svar på frågorna

Nu har ni att läsa haha ;)

1. Tycker din blogg är bra! men hur gör du för att lära henne galoppombyten?

Svar: Har precis börjat träna lite och testat lite olika övningar. Har börjat med att rida snett igenom i galopp, sakta av till trav och flytta lite för innerskänkeln och sen fatta ny galopp. Även att byta galopp över bommar!

2. Hur länge har du haft dina hästar? hur gamla är dom?

Svar: Har haft appis i 3 år och tess i 6 månader :) Appis är 12 och tess 7 år!

3. En ponny som jag rider ibland är vääldigt stark. Han brukar te.x dra iväg och om vi rider i grupp på två volter byter han volt flera gånger. Han lyssnar INTE på mina hjälper utan han bara stannar han! Då måste man slå honom jättehårt med spöet för att han ska gå framåt och det vill jag ju inte göra...

Svar: Först och främst, det finns inget som heter måste!! Du ska absolut inte slå din häst, vad hjälper de? Hästen verkar väldigt okänslig och skänkeldöd. Om du då slår den blir den bara mer okänslig.
Om hästen bara drar iväg så kan den förmodligen inte gå med andra hästar just nu, då ska man inte rida med andra hästar. Eftersom det inte funkar. Det är riktigt mycket jobb med en häst som inte är känslig någonstans - för alla hästar kan bli känsliga sålänge man använder sina signaler rätt. Om jag vore du skulle jag börjat från marken med en massa övningar för att hästen ska förstå dina hjälper och bli känslig för dom. Har tidigare skrivit ett inlägg om de här.

''Ju okänsligare häst man har ju mer känslig måste man själv vara för att bygga upp en känslighet hos hästen.''

4. Hur gammal var du när du fick appis?

Svar: 14 år

5. Vad fick dig att fastna för henne?

Svar: Jag vet inte riktigt, det kändes bara så rätt! Hennes positiva inställning kanske :)

6. Vad fick dig att fastna för tess?

Svar: Hennes kapacietet främst, viljan och att hon är otroligt snäll.

7. Vad är det sämsta med appis?

Svar: Att hon lätt spänner sig och stressar upp sig.

8. Vad är det bästa med appis?

Svar: Hennes stora vilja och positiva inställning till precis allt. Det spelar ingen roll om man rider henne på banan eller i skogen, hon tycker alltid det är lika kul att bli riden.

9. Bästa hästminne?


Svar: Finns så himla många, går inte ens att välja ett. Men såklart när jag köpte både appis och tess, när något ridpass gått riktigt bra eller när appis blev frisk. Finns så många, varenda dag med mina hästar är ett minne för livet ♥

10. Vad rider du oftast på för bett på appis?

Svar: Novabett och ibland hackamore. Men är väldigt försiktig med att rida på hack eftersom det lätt blir att dom springer på frambenen. Och det vill man ju inte!

11. Vad kostade Appis? Vad kostade Tess?

Svar: Håller de för mej själv :) Men inte över 80 tusen iaf!

12. Jag har en väldigt stark häst, hon lyssnar inte särskilt bra på mina hjälper och jag vet sen tidigare att du har sagt att jag ska börja jobba med sitsen, men jag fattar inte hur jag ska jobba henne med sitsen? :)

Svar: Tänk dej att du ska rida hästen utan tyglar när du ska bromsa den. Då måste du ''sitta imot'' hästen rörelser. Rid lätt saktare i traven och sitt imot i galoppen genom att bli mer fastare i sitsen istället för att gunga med typ. Det är jätte svårt att förklara, alla har sitt sätt. Jag tycker tex det är lättare att stå i lätt sits samtidigt som man bromsar hästen.
Att hästen är stark kan bero på att den springer på frambenen! Jobba mycket med framförallt övergångar i massor!! :p Även halvhalter och tempoväxlingar.

13. har du haft några hästar innan tess och appis?

Svar: Nepp

14. hur högt har du hoppat?

Svar: 1,30 med appis

15. vilken är den högsta klassen du tävlat?

Svar: 1,10 med appis

16. hur lång är du? :)

Svar: 1,70 m

17. Kan du inte berätta om din ridutveckling? när började du rida? vart red du? när var du redo för egen häst? osv... ;D

Svar: Jag har bara ridit på ridskola i ca 7 år innan jag köpte häst, då red jag på jönköpings fältrittklubb. Hade 2 foder hästar innan också men det varade inte så länge. Så köpte appis istället :)

18. Hej! Verkligen en jättebra blogg du har! Har lärt mig en massa som jag inte vetat. Här kmr lite frågor:
- Fick du övertala dina föräldrar att du skulla få köpa en egen häst? Hur gjorde du isåfall?


Svar: Tack, så himla kul att höra :D Ja!!! Så in i haha. Tjatade varje dag i flera månader, men sen gick dom med på de!

19. Hur gammal var du när du fick Appis?

Svar: 14 år :)

20. Hade du foderhästar innan elr medryttarhästar? Vad var det för häst/hästar isåfall? Har du ngn bild du kan visa på den/dem? Tack för en JÄTTEbra blogg!
Tusentals kramar till dig från /Elisan ;D <3


Svar: Har tyvärr inga bilder. Kommer knappt ihåg, den första var en d-ponny men den blev såld ganska snabbt så red inte henne sålänge. Kommer faktiskt inte ihåg mer. Sen hade jag en ung storhäst, tror inte jag heller hade den sålänge. Det är iaf mina kusiners häst! Va glad jag blir att läsa sånna kommentarer :D

21. va är de högsta du hoppat ?

Svar: samma fråga igen, 1,30

22. Rider du hästarna när dom är på bete också? :)

Svar: Såklart, det är ju på sommaren som det är som roligast att rida, träna och tävla :)

23. Har du några bra tips för att få en gammal häst mer hållbar och "fräsch"? :)

Svar: Tror det kan vara svårt att få den mer hållbar nu då man bygger upp hästen som ung, genom att låta den gå ute på lösdrift och röra sej mycket. Men låt den gå ute dygnet runt, variera din träning, rid på olika underlag, skritta fram och av mycket osv..!

24. heeej!
jag undrar vad du (personligen) tycker är en bra första häst/ponny. vilken ras, ålder, mm:) om man utgår från att man söker en liten lagom ponny, ungefär som de på en ridskolna:)

Svar: Det beror lite på vad man ska ha den till, men om man bara ska rida och inte tävla så kan man köpa en runt 10 år som är stadig och säker i alla lägen. Om man vill tävla ska den ha tävlat mycket och går stadigt på tävling, en läromästare helt enkelt. Sen beror det på hur mycket man kan innan, om man har kunniga föräldrar osv..

25. hej!:) skriv ner vad du tycker om nordsvenskar.
fel att böra tävla nordsvensk i hoppning?
vad tycker du om rasen ? :) osv! kram

Svar: Vet inte riktigt vad jag tycker, det är väl inte fel att börja tävla den. Så länge den tycker det är kul så :) Sen vet jag inte om den kanske är så hållbar till just hoppning? Eftersom dom är så kraftiga och benen tar mycket stryk i landningen? Bara en fundering. Dom ser mysiga ut att rida barbacka på :p haha

26. Fin blogg, hur gammal var du när du började rida? :)

Svar: 7 år, då jag började på ridskola.

27. hejsan! jag undrar vad du tycker och tänker om pessoabett? jag ska precis köpa en ny ponny som är superduper stark och dom rider med ett pessoa för det mesta fast då dom varierar med andra också men rider mest med pessoa för hon typ känner sig "instängd" med ex: pelham. Så ja hur tycker du om pessoa? är det så hemskt som det sägs eller är det som vissa andra säger att det varierar från häst till häst ? :)

Svar: Jag har aldrig ridit på det så kan faktiskt inte säga så mycket. Men det man ser är att dom krullar ihop sej mycket och det ger dubbla signaler. Många säger ju också att det är skadligt och obehagligt för hästen vilket man kan se på vissa hästar. Jag skulle aldrig rida på det, eftersom jag inte ser någon anledning till de då hästen bara krullar ihop halsen. Sen finns det 1000 andra bett att välja mellan så varför välja just de? Det finns ju inget stop på det som det finns på tex pelham vilket gör att det blir överrörligt och man kan i princip dra och ''knäcka av'' huvudet på hästen. Och då känns det inte som man kan få något ärligt stöd. Men som sagt har aldrig ridit på de så kan inte säga så mycket.

28. Vad heter stallet där du har din häst och vart ligger det? :)

Svar: Toveryd, det ligger ca 2,5 km från Jönköpings fältrittklubb. Dom har en hemsida här: stalltoveryd.se

29. undrar bara. din mamma? henne hör man aldrig om här i bloggen. träffar du henne inte? förstår om du kanske inte vill snacka om de.. och sen en fråga till! nu när du har häst. killar. har du lagt de åt sidan eller? träffar du aldrig några killar osv? kram!:)

Svar: Jo jag träffar henne, mamma o pappa bor ihop så :) Bara det att hon inte är lika intresserad som pappa är, det är han som följer med på träning och tävlingar. Men hon hör ju hur det går och så, men hon är inte alls med lika mycket som pappa!

Nee, kan jag väl inte säga att jag gjort. Har bara inte träffat någon, men om jag gör det så såklart kommer jag hinna med de också :)

30. berätta några saker vi inte vet om dig? :)

Svar: Ska försöka komma några roliga :p

- Jag älskar vatten, dricker det till nästan allt. Godis, speciellt chocklad, mums!!
- Jag har ett enormt JOBBIGT sockersug..... skulle kunna leva på godis om jag inte kunde bli fet.
- Jag är inte alls nöjd med mitt utséende och lägger ner väldigt mycket onödigt energi på de..
- Har gått på gymnasik i 3 år och var jätte vig då, nu är jag dock stel.. haha men kan gå ner i spagat iaf!
- Jag kan spela både piano och gitarr och gör det ganska ofta när jag inte har något att göra!
- Jag Älskar Musik!!!!
- Jag älskar att sova, men har ändå svårt att gå och lägga mej på kvällarna och lägger mej oftast försent haha
- Jag är rädd för döden, eller egentligen mer rädd för vad som kommer hända med världen sen. Sjukt läskigt, och allt verkar så himla overkligt ibland att jag blir helt knäpp av de.

31. Vad har du för favorit film, låt, mat och godis? :D

Svar: Kul fråga :p
Film: titanic helt klart. Älskar den filmen!
Låt: finns så många men om jag måste välja så, my heart will go on på piano och when i look at you - miley cyrus.
Mat: thailändskt stekt, ris, kyckling och ägg. Så sjukt gott.
Godis: CENTER!! haha

32. Kan inte du börja ta mer bilder på ridpassen och så? så tråkigt med bara text ;)

Svar: Lite svårt att ta kort på sej själv när man rider haha :p Men ska försöka bli bättre på de! :)

33. vad har du för styrkor och svagheter i ridningen?

Svar: Styrkor - Att jag är så lugn med hästar, stressar aldrig upp mej om något händer eller om den blir rädd. Samma sak när jag rider och hästen inte går bra så har jag alltid tålamod och är lugn och väntar ut den. Skulle ALDRIG bestraffa.
Sen har jag en bra sits som jag fått höra mycket och en mjuk hand.

Svagheter - Att jag är lite ''slapp'' i min ridning på tess, måste vara mer bestämd och verkligen jobba henne varje steg. Tror det kommer från att jag helt enkelt inte ridit sånna hästar innan, appis är liksom bara att bromsa hela tiden typ :p

Kommentarer
Postat av: Emma

2011-05-22 @ 19:48:45
Postat av: Emma

Tack för tipsen<3 ( jag skrev fråga 3). Jag ska tänka på det. Tycker du e en fantaskisk ryttare och är otroligt mjuk i handen när du rider. Min tränare brukar säga man SKA skänkla hårt osv på den ponnyn! Men jag tycker att du har rätt!

2011-05-22 @ 19:54:59
Postat av: Elsa

Hej! Tänkte bara säga lite i fråga om betten. Pessoabett: Är ett bett som ger hästen/ponnyn dubbla signaler då den både ger en hävstångseffekt och är ledad på mitten. Hästen blir då uppmanad att "krulla" ihop med huvudet, samtidigt som bettet trycks upp i gommen på hästen. Ett pessoabett är ett väldigt typiskt "modebett" som ryttare väljer att använda för att någon använder det om de inte vet bettets funktion. Däremot att ha en så kallad kedja mildrar hävstångseffekten och gör bettet snällare, om man nu kan kalla det så? Väldigt populärt bland ponnyryttare men ses inte ofta bland meriterad storhästryttare. Ett pelham är ett bett med hävstångs effekt och som bör användas tillsammans med en kedja. Vinkeln i bettet när man har ett stöd i tygel ska vara 90 grader. Ett pelhambett är snällare ju kortare skänklar det har och kan vara bra att använda på hästar/ponnyer som blir väldigt heta och som inte lätt "krullar" ihop nacken p.g.a. hävstångseffekten. Pelham rids med två tyglar eller en delta som leder en tygel. Trycket blir då jämt i båda ringarna, vid två tyglar i vardera hand kan du själv reglera stödet i enskild tygel.;) Kram Elsa

2011-05-22 @ 21:35:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0