mina åsikter kring bett

En sak jag inte förstår mej på är hur många som snöar in sig så på bett. Man testar bett hit och dit för att man tror att hästen går bättre på de. Om man tex har en framtung häst så åker man och köper ett bett som ska göra så hästen inte är framtung längre? Men det måste väl finnas en anledning till varför hästen är framtung? Det har ju inte med bettet att göra. Jag tror inte ett bett kan göra så stor skillnad som många tror, jag tror det bara är en genväg och man tror att hästen funkar bättre på det bettet bara för att. Vad hänger ett bett i munnen ihop med hästens bakben? Jobbar hästen bättre med bakbenen bara för man har ett kulbett tex? Njaa, sånt tror jag inte på.

Sen förstår jag inte varför vissa betslar upp hästarna bara sådär. För att hästen sprang ett pass, det är vad man kallar genväg. För att kunna bromsa hästen så sätter man in en skarpare bett, för att hästen är ''stark''. För att få en lydig häst ligger flera timmars träning bakom inte bara ett byte av bett. Det känns som man bara vill komma så fort som möjligt framåt och inte orkar lägga tid på att få hästen lydig. Den enda gången JAG tycker det är okej att betsla upp hästen är när det är tävling, för att få den extra uppmärksam. Samma sak som man sätter på ett par sporrar då, för att få den mer uppmärksam. Men hemma ska man fortfarande kunna rida på ett vanligt tränsbett. Många tror att alla elitryttare betslar upp sina hästar men hemma rider dom oftast också på vanliga tränsbett, det är bara på tävling dom betslar upp. Vad jag har hört iaf.

Jag rider med vanligt nova bett på mina hästar och det funkar jätte bra. Har inget problem med att rida på ett så milt bett även fast jag har två väldigt olika hästar. En som har vart väldigt framtung och en som har vart väldigt springig och ''stark''. Men jag har aldrig betslat upp eller bytt bett för att få ordning på dom. Allt handlar om bakbenen, tess har vart framtung (är fortfarande ibland) för att hon inte kommer under sig ordentlig och appis har varit stark för att hon sprungit på frambenen. Lydnaden handlar om mycket träning från både marken och hästryggen. Att kunna hitta ett språk som funkar för mig och appis, olika signaler som hon lärt sig lyssna på. Inget skarpt bett som bara hade varit obehagligt.

Allt handlar om det som sitter där bak - bakbenen. Har inte hästen vikten där funkar det inte. Och det kanske är där många tar fel och börja byta mellan bett istället, fast i själva verket hästen inte har vikten på bakdelen.

Det finns inga starka hästar, bara hästar som inte jobbar med bakbenen!

Ni får gärna skriva era åsikter om ni vill :p

Kommentarer
Postat av: Nadja

Jag har en D-ponny som funkar bra på tredelat på banan, men när man red ut så stack hon helatiden. Ute red jag jämt på ett rakt bett, efter 9 månaders jobb kan jag rida på tredelat ute också!

2011-06-22 @ 10:51:52
URL: http://nadjaeriksson.bloggplatsen.se
Postat av: Emma

Tror inte att du förstår vikten av rätt bett. Jag hade en ponny som jag red på vanligt tvådelat bett men hon trivdes inte alls med det utan gapade och gick emot handen. När jag sedan bytte till ett rakt bett så gick hon MYCKET bättre. Hon gapade inte och var jättefin i munnen. Hade även hennes massör över för att kolla henne ca en månad efter bytet och hennes spänningar i halsen och bogarna hade släppt enormt. Så rätt bett ÄR viktigt. En del hästar trivs bättre på raka bett så som vissa trivs på lite skarpare bett. Men att "betsla upp" för att man inte kan rida sin häst tycker jag är fel. Då ska man inte byta bett utan man ska byta häst:D

2011-06-24 @ 17:04:23
Postat av: Anonym

''Det finns inga starka hästar, bara hästar som inte jobbar med bakbenen'' Hör du inte själv hur det låter? Klart det finns starka hästar som man behöver använda skarpare bett på, men man ska ju alltid försöka hålla sig till de mildare betten, men pröva sitt på min häst ska du se, dressyr går det bra att rida på vanligt men hoppning tar jag till ett skarpare, dels för att han slappnar av bättre och kommer till arbete mycket bättre än att sitta och traggla på det vanliga bettet, det är inte alltid bra att göra det då det ger mycket spänningar på hästen också!

2011-06-29 @ 02:34:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0