studs

Här kommer en till hoppövning, en vanlig som ni säkert vet om. Men lite mer utförligt om den! :P

Att hoppa studs är bra av många anledningar:

- Det är gymnastiserande för hästen
- Hästen måste vara snabb i benen
- Hästen bli spänstigare (stärker hästen)
- Man tränar sin egna sits
- Tränar även rytm och tempo (går verkligen inte att komma för fort in, eller för sakta)
- Hästen får även lära sej att inte springa iväg genom studsen

Avstånd mellan studsen (för storhäst) brukar varaca 3-3,5 m, beror lite på vad man ska träna på. Om man vill träna på att hästen ska bli snabbare i benen kanske man ska ha mellan 2,5-3 m. Då får hästen även välanvända ryggen och verkligen hoppa igenom sej. Men om det ska vara mer gymnastiserande och mer avslappnat kanske man ska ha 3,5 m.

Man kan ha olika hinder, antingen räcke, oxer eller kryss. Krysset gör att man lättare kommer i mitten på hindret, men det bli svårare med räcke, eller oxer. Kan tänka mej att hoppa studs med oxer är jobbigare än med räcke/kryss.

Nått som är viktigt är nog att låta hästen sköta studsen själv, så den själv lär sej att backa av lite. Istället för att bara rusa igenom. Då kan man ju fokusera mer på sin egna sits och blick!

Genom att hoppa tex en 3 studs och sen 2-3 galoppsprång fram till ett räcke/oxer så får man in en bättre galopp och rytm. Har sett på youtube att dom använder det i höjdhoppnings tävlingar. För att få in en så bra rytm och galopp som möjligt. Här kan ni se filmen på höjdhoppningen.

Man kan hoppa studs både rakt spår och på böjt spår. Genom att hoppa på rakt spår får hästen lika belasta sej. Men om man hoppa studs på båge får hästen sne belasta sej, vilket är mycket mer givande för ena sidan. Och då är det viktigt att man hoppar lika mycket i både varven så man inte överbelastar ena sidan. Måtten är väl 3 m i mitten 3,5 i ytterkant och 2,5 i innerkant kanske. Beror ju på hur vid bågen är.

Det som är bra är att det verkligen inte behöver vara högt, runt 50 cm. Om det är för högt och hästen bara spänner sej igenom studsen tror jag det inte ger så mycket. Isåfall (om man vill hoppa studs lite högre) kan man hoppa högt lågt högt lågt osv... Så hästen slappnar av igenom, för det är väldigt viktigt!!

Appis och jag hoppar studs på båge. (haha gammal film :p)


Appis och jag hoppar rak studs i somras =)


Så hoppa studs med er nu, mycket bra träning på olika sätt :p

Kommentarer
Postat av: Lovisa

Fina filmer :) Kunde Appis något innan du köpte henne eller har du utbildat henne inom hoppningen?

2010-06-20 @ 16:05:02
URL: http://puissance.blogg.se/
Postat av: Julia

Studsar är så sjukt braa :D +att hästarna brukar tycka att det är kul också! och jag tycker att det är roligt att hoppa studsar!

2010-06-20 @ 21:27:58
URL: http://broddnyckel.blogg.se/
Postat av: Sara

Precis börjat hoppa små studs med Molly! Har gjort det typ 4 gånger nu. Hon tycker det är liiite svårt ibland men går bättre och bättree :D

2010-06-20 @ 21:37:37
URL: http://hastbloggeen.blogg.se/
Postat av: Boråsryttaren

Hoppas du har haft en bra vecka :D

Kramar :)

Glöm inte att kika in i min blogg :D

2010-06-20 @ 21:52:31
URL: http://borasryttaren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0