sitsen

Tänkte skriva ett inlägg om sitsen på hästryggen.

Jag har alltid haft en bra sits eller en bra grundsits skulle jag nog säga. Detta beror nog en stor del till att jag gick på rytmisk gymnastik i 2 år. Hade även en bra balans då.

Jag kommer aldrig glömma när jag red en ny häst på ridskolan. Ridläraren sa till mej att ju mer du tar i tyglarna ju snabbare springer hon. Direkt när jag kortade tyglarna började hon rejsa runt i ridhuset, vände snabbt vid väggarna sprang mellan dom andra ridskolehästarna osv.. Jag vågade inte ta tag i henne haha, efter minst fem minuter tänkte jag hoppa av men då stannade hon äntligen.

Även en annan gång när en häst hoppade på sidan av hindret och jag hängde på sidan av hästen och min ridlärare skriker hoppa av! Men där hänger jag och hästen ökar, efter ett varv tog jag mej upp igen haha :P Finns många fler händelser men nog om det.

Som sagt tror jag en stor del hänger på att jag gick på gymnastik.


På en gympa tävling, jag andra från vänster hihi...

Sitsen har en otrolig inverkan på hästen. Som jag skrev för ett tag sen så lägger jag ner vänster handen lite. Och då får jag inget jämt stöd i tyglarna, detta kan vara anledningen till att hon är svag i vänstersidan. Men nu har jag jobbat sjukt mycket med det och hon börjar ta stödet igen, då är det lättare att få henne rakare.

Om man sitter lite snett blir hästen starkare på den ena sidan. Man får heller inte sitta och spänna sej detta känner hästen direkt.

Jag tänker jobba mycket med min sits nu, för att kunna rida med mindre hjälper och inte med så mycket hand. Utan mer med sätet och skänklarna. Då får man atomatiskt en bättre galopp i hästen.

Ett bra sätt att träna sitsen på är att rida barbacka. Jag rider för det mesta ut barbacka, om man bara ska klättra lite i skritt eller bara ta en lugn runda. Då får man även en bra balans, vilket bidrar till en mer balanserad häst.

Sen ett jätte bra tips för att känna hur man sitter eller om hästen är rakt är att blunda. Då känner iallafall jag lättare om tex hästens rumpa ska in lite mer på spåret. Jag brukar blunda lite när jag rider rakt på appis för att känna om hon är rak.

Hoppas ni fick lite tips nu. Det där med barbacka ridning tycker jag ska vara endel av träningen, att hästen ska få röra sej fritt utan sadel ibland också. Man kan tex tömköra eller longera också.
Trackback
RSS 2.0