lära in: inkallning

Tänkte skriva en liten förklaring på hur jag lärt inkallning. Jag har gjort som dom i ponnyakuten, så ni som sett de vet nog redan :p Jag är inget proffs på detta.. Men jag försöker lära mig genom hästarna, hur deras språk fungerar. Det finns inget rätt eller fel utan man får bygga upp ett eget språk mellan sig själv och hästen utifrån grunderna.

Genom att lära inkallning får man framåtbjudning i hästen, man får den positiv till arbetet och man får ett band mellan hästen och sig själv skulle jag säga. Detta är en övning som man kan göra överallt, när man hämtar i hagen, på banan, i gången, i boxen ja överallt!

Just när jag tränar på banan brukar jag skicka iväg hästen och sen kalla in den. Appis har jag väldigt svårt för att kalla in, jag vill ha henne ännu mer postivit och vill att hon till slut ska komma i galopp. Just nu kommer hon i lite lugn trav.. Men hon är väldigt lätt att skicka iväg. Tess är tvärt om, hon kommer i galopp om man kallar in henne men att skicka iväg henne är desto svårare. Hon är väldigt nyfiken och framåt hela tiden medan appis är lite tillbaka dragen.

Ja till hur jag lärt dom de. Jag började med att dom bara skulle följa mig lös på banan, använde ganska mycket godis i början för att få dom positiva till arbetet. Använder alltid deras nämn när jag ropar på dom. När dom följde mig överallt så började jag lite smått med att skicka iväg dom och kalla in dom. När jag kallar in så sträcker jag ut armarna och backar några steg beroende på hur stor reaktion jag vill få. När jag skickar iväg ändrar jag position till bakdelen och skickar iväg med en signal. :)

Jag skulle säga att detta är grunden till arbetet löst. Genom att hästen lär komma till en blir det lätt att jobba vidare med nästkommande övningar :)

Här är en film när jag kallar in tess, dock så är jag inte med på filmen i början så man ser inte vilken signal jag ger. Eftersom tess vilar så ville jag inte anstränga henne för mycket, därför kallar jag bara in henne lite lugnt :)


Sen har jag testat 2 gånger att träna båda samtidigt och kalla in båda men det är väldigt svårt när det finns så mycket att jobba på med båda. Tess tar så mycket plats och då blir bara appis ännu mer tillbaka dragen, samtidigt som hon faktiskt blir positivare när tess är med och inte tar så stor plats. Dock inget man ser på denna filmen :p


Vill ni ha fler såna här inlägg, hur jag lärt mina hästar olika trick? Dela gärna med er hur ni lärt era hästar inkallning, vill lära mig mer eftersom jag inte kan så mycket än :p

Kommentarer
Postat av: Anonym

Verkar jätte roligt och är säkert ett bra sätt att komma närmare sin häst! Ska prova detta någon gång. Jag vill gärna att du skriver fler inlägg som dessa eftersom du förklarar väldigt bra! :) Var det svårt att lära dina hästar detta?

2011-11-12 @ 22:43:43
Postat av: Sanna

Jätte roligt att läsa! Man förstår ännu bättre med videon. Detta ska jag testa med min ponny, hon kommer inte även om man har godis eller inte.. Kom jätte gärna med fler tips! Lika roligt att läsa som att testa! :-)

2011-11-12 @ 23:01:38
URL: http://minariel.wordpress.com
Postat av: Johanna

Jag vill gärna ha fler sånna här inlägg, tycker det är jätte intressant :)

2011-11-13 @ 07:42:54
URL: http://finanora.blogg.se/
Postat av: Annica

mera!!! jättekul ju! =)

2011-11-13 @ 19:23:41
Postat av: jessica

sv; ojdå det såg jag inte men åh va duktiga ni är :D! riktigt kul oh se :)

2011-11-13 @ 20:42:51
URL: http://jessicajosefsson.blogg.se/
Postat av: Sara

Gud vad coolt! :)) Ja fler sånna här inlägg hade vart kul!

2011-11-14 @ 20:04:39
URL: http://saaraasblogg.blogg.se/
Postat av: alice

Du är jätteduktig!

Jag har tränat en del med min medis och allt funkar, utom inkallning :p Men då har jag aldrig använt mig av godis heller, vet inte riktigt vad jag tycker om det...

Tycker du att det blir att hästen bara kommer till godiset då? Eller om man bara har det i början kanske och sen trappar ner när den kan?

Jättebra inlägg och blogg :D

2011-11-23 @ 15:35:21
URL: http://rebeckabyzance.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0