stretching del 1

Nu ska jag skriva och visa några övningar om stretching! (inläggen blir i delar)

Stretching hos hästar är samma som hos vi människor. Vem vill gå med träningsverk dagen efter ett hårtpass?

Man stretchar hästen för att töja ut musklerna efter ett arbete och för att förebygga skador. Stretching minskar risken för träningsvärk och anses underlätta bortförsel av slaggprodukter, som t ex mjölksyra.

Vid hårt arbete drar musklerna ihop sig och kan bli korta och stumma, vilket påverkar hästens rörelser.

En muskel som är vältränad, elastisk och smidig drabbas inte lika lätt av bristningar eller andra skador, som en kort och stum muskel. En häst som stretchas efter arbete behåller sin flexibilitet, smidighet och rörlighet.

 

När man stretchar sträcks muskeln ut till ett ändläge där muskelfibrerna töjs ut maximalt. Varje häst har sitt eget ändläge och det måste man ta hänsyn till. Precis som vi människor, är en del hästar mer viga än andra.

 

(Källa: google)

 

Jag stretchar varje dag, kanske inte alltid att jag hinner men nästintill alltid. Men om man inte alltid hinner är det bättre med några dagar i veckan än inga. Jag brukar stretcha ca, 10 sekunder och upprepa. Det är viktigt att man väntar till musklen släpper efter och mjuknar.

 

Stretching är nått man lär hästen och ''lär'' den tycka det är skönt. Appis står och sover när jag stretchar henne. Så ha tålamod! Det är också avslappnande för hästen. Man ser tydligt på hästen om den uppskattar det.

 

Jag har verkligen märkt resultat genom stretchingen, nu har hon blivit väldigt mjuk i bakbenen vilket kiropraktorn också nämnde! Såklart har hon blivit vigare, och dessutom om man tänker utanför ''stretchingdelen'' så får man en bättre relation med sin häst. Den borde tycka det är lite konstigt att man står och drar i den och det är inte alla som accepterar det från början! Men när man får ett bättre band mellan sin häst och sej själv kommer även detta funka!

 

Va inte rädda och tro att ni kanske stretchar sönder era hästar, för det är nog väldigt svårt. Såvidare man inte böjar dra åt sidorna och liknade. Om hästen tycker det gör ont visar den nog det. Men såklart får man ta det lugnt och lära sej med tiden. Även fast någon kunnig visar så betyder inte det att man är bättre för det, man får känna sej fram! =)

 

I nästa inlägg kommer några övningar!


Kommentarer
Postat av: Evelin [foto&hästblogg]

Tack! Bra att tänka på:) Måste bara tillägga att bilden på headern är super fin!!

2010-03-20 @ 18:24:17
URL: http://evliin.blogg.se/
Postat av: Lisa Härdén

Stretching är riktigt bra! Dock är jag lite lat så gör det nästan aldrig. MEn efter att ha läst det här så ska jag bli mkt bättre på dET!

2010-03-20 @ 20:12:59
URL: http://lisaharden.blogg.se/
Postat av: Hanna

Allt bra idag ? :)

2010-03-21 @ 12:11:38
URL: http://brusella.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0