bettfråga

Vilka bett rider du dina hästar på och vad anser du om skarpa bett?

Svar: Jag varierar bett mellan novabett, 3-delat och hackamore. Det ska ju vara bra för munnen att inte ha samma tryck hela tiden så jag tänker på att variera mycket. Mitt favoritbett är dock novabettet, milt och ligger bra i hästens mun :) Både appis och tess trivs jätte bra på de och andra hästar jag ridit på de verkar också gilla de!

Hemma och på tävling rider jag tess på novabett, brukar några gånger då och då rida på tredelat. När jag skrittar ut rider jag på hackamore. Tess blir lätt framtung och därför känns det inte som det bästa bettet att rida på är hackamore, därför skrittar jag bara ut på de :p

Appis varierar jag mest med novabettet och hackamore. Hoppar alltid på novabett hemma men på tävling så har jag tredelat för att få henne lite mer uppmärksam. När jag ska ut och skritta eller ut och tex konditionsträna där arbetet ligger i kondisen och inte styrka så rider jag på hackamore :)

Min åsikt om skarpa bett. Det finns alltid en anledning till varför hästen är stark och jag tycker inte det kan lösas med att sätta in ett skarpare bett. Tess reds på pelham i hoppningen innan jag köpte henne ngra gånger just för hon var ''stark''. Men det handlade bara om att hon var framtung och det är två helt olika saker. Så där låg jobbet i att få henne att lägga mer vikt på bakdelen. Där hjälper inte ett skarpare bett hur många bett man än testar. En period när vi börjat tävla så började hon sticka efter hindren och det var samma där, hon sprang ifrån sina bakben istället för att sätta under sig.

Appis har varit ''stark'' efter hindren, hon har velat dra iväg och sticka men där ligger ju jobbet med att få henne i balans efter hindren och få henne att sätta under sig. Samt att få henne lydig, men det kommer ju tillsammans med balansen och när hon sättr under sig. Jag har aldrig funderat på att betsla upp för de då jag tycker att det ligger i hur man jobbar hästen till vardags.

Jag står fortfarande fast vid att ''det finns inga starka hästar, bara hästar som inte jobbar med bakbenen''. Visst det finns säkert undantag men i många fall handlar det om detta.

Sen på tävling tycker jag det är okej att sätta in ett skarpare bett för att få den mer uppmärksam. Som jag skrev så hoppar jag alltid appis på novabett hemma för att sen på tävling ha tredelat få henne lite mer uppmärksam, och ändå är inte tredelat ett skarpt bett, utan bara något skarpare än novabettet.. Det är ju samma som med sporrar, hemma rider jag inte så ofta med det men på tävling har jag det för att få de lilla extra. Vad jag har förstått så rider elitryttarna också på vanliga tränsbett hemma men på tävling så betslar de upp för att få hästarna lite mer uppmärksamma.

Vad har ni för åsikter om skarpa bett? Det finns ju varken rätt eller fel!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Just nu rider jag endast på 3-delat. Men endast för att jag precis har köpt hästen och för att förra ryttaren har ridit honom på det. Kommer testa vidare när vi känner varandra bättre :)

Förut red jag mycket på en kandar kombination som bestod utav ett blankt kandar och en ridkapson. Helt grym kombination utav bett & bettlöst. Jag gillar bett med hävstångseffekt då de har en förmåga att lägga sig framåt i munnen i stället för att ligga på bakåt på tänderna. Men vissa hästar funkar ju olika på olika bett, inte rädd för att testa något nytt :) Har bara ryttaren en stadig och känslig hand tycker jag att man ska våga prova nya bett!

2011-11-10 @ 18:46:56
Postat av: hejhej

måste bara frågav ad du tkr om rasfobi? jag rider ett varmblof men ingen förstår mig... Snälla svara i ett inlägg :)

2011-11-10 @ 18:47:55
Postat av: johanna

Väldigt bra skrivet, håller i princip med dig till 100%, rider också på olika bett :)

2011-11-10 @ 22:10:08
URL: http://johannagreiff.blogg.se/
Postat av: Viktoria

Tycker det är intressant att diskutera bett och dessutom hjälptyglar. Skulle kommentera på en annan blogg jag läser i ett inlägg om hjälptyglar, kommentaren blev så lång att det fick bli ett inlägg i min egen blogg ist :PSjälv skulle jag gärna testa Nova-bett. Men det får nog dröja lite, nya hästen kommer i december (förhoppningsvis) och är 1,5 år..

2011-11-10 @ 22:28:10
URL: http://pieceofmej.blogg.se/
Postat av: sara

Det du skriver är vettigt :) jag håller med! det är de jag också säger hela tiden, det finna inga hästar som är hårda i munnen utan bara inte tillräckligt bra ryttare. eller ryttare som inte orkar lösa problemet. ett starkt bett sätter man ju på för att det ska kännas bättre för ryttaren, det känns som om man tar mindre fast man egentligen tar mer! hästen blir inte lösgjord utan bara att ryttaren blir starkare!

jag tycker det är helt ok att rida på skarpare bett el hjälptyglar (om man redan kan rida sin häst på ett vanligt tränsbett i en balanserad form) för att förfina eller utveckla formen hos hästen! men inte för att ryttarn inte klarar av hästen!

2011-11-10 @ 22:54:11
URL: http://sarakarlsson91.blogspot.com
Postat av: Lisa

Grejen är den, att man ska kunna rida precis lika mjukt på ett skarpt bett som mjukt/bettlöst. Det handlar om hur man använder det helt enkelt.

2011-11-13 @ 18:17:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0