barbacka

Som ni kanske vet så rider jag nästan jämt barbacka på mina hästar!

Anledningen till de:

..Man får en bättre och stadigare sits
..Bättre balans
..Man lär sej att verkligen sitta ner och använda sitsen
..Mycket skönare för hästen att slippa sadeln, speciellt sadeljorden
..Om sadeln ligger fel så används den så lite som möjligt
..Man känner mycket bättre hur hästen rör sej
..Man känner vart hästen vill att man ska sitta=kan sadla på de stället sen
..Ger inga onödiga spänningar på något sätt
..Man blir mer ett med hästen tycker jag

Några bonus saker också:

..Går snabbare att göra iordning
..Slipper putsa sadeln
..Smidigare när man ska iväg till ridhuset, slipper ta med sadeln
..Slipper tvätta schabrak så ofta
..Varmare på vintern
..Såklart mycket mysigare och roligare

Dom enda gångerna jag inte rider barbacka är när jag hopp/dressyr tränar (har faktiskt tränat dressyr barbacka :p) och tävlar såklart. Sen när jag hoppar själv har jag ibland sadel och ibland inte. Appis kommer jag dock rida igång barbacka så hon kommer gå utan sadel nu i flera veckor!

Jag tror hästen tycker det är mycket skönare utan sadeln och spänner sej inte i onödan ifall den skulle ligga fel eller bara irritera. Dessutom som ryttare får man en mycket bättre sits enligt mej, man kan aldrig fuska när man rider barbacka och ställa sej i lätt sits och ha balansen i tyglarna... Sen känner man verkligen mycket bättre hur hästen rör sig, speciellt om hästen arbetar med ryggen eller inte!

Det enda som skulle kunna vara dåligt är att man sitter rakt på hästen och sittbenen skulle göra ont på hästen. Men det är väldigt delade meningar om de, jag har dock bara hört en säga att det inte är bra att rida barbacka utan man ska ha en tjock padd under. Men jag tror att om hästen är bra musklad så gör det ingen skada för hästen, isåfall skulle en felliggande sadel göra mer skada!

Rider ni mycket barbacka? Varför, varför inte?
Tess efter en barbacka tur :)


Kommentarer
Postat av: johanna

jag brukar ha det, för att det blir skönare för hästen :) haha, och tycker det är mycket mysigare än sadel :) och så får man bättre balans! :D viktigt tycker jag :)

2011-02-06 @ 14:24:06
URL: http://miioominmiioo.blogg.se/
Postat av: L

jag brukar försöka rida 2-3 gånger barbacka så mkt det går på både boyzon och pelle.

du har helt rätt med allt , jag har fått mkt bättre sitts sen jag börjat rida barbacka.

men blir ju som sagt ett med hästen !tack för bästa bloggen :*

2011-02-06 @ 14:53:27
URL: http://boyzonsign.bloggplatsen.se
Postat av: moa

njaae... på min förra ponny red jag barbacka ganska ofta av samma "orsaker" som du, ungefär. nu rider jag en ganska ung och skvettig häst 4 ggr i veckan, och känner att det skulle vara onödigt om jag trillade av då jag nästan bara rider i skogen. kommer nog att börja rida mera barbacka när jag lärt känan honom bättre =)

2011-02-06 @ 15:27:06
URL: http://siemprealgo.blogg.se/
Postat av: Frida

jag brukar variera med att rida barbacka några ggr i veckan. Har precis köpt en barbackasadel i fåsrkinn, då ger ju den lite stötdämpning om man skulle studsa runt på ryggen, vilket man kan göra när min häst travar :P

2011-02-06 @ 17:55:42
URL: http://equest.blogg.se/
Postat av: Irma

Jag tycker också mycket om att rida barbacka, det är asnice! Men jag har hört att det kan vara skadligt för hästens rygg eftersom man "glider omkring" lite - och inte sitter på samma plats hela tiden. Vet dock inte hur mycket sanning det ligger i det, men försöker att inte rida utan sadel för mycket bara :)

2011-02-06 @ 18:20:07
Postat av: Sanna

Jag rider inte mkt barbacka för att man har spetsiga sittben som inte är bra för hästens rygg. Ska man rida mkt barbacka bör man åtminstonde ha en barbackapadd.

2011-02-06 @ 18:26:46
Postat av: Kristin - Westernbloggen

Det är bra att rida barbacka ibland och träna olika saker med det för att hästen ska veta att det är okej om man i nödfall är tvungen att rida barbacka. Men annars är det inte bra att göra det för mycket eftersom hästens ryggrad är väldigt känslig, den sitter så oskyddat, man kan ju känna den om man trycker försiktigt. Så för mycket tryck på ryggraden genom att alltid rida barbacka är inte bra i längden, den blir skör och hästen får ont.Jag gillar idén med barbacka eftersom det är så naturligt som det kan bli, men om man tänker på vad som är skönast för hästen så skulle jag rösta för en skön sadel som sitter bra och inte är för hårt spänd. En sadel jämnar ut trycket så att ryggraden inte tar någon skada alls, medan barbacka-ridning gör så att ryttaren automatiskt sitter och nöter mot ryggraden. :)

2011-02-06 @ 18:30:07
URL: http://westernbloggen.se
Postat av: Kristin - Westernbloggen

Men som du skriver så är det väldigt bra just för balansen, att rida med sitsen och därför bli mer ett med hästen! :)Fast å andra sidan, när man lär sig rida med sitsen mer så känns det ju mer för hästen barbacka, och då kanske ryggraden ändå tar mer skada... Det är ju bra om hästen är bra musklad och använder ryggen, men självaste ryggraden är nog svår att komma undan!

2011-02-06 @ 18:33:21
URL: http://westernbloggen.se
Postat av: tova SADEL@bdb

Jättefin blogg, du har superfina hästar :D

2011-02-06 @ 18:46:39
URL: http://trefuxar.blogg.se/
Postat av: lisa

jag rider nästan alltid barbacka på min häst eftersom att han hatar sadel och sen så går han mycket bättre och sen så blir han mycket lugnare när han slipper vara irriterad och tjurig övwer att han måste ha sadel. plus at jag sitter mycket bättre.:)det finns nästan iget negativt med att rida bar backa.det ända somm jjgakan komma på är att vissa hästar inte kan arbeta lika mycket med ryggen som när man rider med sadel.

2011-02-06 @ 18:48:04
Postat av: Julia

Hej Isabella! :)

Jag förstår mycket väl att du rider barbacka så mycket som du gör. Jag har ridit barbacka bara någon enstaka gånger för jag tycker det är väldigt obehagligt att trava osådär, kan du ge några tips på hur jag kan göra för att det ska kännas avslappnat och behagligt?

När jag travar bara skumpar jag och åker och det känns som jag ska åka av och det är ju inte så kul. och samtidigt vill jag skapa en bättre och stabilare sits och det får man ju genom att rida barbacka. Och det är läskigt när hästen saktar av från galopp till trav tycker det blir väldigt obalanserat och sådär..

Hoppas du kan hjälpa mig! :)Kram Julia

2011-02-06 @ 18:54:04
URL: http://juuliafoto.blogg.se/
Postat av: jessica

tycker det låter bra ! :)

skönt för hästen att slippa den där eländiga sadeln! :ojag rider inte barbacka dock, för jag rider på ridskola :)

2011-02-06 @ 19:57:10
URL: http://jessicahagstrom.blogg.se/
Postat av: Linda

Jag skulle rida barbacka mer om jag fick tid att öva, tycker det verkar så mysigt :)

2011-02-06 @ 20:09:55
URL: http://tjejornas.webblogg.se/
Postat av: FrokenNorlin

Jag varierar friskt men rider gärna barbacka! Ska jag träna ordentligt så är det sadel på, men som nu när han ska sättas igång igen och jag varvar mellan att sitta på och leda honom under samma pass, så är det defintivt både enklare och trevligare utan sadel.

Sen är det mycket roligare att rida ut barbacka. OM man nu ine är ute på långritt får då ger även den rundaste hästrygg skavsår efter ett tag ;)

2011-02-07 @ 18:15:13
Postat av: Tova

HejHejJag älskar att rida barbacka och gör det 2-3 ggr i v.

eller mer det är olika då jag har en väldigt pigg häst och jag tycker det är jobbigare att holla in henne för hon blir så stark :(och i bland kan det nästan var enklare att hoppa barbacka tycker jag :)supertrevlig blogg!

2011-02-08 @ 09:40:56
URL: http://teamss.blogg.se/
Postat av: Malin M

Jag får hålla med Westernbloggen. Det är inte bra för hästen att sitta med all tyngd direkt ner på ryggraden och ligamentet som går där. Sadeln fördelar vikten och en bra sadel ligger inte mot ryggraden någonstans, finns ju en anledning att dom ser ut som dom gör. Så satsa på en bra sadel som passar hästen och dig själv så att du kan få en bra sits. För en vanlig "biverkning" av barbacka ridning är stolssitsen...när man hamnar för långt bak på hästen med rumpan och skänklarna hamnar fram vid bogarna.

2011-02-09 @ 15:31:28
Postat av: Hanna

Jag rider också mycket barbacka, av de anledningarna du rabblade upp och för att min häst inte alls tycker om sadelgjorden. Det är ju också mycket bättre för hästryggen, ingen sadel ligger perfekt på en häst.

Fin blogg! :)

2011-02-09 @ 21:31:52
URL: http://hasttokeen.blogg.se/
Postat av: Lollo

Hästarnas ryggar slits mer om man rider barbacka ofta. Därför rider jag kanske barbacka en gång i veckan bara

2011-02-10 @ 13:48:39
Postat av: Sanna

Rider barbacka ibland när jag känner för det :D

2011-02-13 @ 19:45:41
URL: http://asslatjejerna.blogg.se/
Postat av: Sanna

Typ när vi ska ut på en mysig kort liten tur. Eller ibland lite längre också så brukar vi rida barbacka. Också för hästarnas skull så dom slipper sadeln varje dag :D

2011-02-13 @ 19:46:40
URL: http://asslatjejerna.blogg.se/
Postat av: Amanda

Jag rider nästan jämt barbacka , helt underbart ju! :D

2012-12-07 @ 10:43:30
URL: http://amandabrandbergg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0