andas, andas och andas

När ni läser detta inlägget kommer ni säkert tänka ''ähh det där är inget viktigt'', men jag lovar er det är verkligen en superviktig del som tyvärr inte är så vanligt. Innan tog jag inte detta på allvar men min tränare var verkligen noggrann med de i somras så nu har jag tagit tag i de.

Nämligen att andas - ta djupa andetag. Att ta ett djupt andetag in genom näsan på 4 s och ut genom munnen på 5 s hjälper än i många situationer. Andetagen hjälper än att slappna av för man andas ner i magen och inte bara i halsen. En av de viktigaste sakerna inom ridningen, man fokuserar så mycket på att få hästen avslappnad men tänker man på att man själv kanske inte är de?

Spänd?
- Hur ska man kunna få en häst att slappna av om man själv inte är avslappnad? Jag märker jätte stor skillnad på appis när jag tar djupa andetag. Hela hon slappnar av i kroppen eftersom jag själv blir avslappnad. Så det är en jätte viktig sak när man rider pigga och spända hästar att man själv är avslappad. Sen om man blir andfådd när man rider kan de bero på att man spänner sig, istället för att andas.

Nervös?
- Det funkar jätte bra att ta ett djupt andetag. Om man blir nervös över banan, innan man ska in på banan eller precis innan första hindret, ta ett djupt andetag, det funkar! Hela du själv slappnar av och börjar fokusera istället.

Koncentration?
- Man känner att man inte är koncentrerad på sin sak av olika anledningar, ta ett djupt andetag så får hjärnan syre och du börjar tänka mer. Du börjar fokusera och koncentrera dig på ridningen.

En stor svaghet jag har/haft är att jag gör impulsiva grejer eller att jag inte gör något alls. Istället för att börja tänka gör jag bara något utan att tänka, impulsiva DUMMA ONÖDIGA grejer. Nu när jag börjat ta djupa andetag har min hjärna börjat tänka, lösa problem allt snabbare - för att jag får syre upp till hjärnan, samtidigt som jag är avslappnad i kroppen, koncentrerad och inte alls nervös. Det är så viktigt!!

Här är två ex, ett där jag gör en impulsiv grej och en där min hjärna inte kopplar.På första klippet ligger vi fel i avstånd och gör en impulsiv grej och skickar iväg henne. Det berodde på att jag var sjukt nervös den gången, samtidigt som jag var spänd för att jag tyckte det var högt.

På andra klippet kopplar inte min hjärna, jag ser tydligt innan att vi ligger fel men ändå gör jag inget. Det berodde på att jag inte var koncentrerad igår, jag hade så mycket andra negativa tankar i huvudet..

Hade jag andats mellan varje hinder kan jag garantera att jag löst problemen på ett bättre sätt.

Det är jätte svårt att komma ihåg andningen, men det är en sån viktig del. Jag vill verkligen få in de, att ta ett djup andetag efter varje hinder, för jag tror att det hjälper mer än vad man tror. I ridningen behöver man tänka till på en millisekund och det funkar inte om man inte är avslappnad till 100%.

Någon som brukar ta djupa andetag när ni rider? Har ni tänkt på detta innan?

Kommentarer
Postat av: Elin

HAr aldrig tänkt på det.

Men de ska jag nog testa :)SV: de går väl sådär :p

han går fram på banan nu. Men man får sitta och skänkla han så man har kramp i benen och i galoppen får jag typ använda spöt för att han ska komma fram då han inte tar skänklarna.. så mkt jobb!!

2011-08-30 @ 16:03:55
URL: http://elinlagervall.blogg.se/
Postat av: Eli n

SV: det ska jag verkigen testa. Hoppas det funkar!

Hästen liger ju mer av att söla fram... så han måste ju bli tillsagd ordentlitg!

2011-08-30 @ 17:25:10
URL: http://elinlagervall.blogg.se/
Postat av: Louise

Hej! Jag undrar om du kan skriva en text om hur det är på tävling, alltså från att du har kommit dit till att du åker, t ex vilka papper man ska visa upp i sekretariatet, framhoppning osv! Tacksam för svar ska nämligen tävla för första gången i helgen.

2011-09-01 @ 20:48:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0