.


Halloj! hur pass viktig tycker du en hästs stam är? När du inte kan rida appis längre, pga en eller annan anledning, och du ska köpa ny häst - hur stor roll spelar då stammen?

Svar: Lite passande fråga :p Till en viss del tycker jag stammen spelar väldigt stor roll. Beror lite på vad man köper för häst, ett sto/valack/hingst eller om det är en dyr eller inte så dyr. För om hästen blivit skadad kan man sälja den till avel (om det har bra stam och är ett sto elr hingst) och inte förlora så mycket pengar på den. Men om man nu köpt en dyr häst utan stam så är det inte lika lätt att sälja den till avel tror jag? Och hur mycket är en skadad häst utan bra stam värd? Då har man nog förlorat väldigt mycket på den.

Nu går det ju väldigt bra för avkommor e. Cardento, därför är dom väldigt dyra. Och om man nu har en häst e. Cardento kan man sälja den för ganska mycket. Så om man ser så spelar stammen också väldigt stor roll.

Men det finns hästar som har bra stam men inte är så bra. Så om man kanske köper en oriden unghäst så är det väl stammen man går efter, men det är en liten chansning det där.

Men sen finns det ju såklart hästar som hoppar jätte bra utan en bra stam, samma sak med avelston vissa lämna bra avkommor men har ingen bra stam.

Aja, en sak som är säker är att det är väldigt svårt att köpa häst och rätt häst. Så jag får väl säga att stammen spelar till en viss del ganska stor roll! Så om det är ett sto elr en hingst och man tänker långsikigt, satsa på en bra stam tycker jag. För det kan löna sej om hästen blir skadad! Så ja, jag kommer kolla väldigt mycket på stammen när jag ska köpa en till häst.

Vad tycker ni? Spelar stammen stor roll?


Cardento, bild lånad från google.

Kommentarer
Postat av: Amanda

Jag tycker inte att stammen spelar någon roll. När man köper eller väljer en häst, huvudsaken är att man fungerar ihop. Utav mina fyra hästar jag haft så är det bara på Fanny (hästen jag har nu) som jag ens vetat om vilka hon härstammar ifrån och det har inte vart något fel på de andra hästarna rid- och temperatursmässigt ;)

2010-09-29 @ 21:43:49
URL: http://torader.blogg.se/
Postat av: LindaQ

Klart att stammen spelar roll om man letar efter speciella egenskaper,typ jag vill ha en häst som ska gå 1,60 eller St:George.Men bara för att hästen är toppstammad blir den inte alltid som sina föräldrar.Min kompis har en egen uppfödning e.Cardento ue.Voltaire. Både mamma och pappa är stora hästar,och har gått svår hoppning.Avkomman är nca 1,63 och kommer inte växa fullt så mycket till,hon är också väldigt späd i typen vilket hennes föräldrar inte var.Och hon kommer typ bli en "speedhäst".Så det är inte alltid så att bara för att man har en toppstammad häst är det inte lika med att den blir/är tipptopp själv.Det finns jättemånga hästar som har rätt mycket okända i stammen men som ändå gör jättebra ifrån sig.Och mycket handlar också om omgivningen,hur hästen får utvecklas,träning och individuella förutsättningar.Precis som för oss människor:)

2010-10-01 @ 13:54:47
URL: http://iastruth.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0