visste ni att..

..Hästen har ett tuggbehov. Ni har väl märkt att eran häst äter väldigt sakta? En häst som får fri tillgång till grovfoder tuggar 16-18 timmar per dygn. Anledningen till det är att hästen äter och smälter små mängder foder i taget beroende på att magsäcken hos den är liten (inte större än en gris magsäck). Hästen mår inte bra om den lilla magsäcken är tom (bla beroende på att det bildas för mycket saltsyra i magsäcken) och därför kan den nästan aldrig koppla av.

Om man jämför ovanstående behov hos hästen med hur de flesta hästar utfodras så förstår man att många hästar inte mår särskilt bra! Dom flesta får mat ca 3 gånger om dagen (för små mängder - som de äter upp på 30 min) - och resten av dygnet kan de inte göra annat än att stå där och försöka sysselsätta sig med annat...

..Och det kan vara tex krubbitning, vävning, luftsnappning, träätande, ätande av strömedel, grinighet osv.. Alla sådana beteenden är tecken på att hästen inte får sitt ätbehov tillgodosett.

Alla hästar har en genetiskt inprogrammerad "betningstid" som omfattar minst 12 timmar/dygn - ofta upp till 16-18 timmar - som den vill fylla med födosökande, oavsett om den har fått i sig tillräckligt med mat eller inte. Hästar är specialiserad på föda med lågt näringsinnehåll - föda som innehåller mkt fibrer och "bukfylla". Att ge hästen föda med högt näringsinnehåll strider därför mot deras natur...

Men hur gör man då med en häst som blir fet utav att bara titta på maten? För en fet häst har större skaderisk än en normal. Man kan ge ensilage/hö med lägre näringsinnerhåll eller något enklare, ge hästen halm som den kan stå och tugga på.

Min tränare sa att dom flesta hästarna blir lugnare om dom går upp i vikt. Kanske att en av förklaringarna är det här, hästen får mer grovfoder och tuggar mer. Och då kan den koppla av mer.


Appis tuggar på.

Kommentarer
Postat av: Anonym

våra hästar står på halm så det har alltid tillgång till tugg (:

2010-08-27 @ 20:34:24
Postat av: johanna :)

mio krubb biter :( men han har typ alltid gjort det ! han kanske gjorde det när han stod på ridskola med.. vet inte ! men han gör det ändå även om han går ute hela natten nu och kan äte när han vill.. och sen när han är inne har han jätte mycket hö/halm men han krubb biter ändå...men är det även för att han inte får sitt ätbehov tillgodosätt ??

2010-08-27 @ 21:51:55
URL: http://miioominmiioo.blogg.se/
Postat av: Tinna

Tackar så mycket för det lärorika inlägget! hade ingen aning om det :D

2010-08-27 @ 22:00:04
URL: http://oddtinna.blogg.se/
Postat av: Kristin - Westernbloggen

Alla dåliga vanor som krubbitning och annat, grundas på att man låter hästen stå i ett stall. Dygnet runt. För att vi människor vill hålla hästarna trygga från att "inte slå sig" och annat. Där jag jobbar måste vi verkligen ta in dem på nätterna på grund av alla hemska bromsar. Men när jag har min ranch i framtiden ska jag se till att ha dem någonstans med så lite jobbiga insekter som möjligt, och bra väder året runt för att kunna ha hästarna på lösdrift. Mycket bättre att ha riktiga stall-skjul i hagen och låta de gå in och ut när de själva vill.Vi människor glömmer bort att en häst sover bara max ett par timmar om dagen. Så när de väl kommit in i stallet och har fått sin mat, ja då börjar helvetet. Tänk flera flera timmar av brutal tristess! Häsar mår väldigt dåligt när de inte håller sig sysselsatta, och då börjar dåliga vanor som krubbitning, sparka på boxdörren, bråka med andra hästar. För de håller på bli galna inombords.När hästarna är ute i hagen så kan de ALLTID finna något att göra. Även om gräset är uppätet så tuggar dem ändå på det lilla som finns kvar och bara det är jättebra. De måste tänka på hur gräset ser ut, hur det doftar, om det är något farligt i det, smaka ordentligt = sysselsättning = glad häst som gillar livet.Så många säger att det enda hästar gör är att äta. Men de gör de för att de inte är skapade som oss människor, deras kroppar fungerar på andra vis. De äter sig inte proppmätta en gång och håller sig på det en hel dag som vi människor kan. De äter lite hela tiden och håller hela organ-systemet igång på det viset. Människor måste någongång inse att vi inte kan tänka på hur "dumma" hästar är för att de inte är som oss, utan istället förstå varelserna och hjälpa dem...Okej hej, nu skrev jag en lång kommentar här... :) Men bra inlägg.

2010-08-28 @ 02:18:02
URL: http://westernbloggen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0