Få en mer lösgjord och avslappnad häst

Efter att jag tagit mej en funderare varför appis river inne på tävlingsbanan men aldrig på framhoppningen likaså inte på träningar, har jag kommit fram till en sak.
Tänk dej själv, om du skulle hoppa ett hinder och var jätte spänd? Hur tror du då hoppet skulle bli, inte så bra. Men om man då är avslappnad så blir förmodligen hoppet bättre och man behöver inte ta i lika mycket.

Så nu har jag läst en massa på internet om övningar för att få en mer lösgjord och avslappnad häst.

Kan skriva lite hur jag gjort med appis från hela början.
Det började med att vi tog hit en kiropraktor, han kände igenom appis och han kunde känna precis vad hon hade för svagheter. T ex att hon river med fram, stel i höger sidan, blir lätt fram tung osv.. (Det var dock då, nu har jag fått ordning på de).

Han upptäckte även att sadeln låg fel då hon var muskelfattig just där sadeln ligger.
När han kom var appis lite spänd men när han var klar med henne såg man i hennes ögon hur lugn hon var och hur skönt hon tyckte det var. Hon hade späningar i halsen som inte är så konstigt.
Dagen efter var hon mjuk i hela kroppen =) Jag fick även lite tips på övningar som jag skulle göra med henne. Och även strecha henne.


Stretchar!

Efter 5 veckor åkte vi till honom så han fick känna igenom henne igen. Och allt hade blivit mycket bättre och hon hade blivit lugnare att hantera. Även om hon var väldigt lugn innan så hade hon blivit lugnare.

Under hela sommaren jobbade jag med att få henne avslappnad med hinder och det blev verkligen en stor skillnad. La in små hinder i markarbetet för att få henne att sluta höja huvudet precis innan hindret.
Åkte på tävling och det var verkligen en stor skillnad på henne. Dock fick vi ett stopp då jag missbedömde avståndet. Men inga rivningar.


Appis och jag galopperar över små hinder :)

Nu när jag har kommit hem har jag inte lika stora möjligheter att använda hinder vid varje markarbetes pass (som jag skrev i förra inlägget). Detta resulterade då rivningar på tävlingen igår. Jag tror faktiskt en stor del ligger i att jag inte använt små hinder vid markarbetes passen. Men det är detta som gör det så himla kul, tänk om jag hade en häst som jag bara kunde sitta och åka runt på? Hästen skötte allt. Då hade jag aldrig lärt mej så här mycket.

Tänk att ett litet hinder på knappt 50 cm kan göra att appis inte river på tävling. Så nu måste jag verkligen ta tag i att hoppa små hinder vid markarbets passen och även när jag vart ute och ridit. Kanske avsluta med några varv på volten och hoppa små hinder.

Detta var hur jag gått tillväga. Hon är ju en häst som lätt blir spänd när man hoppar så det är väldigt svårt att få henne att slappna av. Men det går framåt.


Mitt enda tips för att få en avslappnad häst är att hoppa mycket små hinder, börja med bara en bom och höj sedan lite när hästen galopperar över det som ingenting. Jobba även hästen i låg form.


Här var appis väldigt avslappnad, har väldigt slappa tyglar men endå går hon kvar och springer inte iväg.

En lösgjord häst blir ju atomatiskt en avslappnad häst. Även hopphästar måste vara lösgjorda.

Varför?

Först och främst lösgör man hästen för att den skall hålla längre! Utan lösgörande arbeten ökar risken för mjölksyra i musklerna, muskelsträckningar, muskelbristningar, överbelastning av senor och leder. Det blir lättare för hästen att utföra övningar korrekt och avslappnat om den är lösgjord först.

Lite övningar:
En spänd häst är omöjlig att få lösgjord. Får den däremot springa av sig lite först så den blir avslappnad i ''hjärnan'' så blir den mottaglig för arbete.
Serpentiner.
Små/stora volter.
Flytta för skänkeln på rakt spår och böjt.
Mycke övergångar.
Om hästen vill gå i hög form jobba den då i låg form och tvärt om.

Och jag vill även tipsa er om att om ni har möjlighet ta dit en kiropraktor. Det kommer göra en stor förendring. Om vi inte hade tagit hit en kiropraktor hade jag nog inte kommit så långt med appis idag som jag faktiskt har. Det gör större roll än vad man kan tro.

(hoppas nån orkade läsa allt ;p)

Kommentarer
Postat av: Jennifer

heej! Efter att ha läst din blogg hela dagen så kan jag inget mer än säga; jättefin blogg, du rider jättebra och din häst är jätte SÖT!! Har din häst svårt att hålla hullet på vintern och när den ska sätta sommatpäls? Min d-ponny tunnar ur något fruktansvärt till våren.. Jobbigt! Men nu kanske han kan hålla hullat när dom ätit gräs och får hö plus att jag ger honom b-vitamin redan:P Hoppas det hjälper iaf!! :D Btw, kolla gärna min blogg du med!

2009-09-07 @ 19:15:06
URL: http://blogg.jennifernilsmark.se
Postat av: Alexandra svarar

jätte fin är hon iaf :)

2009-09-07 @ 19:53:57
URL: http://kjarkur.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0