broddar - mina åsikter

Diskuteras ju ganska mycket om man ska ha 2 eller 4 broddar nu på vintern och även om man ska ha broddar när man tävlar på gräs och då hur långa? Tänkte skriva ner vad jag tycker om detta! Hittade även en jätte bra artikel om underlag där man ser skillnaden på film när hästen sätter ner hoven med och utan broddar.

Jag är emot broddar, jag har aldrig broddar i onödan. Hoppar alltid utan broddar på gräs om det är torrt, har aldrig mer än 2 broddar i varje sko på vintern. I hagen på vintern har jag dock alltid broddar runt om eftersom de går ute dygnet runt med hagkompisar. När de springer och busar tror jag skaderisken är ganska stor att de halkar till och skadar sig.

Anledningen till varför jag är emot broddar är för att varje gång hästen sätter ner sin hov i marken glider den lite. Det funkar som en inbromsning precis innan hästen sätter ner hoven - då minskas vikten som sen benen kommer ta. Men, sätter man i broddar finns det inget glidmoment. Farten bromsas inte upp och vikten blir mycket större som benen måste ta. Framförallt kotleden är det som får ta styrk. Och det är ju redan hästens svagaste punkt.

Hittade som sagt 2 filmer i en artikel på när hästen sätter ner hoven med och utan broddar!


Utan broddar Med broddar

Man ser ju tydligt på filmerna hur mycket broddar påverkar hästen när den sätter ner hoven. Glidmomentet tas bort och vikten som benen måste ta ökas.

Så hur gör man nu när man helt enkelt måste ha broddar på vintern?

Frågan är ju först om man ska ha 2 eller 4 broddar i varje sko. Benställningen bli ju fel vid 2 broddar men glidmomentet minskas ännu mer vid dubbelt så många broddar. Jag tror det är bäst att ha 2 broddar. Benställningen blir fel när hästen går på hårda, torra underlag - men det rider vi ju aldrig ett hårt pass på, endast skrittar. När hästen går i snö eller står i boxen med strö så sjunker ju ändå broddarna ner i underlaget vilket gör att hover rätas ut igen. Sen vid fel benställning så antar jag att det inte är kotleden som tar styrk? (Någon som vet vilka leder som påverkas när hästen endast har 2 broddar?) Men när hoven inte kan glida är det kotleden som får ta styrk. Och eftersom det är den svagaste punkten på hästen så tycker jag man ska först och främst tänka på den. Jag googlade runt på detta med 2 och 4 broddar och jag hittade ingen som fått en skadad häst pga att bara ha 2 broddar. Men en häst som inte kunde ha mer än 2 broddar annars fick den kotledsinflammation, pga svaga kotleder. Det finns ju inget rätt och fel svar på denna fråga, det är bara vad man helst vill skydda.

Underlaget är jätte viktigt att man tänker på när man rider med broddar. Det är minst lika viktigt eftersom olika underlag ger olika mycket glid, även när man har broddar. Sen såklart, undvik broddar så mycket som möjligt och använd så korta som möjligt! Man kanske ska ta de där få minutrarna till att brodda av och sen på när man rider i ridhuset eftersom de egentligen inte behövs. Eller i hagen kanske hästen inte behöver broddar om det inte är halt.

Efter ni läst detta så kanske ni tror att bara hästen går 2 minuter med broddar så kommer den får kotledsinflammtion, men det är inte så jag menar. Utan det är små saker som detta (som egentligen inte är så små) som håller hästen frisk. När man hört hästar som inte klarar av att gå med broddar för mycket pga känsliga kotleder så förstår man ganska väl att broddar inte är bra.

Vad tycker ni om broddar? Har ni 2 eller 4 broddar på vintern/hoppar ni alltid med broddar på gräs? :)

Kommentarer
Postat av: Johanna

Jag har 2 broddar på varje hov under vintern. Men tar på dem innan ridning och tar av dem efter ridning. Så han har bara broddar när han rids :)

Jag brukar oftast hoppa med broddar på gräs, i alla fall om det är lite halt och blött. Men om det är torrt brukar vi ibland hoppa utan! :)

2011-12-13 @ 21:42:41
URL: http://ujohanna.blogg.se/
Postat av: viki

Har en fråga, en häst jag känner på min ridskola har kronisk lymfangit. Kommer hon att kunna fortsätta som ridskolehäst i många år till? Svullnaden vill inte gå ner (vänster bak) trots att hon både haft bandage och varit och rört sig i hagen.. är det farligt? Hon har vart svullen ett par dagar nu, och de sista månaderna har hon många gånger haft bandage...

Hoppas du svarar!

2011-12-13 @ 22:11:19
URL: http://vikisblogg.blogg.se/
Postat av: vendela

kan inte du skriva ett inlägg om det här med att ha hästen barfota? och hur man gör då på vintern typ, om du har ngn erfarenhet av det alltså :)

2011-12-13 @ 22:36:29
Postat av: Elin

Jag har tidigare haft 2 brodar i varje hov, men nu har jag 4 pga att det är isgata överallt. Så han halkar bara då med 2 brodd. Sen blir mår han kotleder inte bra av den felaktiga vinkeln som blir med 2 brodd :(

2011-12-14 @ 10:16:18
URL: http://ellasrum.blogg.se/
Postat av: Matilda

Jag har alltid haft 4 broddar på mina hästar. Men nu fick jag mig en tankeställare ;) Jag är en "skogs"ryttare och skulle det verkligen funka med bara 2 broddar på vintern då? Förut gjorde jag även så att jag broddade ur en av hästarna innan den fick komma ut i hagen och sedan på igen när jag skulle rida. Men det blev ett väldans krångel, det är kallt, fingrarna blir stela och i hålen är det fullt med snö och is. Finns det något man kan pilla i hålen så man slipper stå med hammare och spik..? hehe. Tack!

2011-12-14 @ 12:59:20
Postat av: louise

Jag bor på landet och brodar alltid på vintern då om jag inte skulle brodda skulle vi säkerligen gå omkull och skada oss rejält.

det enda jag har hört om broddar är att bara de går på bra underlag så skadar sig hästen inte. hellre att min häst är broddad och trampar sig och får sår än att hon halkar och sträker ut nått och är borta flera månader. Brukar oftast ha guldskor, är mycket bättre och de får inte så mycket styltor.

tror det också beror på hur känslig ens häst är vissa klarar det bättre än andra, min häst klarar det alldeles utmärkt!

2011-12-14 @ 23:50:18
Postat av: Hanna

Undviker broddar så mycket det går i hagar om dom har hagkompisar .. Då mina hästar busar ibland och det finns risk att dom sparkar varann. Men är det jätte halkigt i hagen så blir det oftast 2 broddar i och när jag rider ut skruvar jag i broddarna själv! :)

/ www.srfr.blogg.se

2011-12-17 @ 11:05:03
URL: http://srfr.blogg.se/
Postat av: Lule

Jag har alltid broddar på vintern då jag alltid rider ut när jag rider och det är väldigt halt.

Annars har jag inte broddar så som gräsbrodd osv :p

2011-12-18 @ 21:43:54
URL: http://nattstad.se/lulepettersson

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0