Såhär får man en känslig häst

Har valt ut en av era rubriker nu, kommer fler sen :) ''Såhär får man en känslig häst''

En känslig häst är en lydig häst, en lydig häst är en känslig häst. För mej handlar inte ridning om att lära hästen utan att hästen ska lära mej hur jag ska rida den utifrån hästens beteende.


Alla hästar är redan känsliga, detta är inget vi behöver lära dom. Det vi egentligen måste träna på är att lära oss själva hur vi ska hantera hästen för att den ska förstå våra signaler. Hur kan hästen annars känna en liten fluga om den inte var så känslig. Det räcker med att ledarhästen lägger öronen lite bakåt så flyttar dom andra på sej direkt.

Allt börjar på marken. Det handlar om tryck, eftergift och tajming. Appis är otroligt känslig att rida, men jag har börjat på marken med de 7 lekarna. (om ni tänker börja med det, läs igenom ''de sju lekarna'' noggrant och inte bara detta inlägget för detta är väääldigt kortfattat) Jag tar enbart upp dom första 3 lekarna i denna text men det finns som ni kanske förstår 7 stycken. Tycker man ska fullfölja alla 7 stycken, då får man ett bra förtroende för sin häst.

1. Där får man i första leken stryka hästen över hela kroppen utan att den ska bli irriterad. 2. Nästa steg är att lägga på ett lätt tryck på tex sidan av hästen och den ska då flytta undan direkt, lyssnar inte hästen då så ökar man efter 3 sekunder och fortsätter tills hästen flyttar undan. Minsta lilla hästen flyttar ska man ge eftergift och där handlar det om tajming. 3. När hästen flyttar undan för minsta lilla tryck ska man fortsätta med att flytta hästen utan att röra vid den. Då kan man använda ett spö eller bara handen för att ''peka'' på den delen man vill flytta. Det kan tom räcka med att bara titta på den delen man vill flytta.

När hästen kan fram, bak, flytta fram/bakdel, sänka/höja huvudet tycker jag man har en bra grund, sen gäller det att fortsätta med detta från när man tar in hästen från hagen tills man släpper ut den igen. Hela tiden använda samma signaler, leda hästen med hängade grimskaft och stanna den med kroppsspråket. ALDRIG rycka eller dra i grimskaftet. Detta gör hästen ''döv'' för signalerna. Vilket tyvärr dom flesta hästarna är idag...

Nu gäller det att överföra detta på hästryggen också. Och det är ganska enkelt när väl allt sitter på marken. Det handlar bara om samma sak här, tryck eftergift och tajming. Lägger man på skänkel ska hästen lyssna, då ger man direkt en eftergift, lyssnar inte hästen, då måste man trycka lite hårdare men sen direkt ge eftergift. Samma sak när man bromsar upp hästen, sitt tillbaka hästen, lyssnar den direkt, ge den då eftergift. Annars sitt tillbaka den lite mer. Sen eftergift.

Det handlar bara om att lära sej själv hästens språk och använda detta i alla lägen, även fast hästen är stressad. Va själv lugn och använd kroppsspårket.

En film från när vi precis hade börjat träna horsemanship. Detta är andra gången vi tränar horsemanship, som ni ser så flyttar hon för minsta lilla pga att jag vet hur jag ska göra. Flyttar framdel och bakdel + backar.


Här lite mer arbete från marken, dock syns inte ens signalerna jag ger till henne för att hon ska flytta sin bakdel, det räcker med att jag tittar lite på bakdelen så flyttar hon den.


Här är ett ridpass, jag ger små signaler till henne som inte ens syns. Bl a i galoppombytet, då flyttar jag bara om bäckenet lite. Även på övergångarna sitter jag bara tillbaka henne lite.


Mitt mål är att kunna rida hästen så att vi jobbar tillsammans. Inget slit i munnen eller spark med skänklarna eller piska med spöt. Det handlar om att ha en bra och fin kontakt med sin häst så man kan rida och hantera den med dom minsta signalerna. Otroligt att vi faktiskt kommit såhär långt, lätt att glömma bort ibland eftersom det är mitt sätt att hantera hästar och är egentligen inget speciellt för mej.

Hoppas ni fick lite tips nu :)

Kommentarer
Postat av: molly

vad fint de sista klippet va. Asså... såg så lätt och harmoniskt ut och så, :)

2010-12-06 @ 14:39:19
URL: http://mollly.webblogg.se/
Postat av: Linnéa

Vad kul ska testa det på min häst :)

2010-12-06 @ 17:58:27
Postat av: Fanny

Fin blogg:)

2010-12-06 @ 18:28:35
URL: http://tjaldurkrokstorp.blogg.se/
Postat av: Jessica

jätte bra inlägg verkligen!! :) kul att läsa! :)

2010-12-06 @ 20:40:00
URL: http://jessicajosefsson.blogg.se/
Postat av: Anonym

2010-12-06 @ 21:15:47
Postat av: Malin

Vilken härlig blogg du har och en skön inställning till hästhantering och ridning, den här bloggen kommer jag att börja följa!! Kram Malin

2010-12-06 @ 21:17:26
URL: http://marineprinsen.devote.se
Postat av: Julia

Hej! Tycker du har väldigt bra grundtankar till god hästhantering, dvs en hantering som baserar sig på hästens behov och natur. Vill bara flika in att jag inte tror det räcker med att fullfölja parellis sju lekar en gång för att få hästens förtroende, men jag har kanske missuppfattat hur du menar? Det är absolut ett bra träningssätt för människa och häst att lära sig kommunicera med varandra bättre på ett shysst sätt, förutsatt att det görs på rätt sätt med rätt förkunskap :)Och visst är det väl visst något speciellt för dig att kunna känna att du umgås med hästarna på ett fint sätt?Ha en bra dag!

2010-12-08 @ 10:22:58
URL: http://jeldh.blogg.se/
Postat av: Anonym

hej jag älska att ida babacka men ha aldrig vågat hoppat babacka för to alltid att jag ska glida ac XD kan du skriva nå tips ? :D +skulle jätte gäna vilja se me filmer när du hppa barbacka :D

2011-01-30 @ 14:32:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0