skillnaden på positivt och negativt

Nåt som oftast glöms bort men är så givande - att berömma. Man kan aldrig berömma en häst för mycket, det är jätte viktigt att man inte glömmer bort det!

En häst vet inte vad den ska göra, den vet bara skillnaden på positivt och negativt. När man ska lära en häst något är detta jätte viktigt och allt vi gör är ju att lära hästen saker så därför är det viktigt att inte glömma bort detta.

När jag fick hjälp med lastträningen så förklarade han att hästen tänker så här. Backar jag så trycker det på mulen (han hade kedjan över mulen) går jag fram får jag beröm. Går jag åt sidan svider det lite på rumpan (petar med spöt) men står jag rakt får jag beröm. Och detta funkade ju, det slutade med att appis lastade sej själv. Vilket jag trodde var helt omöjligt redan då, eftersom jag stått så länge och tränat henne. Och så tar det 15 minuter för honom och sen vet hon vad hon ska göra!

Men det jag vill komma till är hur viktigt det är att berömma hästen när den gör rätt. För en häst förstår inte att den gör fel, den vet bara skillnaden på positivt och negativt.


Duktig appis :)

Kommentarer
Postat av: Hanna

jätte bra inlägg :)

2010-08-09 @ 02:22:55
URL: http://hannabresellss.blogg.se/
Postat av: anna

jättebra skrivet! :) men man får inte heller glömma att människan (/ryttaren) också behöver berömm, för att samla motivation så att man orka fortsätta! :)

2010-08-09 @ 09:57:25
URL: http://elmusrubertus.blogg.se/
Postat av: felicia

härlig bild

2010-08-09 @ 19:07:57
URL: http://efji.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0