lär in: skrapa med hoven

Tänkte förklara hur jag lärde in skrapa med hoven. Egentligen är inte själva tricket man ska träna på utan grunderna, så som att flytta hästen utan att röra vid den. Framdel, bakdel, backa och gå fram. Hästen måste vara känslig för hjälperna för att den ska förstå vad man menar senare. Då räcker det oftast med att bara peta på hästens ben så lyfter den på det, pga att den redan är så pass känslig och förstår signalerna utan att man ska röra vid den.

För att få hästen känslig för hjälperna så tycker jag denna övningen är jätte bra.

''Be hästen att vika undan för tryck i alla sex riktningarna (upp, ner, fram, back, vänster och höger). Börja med att bara nudda med fingertopparna, öka pressen gradvis var fjärde sekund tills du får en reaktion. Du ska inte hacka, utan använda ett konstant, jämnt tryck. Sluta omedelbart så fort hästen flyttar sig.''

Sen kan man gå vidare på denna.

''En utveckling av igelkottsleken. Be hästen att flytta sig utan att du rör vid den. Bara genom att röra händerna rytmiskt, svinga repet eller peka med spöet ska hästen vika undan i den riktning du vill - på framdelen eller bakdelen, höger eller vänster , samt rakt bakåt.''


Sen när hästen kan detta tycker jag man kan börja med lite trick. När jag lärde in tess och appis skrapa med hoven petade jag lite med spöt på benet, i början nöjde jag mej med att dom bara lyfte lite. Efter det skrapade jag själv med min egen fot och direkt när dom gjorde det berömde jag! Svårare än så är det inte :)

Jag gör aldrig skrapa med hoven när hästen står uppbunden i gången eller nåt, för då kan det bli fel och hästen börjar skrapa i stallgången. Gör det bara när jag tränar från marken på banan eller i hagen eller någon annanstans :)

Här är en liten film, tyvärr blev det super kass kvalité... Men jag visar lite i början det här med att flytta hästen utan att röra vid den genom att bara peka med spöet eller bara röra mej och titta på delen jag vill flytta. Sen hur jag lärde in skrapa med hoven. Såklart gjorde jag inte allt på en gång utan tog mer pauser mellan varje ''hovskrap'' men gjorde det ganska snabbt för att batterier säkert skulle räcka. Så ta lite längre pauser och bara beröm så fort hästen gör rätt, jätte viktigt! :)Detta är en bra grund om man senare vill lära dom spansk skritt! :)

Kommentarer
Postat av: sofie

Snäälla svara på min fråga som jag ställde i bloggsvar, det var flera dagar sedan :( Om underlag.. Kramis

2011-05-26 @ 23:50:20
Postat av: maryanne

Åh vad jag letat och letat efter en bra 'hästblogg' och äntligen kommit rätt!! Älskar din blogg verkligen med alla dessa tips, filmer och du förklarar på ett sätt som en annan förstår också. Dig fortsätter jag följa! :)

2011-06-22 @ 20:24:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0