skritt

Det du inte kan göra i skritt, kan du heller inte göra i trav eller galopp.

Skritten är otroligt viktigt och det är lätt att man hoppar över den och använder den endast som fram/avskrittning. Jag jobbar henne ca 15-20 minuter innan jag börjar med nästa gångart. Då gör jag mycket serpentiner, skänkelvikning/öppna/sluta och allt. Även halt och ryggning. (Det finns mycket man kan göra i skritt, bara fantasin som sätter stopp :P) Detta gör att hon slappnar av och känns mjuk. Då känns hon super till nästa gångart.

Det märks tydligt när jag hoppar över skritten, då är hon stel och vill inte slappna av. (Som jag beskrev i gårdagens inlägg om ridpasset, då hade jag inte skrittat ordentligt). Även när hon börjar bli spänd brukar jag skritta en stund och sedan tillbaka till det jag gjorde, då brukar det kännas bättre.

Lånade en text här ifrån!

''Skritten ska vara avspänd men elastisk samt hästen ska röra sig genom hela kroppen så att ryggens muskler bildar en brygga mellan fram och bakdel, detta är det som kallas ryggverksamhet. Hästen ska ha ett bra påskjut från bakbenen.

Det avstånd som blir när bakbenet sätts ner i förhållande till där frambenen nyss var kallas övertramp. Tex om hästen sätter ner bakbenen en eller flera dm framför de spår där frambenen nyss varit är de ett gott övertramp. Sätter hästen istället ner hoven bakomför det tidigare frambenet så har hästen inget övertramp. Men detta skiljer även i de olika skritt-tempona, så egentligen finns de inget rätt och fel, de beror helt på vad man tänkt sig att rida.

Kort sagt har en häst som har bra skritt ett gott övertramp.''

Så, hur länge jobbar ni med skritten innan ni börjar med nästa gångart?


Kommentarer
Postat av: Julia

Jag brukar värma upp med att skritta på lång tygel i båda varven ca 5 min, sen samlar jag upp honom och lösgör honom lite i skritten och rider in på volter, serpentiner osv. Tränar också hur han lyssnar på halvhalter och halter :) Sen börjar jag rida lätt några varv för att sedan lösgöra honom även där och göra tempoväxlingar mellan gångarterna :) Kollar varje gång jag kommer igång med ridpasset att han lyssnar bra för skänkeln med både fram, broms, och flytta åt sidan :)Kram Julia

2010-02-09 @ 20:19:00
URL: http://broddnyckel.blogg.se/
Postat av: FRIDA VILTORSSON - Det mesta mellan häst & hov

fin blogg du har :) vad använder du för kamera??

2010-02-09 @ 21:09:58
URL: http://fridaviktorsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0