Natural Horsemanship

Jag har alltid tyckt att NH är otroligt minst sagt. Och har alltid velat testa på och träna det med appis, men det har inte funnits tid till det. Men nu när hon ska promeneras tänkte jag testa lite! =)

Sähär tänkter jag börja:

De 7 lekarna

VÄNSKAPSLEKEN
Leken som är grunden till allt, och som du inte kan överdriva. Lär hästen att du inte är farlig. Du ska kunna röra den överallt, på hela kroppen med vad som helst - din hand, spöet, repet , grimman, en plastpåse. Du ska smeka, inte klappa som vi brukar göra med hästar! Stryk vänligt och rytmiskt - det är viktigt! - med handen, repet, plastpåsen etc tills hästen accepterar detta överallt. Vänskapsleken används också som avslutning i alla lekar.

IGELKOTTSLEKEN
Be hästen att vika undan för tryck i alla sex riktningarna (upp, ner, fram, back, vänster och höger). Börja med att bara nudda med fingertopparna, öka pressen gradvis var fjärde sekund tills du får en reaktion. Du ska inte hacka, utan använda ett konstant, jämnt tryck. Sluta omedelbart så fort hästen flyttar sig. Övergå till vänskapsleken genom att stryka och smeka på samma ställe du tryckte! Igelkottsleken kan man också leka med sin "förlängda arm" dvs Pat Parellis morotspö, eller med fötterna om man sitter på hästryggen och t.ex. vill rygga.

FLYTTARLEKEN
En utveckling av igelkottsleken. Be hästen att flytta sig utan att du rör vid den. Bara genom att röra händerna rytmiskt, svinga repet eller peka med morotspöet ska hästen vika undan i den riktning du vill - på framdelen eller bakdelen, höger eller vänster , samt rakt bakåt.

JOJO-LEKEN
Be din häst att gå bakåt och sedan framåt på en rak linje - lika fort och villigt bakåt som framåt. Jojo-leken lär sig hästen lätt när de första lekarna är befästa.

CIRKELLEKEN
Lär din häst att inte byta gångart eller tempo förrän du ber om det. Du svingar repet framför honom för att tala om när han ska byta varv, annars gör du ingenting, så länge han gör det du vill. Medan han rör sig i en cirkel runt dig står du helt still med fötterna på en punkt och låter repet byta hand bakom ryggen. Vill han sakta av korrigerar du kvickt genom att svinga repet, sedan återgår du till att stå helt still. När ni är riktigt bra på det här, kan ni göra det fastän hästen springer fritt, utan att du håller i honom. Byt varv ofta.

SIDVÄRTLEKEN
Be din häst att röra sig sidled. Ju bättre han kan röra sig sidleds, och bakåt, dess bättre kan han göra allting annat! Här tar du hjälp av ett staket i början, och driver hästen sidvärts bakåt (eller framåt - det beror på hur du vill att hästen skall tänka under rörelsen -framåt eller bakåt) genom att svinga rytmiskt med repet växelvis mot bogen och höftpartiet. OBS att det här förutsätter att du först lekt alla föregående lekar med hästen så att den inte är rädd för repet, utan förstår vad du vill!

TRÄNGSELLEKEN
Be hästen att tränga sig förbi dig och ett hinder eller mellan två hinder. Eller under saker - använd fantasin! Kan du få din fäst att tränga igenom en häck eller under ett klädstreck fullt med lakan? Bravo, du har lärt honom att bli lite modigare, och att lita på dig. Lastning kommer att framstå som en barnlek i fortsättningen.

Texten är tagen här!

Jag tror att detta kan hjälpa oss i ridningen. Har tränat detta nu i 3 dagar och då förstår jag hur känsliga hästar är som jag inte gjort innan. Men detta ska bli kul =)"Det finns ingenting du inte kan göra, när din häst blir del av dig."

- Pat Parelli


Kommentarer
Postat av: Sofia

Intressant! :) Har också funderat på att prova lite, får se om man ger sig på det.

2010-01-09 @ 23:03:43
URL: http://eliinsofiia.webblogg.se/
Postat av: jenny

jag tränar mycket sånt med Odie och hon blir som en hundvalp och följer en vart man än går, så otroligt kul och man kommer verkligen närmare hästen på ett helt annat sätt, själva ridningen går bättre då också.

2010-01-10 @ 12:35:45
URL: http://jbostrom.blogg.se/
Postat av: Cornelia

sånt där är så fantastiskt! vilken kontakt! :D

2010-09-26 @ 18:47:09
URL: http://cornelijaaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0