ridolyckor

''Att galoppera fram på en äng med orörd snö är något av det bästa som finns - om man gillar att rida förstås. Men just ridning kan vara farligt och den senaste tiden har två unga tjejer dött.

En 7-årig tjej dog när hon ramlade av sin häst på en ridskola i Borås för drygt en vecka sedan. Några dagar sedan dog en 17-årig tjej i en annan ridolycka i Eslöv.

Men dödsolyckor inom ridsporten är ovanliga och för det mesta är skadorna inte så allvarliga. Fast ridning är ändå den sport som näst efter fotboll är mest skadedrabbad.

För att göra ridningen säkrare använder många förutom hjälm också säkerhetsväst. Nu finns också en ny variant av säkerhetsväst som fungerar ungefär som en luftkudde. Den blåses alltså upp när man ramlar av. Men den är än så länge väldigt dyr.''

Källa
Det är hemskt att läsa om ridolyckor.. Ibland undrar man varför man fortsätter att rida efter att ha hört om dödsolyckor. Men på ett säkert sätt borde inte ridolyckor hända. Men hur hanterar man och hur rider man en häst säkert? Jag tänkte skriva lite om hur jag ser på säkerheten när man hanterar hästar. För mej är inte säkerhet att ha på sej en hjälm och en säkerhets väst utan...

Jag tycker att det första man ska göra när man börjar hantera hästar är att lära sej hur dom reagerar i olika situationer, lära sej vad deras instinkter säger. Det säkraste kanske inte är att dela på hästarna och sätta dom i små hagar. För när man väl ska ta in en häst med så mycket överskottsenergi och som känner sej otrygg för att inte få vara med sina kompisar, kommer att vara som en tickande bomb när man sedan ska ta in den. Och hur säkert är det? Så osäkert som man bara kan göra det till. Man måste förstå en häst, hur det kan reagerar och hur den kommer att reagera när man börjar fiffla och ändra på deras levnadssätt... Det är nåt som ställer till många olyckor, vilket inte är så svårt att förstå!!

Man måste visa att man är ledare över hästen, både på marken och när man rider. Hästarna följer alltid ledaren och gör som den säger. Små enkla övningar för att öka förtroendet mellan häst och ryttare kan göra så otroligt mycket och man lär sej hur dom kommunicerar med varandra. Jag kommer ihåg när jag gick på ridskola och man skulle gå in till den tjurigaste hästen och skulle göra i ordning den. Det enda dom sa var: ''visa att du är ledaren'' genom att göra vadå? Jo att slå hästen? Det är ju helt fel.. Hur ska hästen förstå att man är ledaren då? Det är rent ut sagt farligt tycker jag, när en häst trycker in en i väggen och lägger öronen bakåt och man känner sej så liten och kan inte göra ett skit. Och allt detta beror på okunskap.. Jag var faktiskt med om en hemsk sak på ridskolan när jag skulle göra i ordning en häst.. Kunde gått riktigt illa...

Med denna texten menar jag att så mycket onödiga olyckor händer pga okunskap. Många olyckor på hästryggen beror faktiskt på att man inte har kontroll på hästen på marken. Om man inte kan kontrollera en häst på marken först hur ska man då kunna kontrollera hästen på ryggen? Många olyckor händer faktiskt också för att man känner sej osäker, hästarna känner av det direkt. När man känner sej osäker känner hästen det och då tror den att det är något farligt som man bör akta sej för. Sen hoppar det upp något ur skogen och hästen blir skit rädd. Och en stor del hängde då på att man inte kände sej säker..

Sen finns det ju olyckor som bara händer när man hoppar, i fälttävlan osv.. som man inte kan göra något åt. Men det är ju sånt man får ta när man rider.

Som ni vet tränar jag mycket på marken med appis, många övningar för att hon ska förstå att det är jag som är ledaren och hon ska känna sej trygg med mej. Efter dom små övningarna jag har gjort känner jag mej till 110 % trygg med appis, jag är aldrig rädd för henne. När hon hoppar till är jag själv bara lugn och tar det som ingenting och det lugnar ju ner henne också. Så hon är verkligen en trygg häst för mej.
Det är vad jag kallar säkerhet!


Det händer tyvärr många onödiga olyckor som egentligen inte borde hända, pga bla okunskap.

Hur ser ni på säkerheten, vad är säkerhet för er? Skriv, skriv, skriv, vill verkligen läsa era åsikter!

Kommentarer
Postat av: Nadja

Horsemanship är det bästa som finns i de lägena, själv hade jag en häst som var omöjlig från marken, och då fanns det personer som sa, äsch, hoppa upp och visa vem som bestämmer!Jag höll på med detta sto i 2 månader på marken, inna jag satte mig upp. Våran ridning fungerade utmärkt.En jag känner, som tycker hon är störst bäst o vackrast, sa att hon kunde rida precis ALLA hästar.Jag sa, varsågod, hoppa upp på min!tror du det gick? Nepp. De välte omkull!

Som tur är skadade sig igen av dem, men hon var inte lika kaxig längre.

2010-11-24 @ 23:17:56
URL: http://nadjaeriksson.bloggplatsen.se
Postat av: Cattis

Håller med dig helt i dina åsikter. Tyvärr så sprider media ännu mer okunskap och förstorar upp sånna här händelser. Att så många framförallt unga tjejer idag håller på med djur som väger runt 500 kg och att det händer så få dödsolyckor är en jättebra siffra. Men media verkar tyvärr hämmande och avskräckande inför resten av vårt samhälle som inte är involverade i ridsport.Att ridskolor ska bli ännu mer säkerhetsmedvetna och inte släppa in nya barn/ungdomar till hästar hur som helst är en bra början. Det finns så många engagerade äldre ungdomar som kan få utbilning i hästsäkerhet och sedan föra vidare till de ovana.Jag försöker också tänka så att fungerar det bra på marken att jag och hästen är trygga med varandra så fungerar det senare på hästryggen också. Men som du också sa så kan hästar reagera olika vid olika tillfällen att det är något man måste träna och lära sig vara beredd på! Jag som hästtjej är väldigt stolt över att älska och umgås med det här stora djuret. Det har inte bara utvecklat mig i hästens värld utan också i min egen värld. tack vare att man som ryttare är känslig för hur hästen känner och reagerar tror jag också att jag blivit en bra människokännare. Man läser av situationer lättare bland människor också, det är kul! (läser till beteendevetare, kanske därför jag lagt märke till det mer och mer;). Men absolut, säkerhet med hästen är lika självklart som att ha bilbälte! bra att du skapar debatt om det =) Btw. Du har en rolig och intressant blogg!

2010-11-25 @ 00:10:24
Postat av: Lina - Mitt liv med hästarna

säkerhet för mig är att kunna tolka hästens signaler och på så sätt kunna förutse händelser till viss del. det handlar inte bara om att ha hjälm på huvudet och bra skor, utan att kunna läsa av hästens sinnesstämning. detta tror jag att många barn inte kan, varför det är viktigt att vuxna kunniga alltid finns med, för olyckor händer så lätt och det är ändå ett under att flera olyckor inte sker.

2010-11-25 @ 09:07:19
URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Catrin Egerfors - Mitt liv som tävlingsryttare!

Riktigt bra skrivet! :)

2010-11-25 @ 17:20:02
URL: http://cathie.se
Postat av: Hanna

Jag har inte funderat speciellt mycket över det här, utan bara konstaterat att jag inte känner mig trygg i alla situationer. Jag tror det beror på att jag först nu börjat rida ut ensam och utan någon mer erfaren ryttare till sällskap eller instruktör.Jag saknar däremot helt kunskaper om hur jag ska gå till väga för att känna mig tryggare. Jag skulle verkligen uppskatta om du kom med konkreta tips på hur jag dels kan arbeta med hästen på marken för att bygga upp ett förtroende men också hur jag ska beté mig på hästryggen.

Tack för en super blogg!

2010-11-25 @ 21:06:35
Postat av: Julia

Det är så hemskt när man hör om sånt där :((Men jag håller verkligen med dig, om man vill ha en säker och trygg tillvaro vid hantering av sin häst och ridning så gäller det att kunskap och tillit mellan häst och ryttare finns!

2010-11-25 @ 21:28:09
URL: http://broddnyckel.blogg.se/
Postat av: Laura

Mm, jättebra skrivet ! ♥

Själv var jag med när den lilla 7-åriga flickan ramlade av. Det var ju som sagt en nybörjar-grupp och min kompis ville också börja rida. (eftersom jag pratat heeeeeeeeeeeeela tiden om hästar,haha). Men iaf så ledde jag min kompis på hennes ponny. Sedan hände det.

Min kompis vill inte rida längre, pågrund av att hon blev så rädd när det flickan avled.

2011-03-19 @ 13:07:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0