jätte bra artikel

Hittade en superbra artikel på tidningen ridsport som jag tycker alla ska läsa!

http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=138363&a=199288

Jag rider själv ofta ut men jag har aldrig tänkt på att man kan träna på så här mycket ute! Detta ska jag verkligen ta med mej. Jag brukar ofta klaga på att appis är för pigg ute och att det inte går att jobba henne som på banan, men hon är ju faktiskt lika pigg vid hoppning. Så egentligen är ju det enda stället jag kan träna på det, att få henne lydig är ju ute (förutom när jag hoppar).
Tess är inte lika framåt i dressyren i ridhuset så det är ju en jätte bra idé att träna ute så mycket som möjligt. För att få framåtbjudning i henne då hon fortfarande är en unghäst och behöver de! Det jobbiga är dock att nu är det mörkt vid fyra tiden så man hinner knappt rida ut..

Allt blir ju mer naturligt för hästen, man hittar deras naturliga bjudning och det är ju den man vill åt. Sen en väldigt smart grej för att ta del av deras naturliga beteende: ''Rid hästen mellan träden i skogen. Det är mer naturligt för hästen att böja sig runt träden än att gå på böjt spår i ett ridhus. Trädet får nästan samma effekt som din innerskänkel och hästen rör sig runt ett naturligt "hinder". Hästens naturliga instinkt är att ha koll på sin omgivning och det kan du utnyttja som ryttare.''

Sen kommer hästarna bli mer sammanbetsvilliga och tycka det är roligare att arbeta. Och det finns ju inga tvivel om att man får en friskare häst om man rider ut flera dagar i veckan än att inte rida ut något.

En klok kommentar på artikeln: ''ridhus är byggt för människans välbefinnande och behov, inte för hästens! tänk på det..''


Appis och jag på fältet! Foto: Matilda

Ne nu måste jag nog soooova :p Ska åka bort och rida tess imorgon vid 11 :) Kulkul :D

Kommentarer
Postat av: Amanda

uteridning är verkligen jättebra! Även om man kanske inte är så rutinerad att man kan träna hästen ute så är det ett jättebra sätt att lära känna och lära sig lita på hästen! Dessutom är det ju mkt roligare än att sitta och harva i ett ridhus;)

2010-11-14 @ 11:09:15
URL: http://torader.blogg.se/
Postat av: Lina - Mitt liv med hästarna

Visst är det så! :) Men min dam blir alldeles för het ute, no matter what, vilket ger en spänd häst och inte alls samma resultat som på bana. Dessutom har inte alla direkt plan, torr mark där träden finns. Bra grundtanke i artikeln som nog främst riktar sig mot dem som alltid rider på bana/i ridhus.

2010-11-14 @ 12:15:19
URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Sanna

Jättefin bild, och jag tycker om din blogg jättemycket!

2010-11-14 @ 13:00:30
URL: http://tusenvackrating.blogg.se/
Postat av: Hanna

stackars häst :( den ser ju jätterädd ut och du bara drar i tyglarna? Fin häst annars.

2011-01-15 @ 18:06:46
URL: http://har ingen

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0