maten påverkar nog mer än pälsen tror jag!

Jätte kul att så många kommenterade täckesinlägget! :)

Tycker denna kommentaren var väldigt bra av Lisa:

''Haha detta är ju nästan pinsamt ... vad då "min häst/ponny skulle aldrig kunna klara av att gå utan täcke" vad gör vildhästarna då? Syr dom egna eller? Täcken är extremt överskattade och vilken häst som helst kan gå ute en hel vinter utan täcke, dom dör inte precis, är dom klippta fryser dom förmodligen om det är kallt. Tex. min islänning har aldrig täcke, inte ens förra vintern då det var -37 här uppe i norrlandsskogarna. Det stör mig också att folk tror att araber är så sårbara eller vad man ska kalla det för, araberna är ju en av de raser som tår kyla absolut bäst, i klass med en islänning! Om ni inte har tänkt på det så blir det extreeemt kallt i öknen på natten. Täcken är något som vi människor har hittat på och är allt annat än naturligt för hästen!''


Jag tycker det är konstigt att vissa hästar kan gå utan täcken och vissa inte. Oftast är de dom som vill ha sina hästar naturligt som har hästar som klarar sig utan täcken? Eller? Och dom som har hästar med täcken på, de hästarna fryser alltid 100 gånger mer. Det känns så iallafall. Mina hästar har aldrig frusit utan täcken när de gått på lösdrift. Vilket jag tror hänger på maten, om hästar har tillgång till mat ofta/hela tiden så klarar de att hålla värmen bättre eftersom de har något att skapa energi av.

Kommer ihåg när jag köpte appis och hon stod på jfk, då hade hon absolut inte tillgång till mat hela tiden max 3 gånger om dagen. Sen var hon väldigt smal också. Så direkt när det började regna så började hon skaka och frysa, även på sommaren. Nu går hon täckesklippt och har inte frusit någon gång, även fall de har öst ner regn och blåsit så har hon stått ute i regnet och ätit.

Så som sagt så tror inte jag det hänger så mycket på just pälsen (som någon kommenterat) utan mer på om hästen har tillgång till mat som den sen kan skapa värme av!
Egentligen är det ganska självklart eftersom av naturen så är hästen skapt till att äta minst ca 16 timmar per dygn.


Kommentarer
Postat av: molly

Jag hade en häst några veckor på sommaren och så regnade det jättemycket en dag, så den anrda tjejen (som hade hästen han delande hage med) tog upp honnom till stallet och dagen efter så sa hon att han hade stått i stallgången och skakat osv.Så det gör enorm skillnad på om dem äter eller inte.

Fick jag lära mig då hehe :)tror dock att en den som slänger på täcken oavsett väder också tycker det är kul att få in en häst som inte är speciellt lerig... (a)

2011-11-29 @ 07:21:49
URL: http://molllyr.blogg.se/
Postat av: Emelie

Det är så roligt att kika in på din blogg för man får sig en riktig tankeställare:P

Jag tycker det är bra att du tar upp sådana här ämnen och det har fått mig att fundera! Fortsätt så här Isabella ;D

2011-11-29 @ 17:25:09
Postat av: mirre

håller helt med dig i det du säger men sen får man tänka på att inslandshästar har en helt annat system för att hålla värmen när det blir kallt. Har nånting att göra med deras tarmar som gör att de slår om till låg-energi och kan därför överleva med otroligt lite mat i sträng kyla och överleva super bra. Dessutom är vissa hästar faktiskt känsligare än andra. Men som sagt, tycker ABSOLUT att man ska ha så lite täcken på sin häst som möjligt! Om hästen är rakad kan jag förstå om den har täcke på sig men samtidigt behöver den inte ha överdrivet mycket täcken på sig :)

Otroligt bra inlägg Isabella!

2011-11-29 @ 17:55:13
URL: http://chmr.blogg.se/
Postat av: Lisa

Hej! Tack för länken, och måste säga att det är sjukt härligt att läsa en hästblogg som fokuserar på hästen och inte på huruvida det är snyggt med gröna schabrak eller inte ... Har läst din blogg ett tag nu och tycker att allt du skriver är otroligt bra, hoppas verkligen att andra blir inspirerade av dig! Önskar att ryttarfolket kunde vara lite mer medvetna om vad de gör mot sin häst. Ganska sjukt men om man jämför "vanliga" ridlärare med t.ex. Monty Roberts eller Pat Parelli så vet ridlärare verkligen ingenting om hästar ... nästan läskigt ju.

O kul att du gillade mina bilder från USA också! Och ja det var helt otroligt att se vildhästar, det gav mig ännu mer motivation att försöka ändra folks syn på hästar och få folk att förstå vart de kommer ifrån, hästar är krigare, inga my little ponies som man behöver ta in i stallet för att det börjar dugga utomhus!

Så tack för allt bra du skriver, superbra blogg! :D

2011-11-29 @ 18:26:44
URL: http://everglade.blogg.se/
Postat av: sara

Det är olika beroende på vad de är för häst! men om hästar fryser så är de oftast när det blåser och regnar samtidigt då det är mkt svårare för pälsen att hålla tätt. en oklippt häst klarar ju av att gå utan täcke om den får tillräckligt med mat, sen finns de dem hästar som har svårt att hålla hull, el dem som blir stela av att gå utan täcke för att de inte är uppfödda på rätt sätt! det är mer en vanligt, hästar som blir "bortskämda" med täcke för tidigt kommer ha svårare att klara av kyla än dem som blivit uppfödda på ett mer naturligt sätt!

och hästar som blir klippta måste ju naturligtvis få täcke på sig! eftersom att man då tar bort deras skydd! pälsen och mat är de viktigaste dem har i kyla. man får tänka på att den vilda hästen inte får mycket mat alls under kalla perioder!

2011-11-30 @ 13:30:30
URL: http://sarakarlsson91.blogspot.com
Postat av: natta

jag har en arab,hon har tjock päls och går året om utan täcke. hon mår super bra och fryser inte. men mitt gamla sto har jag täcke på. hon är gammal och har knappt ingen päls. mina hästar har alltid tillgång till hö i hagen,och inne finns kraftfoder&hö. men min gamla häst har ett exem,så jag låter henne stå med ett tunt fleecetäcke(stavning) på nätter. men mitt gamla sto har bara täcke på vintern,då har jag ett regntäcke,utan foder. jag vill att hon ska gå utan. men eftersom hon haft täcke hela livet och tunn påls låter jag henne ha täcke på vintern. men jag själv tycker att klarar hästen av att gå utan täcke,självklart ska den då gå utan. det är bättre för hästen!

2011-12-01 @ 01:33:46
Postat av: Sara

Hej! grym blogg du har , har läst den ett tag nu och den utväcklas bara mer och mer! Måste bara säga det , jag hyr en ponny och jag tycker det är en vane sak med täcke , förlåt men jag tyckr det är lite elakt att släppa ut en häst i vinter tid utan täcke när det är -10 grader. Jag tycker att det ser plågsamt ut när en häst darrar!

2011-12-10 @ 20:31:06
URL: http://wools.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0