jobba med bakdelen!!

Tänkte skriva ett inlägg om hur man får hästen mer på bakbenen och varför det är så viktigt. Har tidigare skrivit att det inte finns något rätt eller fel inom ridsporten, men här finns en grej. Hur en häst jobbar korrekt!

Att hästen jobbar eller har vikten på bakdelen är jätte viktigt, vilket man kanske inte förstår först. Men för att få framförallt en hållbarare och få ut så mycket av hästen som möjligt måste den använda bakbenen. Anledningen till det är att hästen går så i hagen (har skrivit ett inlägg om det här) och därför så är det så viktigt.

Egentligen borde ju inte det vara så svårt att rida hästen på bakbenen om den nu går så naturligt. Och det är det inte, men vad som förstör är bettet. Ju mer man rider med handen desto mer tappar hästen balansen och kommer i framvikt. Och det sliter på frambenen!

Så först måste man lära sej att rida med sitsen och använda handen så lite som möjligt. Några bra övningar till det är övergångar mellan alla gångarten. Då är det viktigt att man inte använder handen, en annan övning är tempoväxlingar i alla gångarter. Börja i skritt och när det funkar övergå till trav och galopp.

När sedan det sitter så borde hästen redan då vara mer på bakbenen, men övningar till att få hästen att jobba med bakbenen tycker jag är samma som över. Tempoväxlingar, övergång (speciellt övergångar, jätte bra om man gör en korrekt).

Efter detta DÅ kommer formen, absolut inte innan. Det är det väldigt många gör fel, man sågar ner hästen på ''tygel'' och tror att den jobbar korrekt. Men det är då man har massa i handen, hästen springer iväg och då tar man mer och mer i tyglarna = hästen kommer mer och mer i framvikt.

När ni sen har hästen på bakdelen kommer ni känna en otrolig stor skillnad. Hästen kommer bli 100 gånger lättar i fram/handen, hästen kommer inte springa iväg och framförallt kommer hästen att vara i balans! Vilket är jätte viktigt!

Här är en film på en dålig övergång ''en handövergång'':


Och en bättre:


Man ser stor skillnad, på första filmen har hon väldigt mycke vikt på framdelen och ser väldigt lätt ut bak och bara springer med dom. Men på andra filmen är hon lätt fram och bakbenen springer inte bara utan jobbar!

En till skillnad man ser är även på galoppen, det är mer tryck i galoppen och ser mycket lättare ut på sista filmen. På första ser det så springit och tungt ut på nått sätt!

Även en till sak, detta bevisar att en häst inte använder bakbenen beroende på vilken form hästen har. På första filmen har hon huvudet i ''form'' men inte på andra filmen och hon jobbar såklart bättre på sista filmen när hon inte går i ''form''!

Hoppas ni tyckte detta inlägget var bra :p

Kommentarer
Postat av: johanna

va bra att du skrev om detta ! :D vilken skillnad på filmerna ! ;)

2010-08-02 @ 18:33:53
URL: http://miioominmiioo.blogg.se/
Postat av: Linnéa

intressant och förståeligt, tummen upp :)

2010-08-02 @ 18:55:44
URL: http://livetblandhastar.blogspot.com/
Postat av: Sophie

sv: Verkar låta som ett bra gymnasium :D

2010-08-02 @ 21:08:31
URL: http://sussiiis.blogg.se/
Postat av: ellen a

jättebra att du skrivr om detta tycker jag, ska absolut prova :)

2010-08-02 @ 21:29:14
URL: http://ponnyskutt.blogg.se/
Postat av: M

Jätte bra inlägg =)

2010-08-02 @ 21:59:19
URL: http://vickysutbildning.blogg.se/
Postat av: Julia

Super bra inlägg! Du är så bra på att förklara så att man förstår :DSka absolut träna mer på detta!! :)

2010-08-03 @ 10:11:08
URL: http://broddnyckel.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0