdrift:)

Men jag har en fråga eftersom du verkar ha koll på mycket:D jo hur löser man det om hästen har stått på lösdrift hela livet men nu fått fång(troligtvis pga frosten)hur ska man göra då för de blir nog ganska jobbigt för hästen att byta från lösdrift till box nu

2011-10-21 @ 15:33:14
Postat av: Emma

Bra inlägg!Rosanna Zimdahl, hastdiggaren.se har ju också sin främsta tävlingshäst på lösdrift, han går ju klasser upp till Msv A och det verkar ju inte som att lösdrift är några problem för dem ;)Kram!

2011-10-21 @ 17:26:15
URL: http://ourhorses.blogg.se/
Postat av: Johanna

Jätte bra skrivet! :D Håller verkligen med att dem ska vara så naturliga så möjligt.

Min ponny krubb bet grymt mycket när vi fick han och han mådde verkligen inte bra utav det.

Så vi satte på han en rem och så fick han vara ute mycket mer när han kom till oss och nu krubb biter han inte längre! Super skönt :) Han har bara tagit upp det lite grann ifall det har kommit en ny häst till stallet. (han går inte ihop med hästarna, han klarar inte det så han går med åsnor)

2011-10-21 @ 20:15:08
URL: http://ujohanna.blogg.se/
Postat av: Sanna

Superbra skrivet! Min häst står ute hela sommaren och går bara inne nätter på vintern, då det är som kallast. Det fungerar jätte bra för henne! Min kompis har sina två ponnyasar på lösdrift, men den ena står alltid inne i skjulet som dom har. Han tycker alltså bättre om att vara inne och då bytte dom till box för honom! Vad de tycker bäst om är från individ till individ! :-D

2011-10-22 @ 09:42:51
URL: http://minariel.wordpress.com
Postat av: emelie

Super bra skrivet! absolut inte för långt, man ville bara inte sluta läsa för det var så intressant. Mina hästar står i box och det trivs dom himla bra med för dem ser så nöjda ut när dom kommer in men visst får man sig en tankeställare nu när man läser. Tyvärr har vi inte möjlighet till lösdrift men det är nu ett stort önskemål :D

2011-10-22 @ 09:47:37
Postat av: sofie jansson

jättebra skrivet! håller verkligen med dig, även fast jag själv inte har tillgång till lösdrift.. :)

2011-10-23 @ 18:54:47
Postat av: Paulina

Vi har lösdrift! Fungerar superbra )

2011-10-23 @ 19:13:20
URL: http://fotopaulina.blogg.se/
Postat av: Mli

Hej! Riktigt bra reflektioner, som jag själv varit inne och nosat lite på de senaste dagarna (funderar på att skaffa häst när jag går ut högskolan). För det första tycker jag att det är vansinnigt bra av dig att ifrågasätta normerna och att sedan följa det du tror på. En tanke du väckte hos mig i.o.m. att hästen nästan aldrig står i boxen numera är; försök att tänka in dig själv i en hästs situation. Hur kul är det att stå inlåst i ett litet utrymme flera timmar om dagen? Jag skulle då också bli helt galen och börja bita på väggarna och stressa upp mig rejält (om inte sätta mig i ett hörn, gråta och gunga fram och tillbaka :P ). Härligt att du låter hästen (hästarna?) få leva efter sina egna förutsättningar. Skaffar jag häst kommer jag definitivt följa ditt exempel då det känns mer hälsosamt för hästen =)Mycket bra inlägg!

2011-10-24 @ 06:57:55
URL: http://nyaan.wordpress.com/
Postat av: Isabel

har tänkt på det här med lösdrift och att ha min d-ponny på lösdrift... men hon verkar trivas så bra med att stå i sin box den tiden hon står inne så vill inte ändra på de nu! Men sen så står min ponny ändå nästan alltid ute med sin trevliga hagkompis och är visserligen bara inne på nätterna! Tycker ABSOLUT INTE det är fel med lösdrift!!!

2011-10-24 @ 18:30:22
URL: http://idemirel.blogg.se/
Postat av: Hanna

Intressant inlägg och kommentarer, undrar hur det fungerar för hästar som tävlar på internationell nivå. går de på lösdrift under låg säsong? Hur funkar det under tävlingssäsong? Eller hur tillgodoser man deras behov under resor o grejer?

2011-10-24 @ 18:46:50
Postat av: Julia

Bugar Bra skrivet!

2011-10-26 @ 14:39:34
URL: http://ohjuliet.blogg.se/
Postat av: Kajsa

Bra skrivet!

2011-10-26 @ 16:48:21
URL: http://kajssat.blogg.se/
Postat av: Lina (:

Lite efter men ändå ;)Bra skrivet ! tävlings hästar borde inte behöva stå ensamma i en trång hage utan kompisar eller gräs bara för skade risken ;)

2011-12-13 @ 23:12:22
URL: http://loonylina.blogg.se/
Postat av: marianne

Bra skrivet! Men jag har några frågor. Jag kommer skaffa en d-ponny och då skulle jag villja ha den mest ute, men även lite inne kanske på kvällar och sånt, tycker du det är lämpligt? Sen om jag har hästen på utedrift, ska jag ändå ge den morgon och kvälls foder, när det är sommar och gräs i hagarna? Och ska man ge den samma hömängder som på vintern?

2012-06-23 @ 16:11:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0