Natural Horsemanship

Jag sitter och funderar över en sak, allt vi använder på våra hästar. Grimma, grimskaft, bett osv.. för att ''ha'' kontroll över våra hästar, är det bara en enkel genväg. När man tex ska lasta sin häst så tar man till spö och linor för att få på hästen. Det vi gör då är att ta en snabb genväg runt problemet istället för att ta oss igenom det. Men varför? Vi vet ju att det funkar att få på en häst utan dessa linor och spön. Bara ''lite'' extra övning så kommer hästen gå på utan att man ens behöver leda in den.

Tänk känslan att verkligen ha kontroll över sin egen häst och verkligen få den att göra som man vill genom att komunicera med den. Det hade varit det häftigaste som finns, att komunicera med ett så stort djur och verkligen vinna förtroendet för den.

Denna sommaren ska jag träna massa horsemanship med appis! Och ta mej igenom problemen istället för att ta en snabb genväg runt dom..

Finns det någon/några som läser min blogg som tränar natural horsemanship?


Lite trickträning i vintras :p

Kommentarer
Postat av: Malin

Tycker det är störigt onödigt att ta till så mycket "extra" när det egentligen bara behövs lite förtroende mellan häst och människa. Det enda hästen lär sig av spön och diverse "tvångsredskap" är att det är tråkigt och en typ bestraffning för att egentligen göra något så enkelt. Hade gärna tränat NH om jag haft egen häst, haha, men rider dessvärre endast på ridskola i nuläget.

2010-06-22 @ 23:37:05
URL: http://miniandmanson.blogg.se/
Postat av: Julia

Jag tränar horsemanship med min Lelle :D Vi har faktiskt kommit jätte mycket framåt i träningen nu! Lelle kan nu springa efter mig och följa mig, stanna, och fortsätta springa när jag gör det :D Och det han nyligen har lärt sig är att "longeras" runt mig i skritt, göra halt när jag säger till, och sen fortsätta när jag smackar vanligt! Det är en ganska stor volt runt mig jag får honom att gå på, utan lina och spö. Jag använder enbart röst och kroppsspåk :) Sen kan han ju en massa andra saker med ;)^^

2010-06-22 @ 23:37:42
URL: http://broddnyckel.blogg.se/
Postat av: Kristin - Westernbloggen

Blev jätteglad när jag läste detta, att fler och fler blir intresserade av NH. :)Jag har varit helt besatt av ämnet så himla länge, men har inte haft egen häst att träna på. Nu är jag medryttare tre gånger i veckan och sätter igång direkt, även om hästen redan är tränad i det. :) Finns alltid något att öva på!

2010-06-22 @ 23:46:44
URL: http://westernbloggen.se
Postat av: Julia

Sv; japp :D hur långt har du och appis kommit då? :)

2010-06-22 @ 23:56:44
URL: http://broddnyckel.blogg.se/
Postat av: Jeanette

Svar: Men du tränar den fortfarande fast hästen äter något som troligen är smärtstillande? I mina ögon låter det ganska farligt att hästen kan ha ont egentligen men att det maskeras av örten och att man då tror att hästen inte besväras. Menar inget illa men är nyfiken på vad du har för erfarenhet.

2010-06-23 @ 00:58:00
URL: http://jeeanette.blogg.se/
Postat av: Karin Arhamn

Så rätt tänkt! Många glömmer nog helt bort den naturliga vägen! Egentligen riktigt dumt! Tränade en del NH på en ponny jag hade förut som var svårfångad i hagen, det gav verkligen goda resultat :) Men nu för tiden har jag blivit sämre på att träna NH. Var bra att läsa det här inlägget du skrev :) Vaknade jag till igen, tack för inspirationen!

2010-06-23 @ 02:25:08
URL: http://arhamn.blogg.se/
Postat av: Caroline

Jag tränar det både i min ridning och på marken med mina hästar. Speciellt med den ena som har haft väldigt svårt att lita på människor. Hon kommer när jag kallar, och följer mig hela tiden. Den andra hästen har jag lärt att säga "tack" genom att lyftapå hoven och hålla den uppe. hehe jag älskar att kommunicera med hästarna på deras språk! Man ko0mmer så mycket längre!

2010-06-23 @ 14:16:36
URL: http://carolineshastar.blogg.se/
Postat av: Johanna

Jag läser din blogg, men har inte börjat träna horsemanship, Yppis är ju bara min sköthäst, för nån månad sen fick jag lov att börja ta ut henne själ för att rykta o rida i padocken, men sen har jag inte hunnit det, för jag har haft mycke i skolan :(

2010-06-23 @ 16:22:35
URL: http://lovingyrpa.blogg.se/
Postat av: vikki

Hej !

Jag är medryttare på en D-ponny.

Har varit det något år nu . I början när jag släppte honom lös på ridbanan så följde han efter mig som en lite hund jag blev helt chokad ! Det kvittade vad jag gjorde han var alltid där med sin mule i min rygg, stanna,svänga, trava, galoppera...En dag testade jag att hoppa att han bara fick sprina brevid mig och hoppa ett hinder , det funkade faktiskt !!! men han hoppade inte om inte jag hoppade så om jag gick vid sidan gjorde han det med så om jag stannade gjorde han det med .Han gjorde alllt detta och varken han eller jag har tränat NH innan verken med eller utan varandra !! Detta var våran lilla berättelse om hur det var när vi träffades men så är det än idag skulle vara kul om man kunde gå vidare på något sätt..

2010-06-23 @ 16:44:17
Postat av: isabella svarar

svar till vikki: låter som ni har en bra relation till varandra =) mysig liten berättelse om er!Hur du kan gå vidare med detta, kan man ju göra olika ''övningar'', finns hur mycket som helst du kan göra! bara fantasin som sätter stopp! lycka till =)

2010-06-23 @ 17:35:47
URL: http://isabellaf.blogg.se/
Postat av: Michelle

Ja, jag tränar NH varje dag, med båda mina hästar :)

2010-06-25 @ 17:44:49
URL: http://moriie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0