få en frisk och hållbar häst

Tänkte skriva lite hur jag lägger upp det kring att ha en frisk och hållbar häst. Varken appis eller tess har blivit skadade pga för hårt tränade. Appis har heller aldrig varit skadad så länge jag haft henne förutom efter vi gick omkull. Då hon fick en spricka som ledde till kotledsinflamation.. Men än så länge verkar appis ha väldigt fina och starka ben vilket även veterinären sa :)

- Stor hage med och utvistelse dygnet runt.

Det gör att hästen rör sej dygnet runt vilket jag tycker är en väldigt viktig del. När hästen står stilla i en box eller liten hage belastar den samma ställe hela tiden - punktbelastar. Den blir stel och kall i kroppen. Man känner ju själv att man får lite ont på vissa ställen när man sitter länge vid datorn. Jag tror faktiskt det blir samma sak för hästen eftersom den inte är skapt för att stå stilla. Så jag tror mycket på att hästen ska röra sej dygnet runt för att hålla sej frisk.

- Grundträning.
När man sätter igång hästen så måste man lägga upp en bra grund. Sätter man den i för hårt arbete för snabbt kommer den inte hålla. Så detta är jätte viktigt, stärka upp hästen inför det senare hårda arbetet.

- Varierad träning.
Som rubriken lyder, mycket varierad träning. Uteritter, klättring, intervaller, dressyr, hoppning, longering, skrittpass osv.. Dom tränar olika muskler och belastar olika delar av kroppen vilket gör att dom inte överbelastar nåt.

- Träna mycket ute i skogen.
Jag tror på att träna mycket ute, hästarna tycker det är mycket roligare och får automatiskt framåtbjudning. Det är inte bara en volt man rider runt på utan det är rakt spår med många olika underlag. Det blir mer naturligt för hästarna och man får ut mer av det man vill.

- Olika underlag.
Jätte viktigt att tänka på vilket underlag man rider på och framförallt variera. Rida mycket på mjuk som på hårt underlag. Men kanske inte galoppera på hårt underlag samtidigt som man kanske inte rider i för ljupt underlag.

- Rida hästen på bakbenen.
Detta tycker jag är en jätte viktig del i ridningen, att man rider hästen på bakbenen. Funkar det funkar allt kan man nästan säga. Hästen överbelastar inte sina framben vilket tex minskar kotledsinflamation på fram. Hästen får bära upp vikten med bakdelen som den är skapt att göra.

- Kiropraktor.
Kanske låter som en konstig punkt då det inte är jätte vanligt. Men det är så viktigt att hästen inte har några spänningar eller låsningar för det kan göra att hästen går på ett speciellt sätt eller inte kan använda sina muskler pga spänningar. Vissa hästar har jätte lätt för att spänna sej och vissa inte. Som appis, det är jätte viktigt att kolla upp henne med jämna mellarum då hon lätt spänner sej. Medan tess är avslappnad i sej liksom och spänner sej inte för saker som appis gör.

- Känna sin häst.
Det är viktigt att känna sin häst, så man kan lägga märke till dom minsta ändringarna dom gör. För då kan man så tidigt som möjligt upptäcka om hästen är skadad. Så man lägger märke till vilka betéenden hästen har i olika situtationer.

Detta var några av sakerna som jag prioreterar, sen finns det massa saker till. Men detta är nog dom största! Ni får gärna tillägga något om ni vill, eller berätta hur ni lägger upp de :)

Kommentarer
Postat av: Linnéa

Det där låter klokt och vettigt, speciellt det där med uteritter. Folk underskattar verkligen den träning man kan göra ute i skog och mark!

2011-04-25 @ 13:04:18
URL: http://livetblandhastar.blogspot.com/
Postat av: Frida

väldigt bra inlägg :)

2011-04-26 @ 09:53:18
URL: http://equest.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0