Hoppning

Nu tänkte jag skriva ett inlägg om hoppning, många hoppar bara en gång i veckan. Vilket jag själv tycker är för lite. Dock beror det helt på vilken häst man har. Och ibland läser man i bloggar att många reagerar över att man hoppar för ofta! Men i detta inlägget tänker jag utgår ifrån hur ofta appis behöver hoppas!

Jag tror att hos iallafall min häst är inte höjden något problem, hon kan hoppa 1m-1,10 (den höjden jag tävlar på), utan det hon behöver träna på är att framför allt bli avslappnare med hinder, blir starkare, lösgjord och lydigare. För att träna på dom sakerna behöver man ju inte ett hinder som ligger på 1,10!Jag försöker hoppa 3 gånger i veckan, inga höga hinder utan studs och små övningar på kanske 50 cm. Hästar som blir spända, för pigg och gör en för stor grej av hoppningen, tycker jag man ska lägga in bommar/små hinder så ofta man kan i markarbetet.

Några viktiga saker som jag har lagt mycket träning på är lydigheten, få hästen avslappnad, sträka hästen, få allt balanserat, känslan för hoppning och avstånd.

Det finns hur många övningar som helst för att träna på detta, jag tror det är viktigt att man hittar en övning som passar sin häst och sej själv och sen hoppa den några gånger i veckan. Istället för att hoppa olika övningar hoppar man samma, nöter och gör det bara bättre och bättre.


Hoppar volten, den övningen jag hoppar så ofta som möjligt!

När jag tränar på att hoppa bana sätter jag upp en bana på kanske 50-60 cm och rider så bra som möjligt, efter det höjer jag direkt upp till den höjden jag ska hoppa då. Och rider EXAKT likadant som jag gjorde när det var lågt, då kommer allt sitta perfekt, men om man börjar rida annorlunda vilket är lätt att man gör blir allt fel. Men det bevisar ju att man kan hoppa små hinder och träna på samma saker för att klara av en banan på den höjden man tävlar på!

Sålänge hästen tycker det är kul att hoppa tror jag det håller i längden att träna såhär! Om jag kanske haft en lite segare häst som inte tycker det är kul att hoppa skulle jag inte hoppat mer än en gång i veckan. Utan isåfall hoppa mycket ute i skogen som den förmodligen tycker är roligare!

Nu kommer jag säkert få kommentarer om att detta är fel, det är inte bra att hoppa så ofta. Men för mej är inte detta hoppning, hästen slits inte ut av det! I ridsporten finns inte rätt och fel, man får ta åt sej lite av alla och skapa sin egen uppfattning av allt! Då tror jag man kommer längst. Och detta ''upplägget'' av hoppningen har helt klart funkat bäst för mej!

Denna kommentaren fick jag i sommras:
''Jag tycker faktiskt du hoppar för mycket med din häst för att det ska vara givande. Det viktigaste med en hopphäst är att den har glädjen när den hoppar, för glädjen kommer en häst långt med. Men hoppar man en häst i stort sätt varje dag som jag har läst att du gör, förknippar hästen hoppningen med något alldagligt, och senare jobbigt. Och inte minst den faktor att det sliter väldigt mycket på hästens ben att hoppa, och speciellt kombinationer och studs som jag ser att du gör mycket. Vill du ha en bra hopphäst utan skador och glädje tycker jag faktiskt du ska sluta hoppa sådär mycket, -för det förstör mer än ger!''

Och nej, då hoppade jag inte varje dag... Detta var nästan ett år sen jag fick den och inte har appis tappat glädjen i hoppningen eller blivit skadad (låga hinder sliter inte!!). Så för mej funkar detta suuuuper :D

Kommentarer
Postat av: Helena

Blir så störd på folk som ska hålla på att gnälla. Typ "du hoppar i stort sett varje dag". Jag kallar inte tre gånger i veckan varje dag ;) kör på din idé så länge det funkar för dig och skit i vad andra säger. Låt dem hoppa en gång per år om de vill, och visa dem sedan på tävlingarna att du är bäst :)

2010-04-27 @ 18:25:10
URL: http://travgalen.se
Postat av: jennifer

Gjordes undersökningar om detta för ett bra tag sedan och man kom fram till att hinder som är max 80 cm (för en häst, inte ponny) sliter inte mer än en väl gjord galoppfattning gör.

Och galoppfattningar gör vi väl alla så ofta vi själva vill utan att någon klagar, eller hur?Så hoppa på du (:

2010-04-27 @ 19:13:46
URL: http://loadofshit.blogg.se/
Postat av: Anonym

Emon gav ju dig tipset att hoppa små hinder varannan dag minst för att du som ryttare själv skall din hoppning igång samt även hästen.

2010-04-27 @ 19:14:00
Postat av: Therese Jensen

Oftast har det med dressyren att göra om hästen inte är avslappnad ordentligt.

2010-05-02 @ 20:27:28
URL: http://hoppryttareen.blogg.se/
Postat av: Therese Jensen

Den kommentaren du fick i somras låter väldigt bra då hon/han har rätt.

2010-05-02 @ 20:31:10
URL: http://hoppryttareen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0